Motor ve velespit kazalarında yardımcı ekipmanlar avlu kurtarıyor

Mersin Site Eğitim ve Araştırı Hastanesi Evgin Tababet Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, motosiklet ve bisiklet kazalarındaki ahiret yolculuğu oranının sair araçlara göre 20 mezuniyet aşkın olduğuna dikkati çekerek, sürüş sırasında korucuyu ekipman kullanımının dirimlik ehemmiyet taşıdığı uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine, motor ve bisikletin kullanma kolaylığı zımnında günlük hayatta sıkça tercih edildiğini söyledi.

İnsan vücudunun dış etkenlere alın hassas olduğunu tamlayan Yüzbaşıoğlu, “Motor yahut derrace kullanan kişinin geçirdiği kazadaki ahiret yolculuğu oranı, sair çevirgeç kazalarına bakarak kestirmece 20 ikmal elan aşkın.” dedi.

Yüzbaşıoğlu, sürücülerin miftah trafiğinin dokunaklı olduğu bölgelerde önlemlerini arttırması gerektiğine bel ederek, alınacak seçme tedbirin kazalardaki yaşam şansına yardım sunduğunu vurguladı.

“Ilişik tedbirler koruyuculuğu henüz üstelik arttıracaktır”

Kask ve yardımcı çul kullanımının, kazalardaki yaralanmaları heybetli ölçüde azalttığına dikkati çekici Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, şöyle konuştu:

“Ivedili servislere başvuru yapılan kazalarda, çoğu ant kask ve aynı koruyucu kıyafetlerin olmadığını görüyoruz. Taze yaştaki kişilerde ölümcül hatır ve omurilik yaralanmaları yaşanıyor. Ne efsus ki bu hastalara çoğu antlaşma yapılacak benzeri öz olmuyor. Kazalarda kask kullanımının ahiret yolculuğu oranını tahminî yüzde 40, karın ve murdarilik yaralanmalarını de yüzde 75 oranında azalttığını biliyoruz.

Bunun üstüne omuriliği koruyacak kıyafetler, eldivenler ve botlar giyilerek alınacak mülhak tedbirler koruyuculuğu daha dahi arttıracaktır. Heveskâr motor kullanan şahıslar giyimleriyle trafikte adamakıllı yeknesak dokuma ediyor. Onları benzer alırsak bu kazalardaki ahiret yolculuğu ve yaralanmalar ağır derecede azalacaktır.”

Yücel Yüzbaşıoğlu, sürücülerin birlikte yolcuların da yardımcı çıkarmak kullanması gerektiğini tabir ederek, “Kazalarda sürücü belki kendisini kurtarabilir amma arkadaki yolcunun ölümüne ya üstelik sakatlanmasına hastalık tür. Sürücülerin, arkalarına kasksız olarak arızi bindirmemeleri gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Trafik kurallarına uyulmasının kazaları önleyebileceğine değinen Yüzbaşıoğlu, motor ve bisiklet sürücülerinin “savunmalı sürüş” tekniğini yeğleme ederek begayet hızdan kaçınması gerektiğini dile getirdi.

“Ser ve başlıca travması geçirenleri asla oturtmaya çalışmayın”

Evgin Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kaymakamlık sonrası mekân güvenliğinin alınmasının kebir olduğunu vurgulayarak, “Kaymakamlık takkadak kasaba güvenliğine özen edilmesi gerekiyor zira trafik akışının bitmeme ettiği düşünüldüğünde arkadan ati araçlarla daha iri belalar meydana gelebilir. Gerekli uyarılar ve işaretler koyulduktan sonraları 112 Ivedi Davet Merkezi ile iletişime geçilerek olayla ait hikmet verilmeli.” diyerek konuştu.

Yaralılara önce müdahaleye üstelik değinen Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti:

“Motor ve velespit kazası geçirmiş kişilere yapılacak müdahalede ilk adına bilinçlerinin yerinde olup olmadığının kontrol edilmesi ve gelgel yolu güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bilinci ilişkin kişilerde kaskın önündeki havari hane açılarak kan alması sağlanmalı. Şayet bu kişiler kan alabiliyorsa pozisyonu kıpırdatılmadan afiyet ekipleri gelinceye kadar beklememiz gerekiyor. Kişinin koku almadığını tayin edersek, o ahit ağzının zarfında benzeri beden olup olmadığını taharri etmemiz gerekiyor. Kelle ve asal travması geçiren kişileri katiyen bulundukları yerde oturtmaya çalışmayın. Şayet kişinin bilinci yerindeyse kendisi kalkacaktır ama kendisi kalkamayan ayrımsız kişiyi oturtup, aynı şeyler içirmeye gitmek meydana gelebilecek tıbbi hasarları arttıracaktır.”



Share: