Muğla Büyükşehir’den Kentin İçme Suyu İçin İş Birliği

Fransa Tutum ve Maliye Bakanlığı’nın desteğiyle ölçülü FASEP programı kapsamında Seureca firması ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Akarsu ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Umumi Müdürlüğü beyninde imzalanan iş birliği protokolünün yapılabilirlik raporu tamamlanarak, bitiş sunumu yapıldı. Proje kapsamında Muğla’da su ayak izinin belirlenmesi, erke tüketimi, su zayi ve kaçaklarının azaltılarak sisteme karışma edilmesi gibi birçok farklı düzentileme yapılacak.

Fransa Hazine Bakanlığı’ndan realizasyon edilen 600 bin Euro tutarlı atıfet desteği ile finansmanı sağlanan ve 2 Orak Ayı 2021 tarihinde sözleşmesi imzalanan tören düzeni kapsamında MUSKİ Umumi Müdürlüğü’nün canlılık sahası içinde küsurat hususlara dayalı ince analizin yapıldığı yapılabilirlik raporunun bitiş sunumu yapıldı.

Türkan Saylan Çağdaş Dirim Merkezi’nde düzenlenen proje final sunumu ve raporunun takdim törenine, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro katıldı.

Seureca ve MUSKİ Genel Müdürlüğü teşrikimesai ile 2 Orak Ayı 2021 tarihinde başlanan çalışmalar, 10-12 Ocak 2023 tarihleri arasında MUSKİ Umumi Müdürlüğü personeline eğitim ve toplantılar düzenlenmesi ile bitmeme etti. Proje çerçevesinde Mevcut Operasyonel Yapının Optimizasyonu, MUSKİ Umumi Müdürlüğü’nün Karbon Kadem İzinin Belirlenmesi, MUSKİ Umumi Müdürlüğü’nün Su Göl Ayağı İzinin Belirlenmesi, Enerji Tüketiminin Optimizasyonu, İçme Suyu Kaybolma Kaçaklarının Azaltılması Hususunda Uygulayım Bilimi ve Hikmet Transferi ile Tayyareci Bölgelerde Kayran Uygulamalarının Yapılması, Atıksu Arıtma Tesislerinden Elde Edilen Mil Yönetiminin Optimizasyonu başlıklı konularda kapsamlı takdir ve analizlere dayalı hal önerileri ve hisse senedi planı çıkartıldı. Projede içmece suyu, atıksu ve erke sektörlerinde bilgelik ve uygulayım bilimi transferi, kâin durum ve SWOT analizlerinin planlama ve yatırım evleviyet ile karbon ve akarsu bukanak izini hafifletmek amacına müteveccih öneriler sunuldu.

Projenin final sunumu ve takdim töreninde konuşan Başkan Gürün, kuruldukları 2014 yılından bu yana diyar genelinde sunma aşkın yatırımı altyapıya yaptıklarını söyledi. Muğla’nın Türkiye’nin yer etraflı ağız şeridine cemaat olduğunu ve proje kapsamında yapılan bu çalışmanın MUSKİ Umumi Müdürlüğü amacıyla sefer kılık çözümlemeli bire bir faaliyet olduğunu belirten Başbuğ Gürün, şunları söyledi:

“PROJE KAPSAMINDA NEYİ NASIL VE HANGI ŞEKİLDE YAPACAĞIMIZA DEĞIŞMEYEN VERECEĞİZ”

“Bu proje kapsamında önümüze bakarak düzenlenen bir şekilde neyi elbette ve hangi şekilde yapacağımıza değişmeyen vererek kendimizi kombinasyon edeceğiz. Finansmanla ilgili heybetli ihtiyaçlarımız var. Bunun birlikte ant içerisinde yapacağımız teşrikimesai ile çözülebileceğine inanıyorum. Yeter ki tığ hep projelerimizle ve yol haritalarımızla bu konular çözmekle ilişkin buyruk sahibi olalım. Bu çalışmaya katkı sağlayan Sayın Büyükelçimiz Hervé Magro’ya ve ortaklık yetkililerine çokça teşekkür ederim. Haddinden Fazla vahim say harcama ettiler. Sonuçları itibariyle de bize haddinden fazla kocaman bire bir kat foto tabir verdiler. Bundan ahir birçok gelişim birlikleri, temel ve sonuçları ile gelişigüzel tevessül etmek dileğiyle saygılar sunuyorum.”

Muğla’ya projenin tanıtım töreni amacıyla 2 Temmuz 2021 tarihinde geldiğini aktaran Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro, MUSKİ ve Seureca’nın bu projeyi hayata buyurmak amacıyla tek aynı ekip olarak umum ele çalıştığını kaydetti. Projenin lansman töreni ile raporunun sunumu arasında 18 kamer geçtiğini dile getiren Magro, şöyle konuştu:

“MUĞLA BÜYÜKŞEHİR, İKLİMSEL VE ÇEVRESEL ZORLUKLARA UYUMUN FENA HÂLDE BİR ÖRNEĞİDİR”

“Hepimiz biliyoruz kim dünyada nüfus bilimsel ağırlık ile gelişigüzel akarsu ihtiyacı anbean artıyor. Ayrımsız zamanda kaynaklar kuruyor, kıtlıklar ortaya çıkıyor. Akarsu kaynaklarına erişimini sağlayıcı altyapı eksikliği global anlamda de ayrımsız sorun oluyor. Bu nedenle BM’ye bakarak yılda genişlik bir iki 1 ay sakil akarsu kıtlığından etkilenen bölgelerde tahminî 4 bilyon koca yaşıyor ve kestirmece 1,5 bilyon eş akarsu kaynakları mevcutken bu altyapı açığına sınırlı namına kazançlı anlamda su kıtlığı yaşıyor. İklim değişikliği hali el altında var olan akarsu sıkıntısını artırıyor. Şimdiye kadar bu sorunla hiç karşılaşmamış, mahfuz alanlarda akarsu sorunlarının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Maalesef Fransa gibi Türkiye birlikte bu sorunları yaşamakta, özellikle de akarsu stresine maruz kalmaktadır. Muğla’bile ise iklim değişikliğinin etkilerine özellikle üstelik kuraklıklarla daha aşkın maruz bırakan coğrafik konumu ve sezonda 1 milyondan fazla olan nüfusun turizm sezonunda 6 milyona çıkması akarsu kaynakları üstüne sorumluluk yaratıyor. Çok su tüketen ekincilik sektörünün gelişmesi de su stresine maruz kalıyor. Bu proje aracılığıyla su politikanızın stratejik yöneliminin ne büyüklüğünde yerinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin tamlık nüfusu üzere birinci sınıf içme suyuna erişim akarsu kaynaklarının korunması ve tevzi, arıtma, atık arıtmaya sınırlanmış karbondioksit emisyonların azaltılması bu anlamda Muğla Büyükşehir Belediyesi altı çizilmeyi hak eden iklimsel ve çevresel zorluklara uyumun güzel bire bir örneğidir. Son adına nadide kültürel ve saf mirası, varlıklı tarihi ile bu sunturlu Muğla ilimizde bizleri ağırladığınız için Muğla Büyükşehir Şehremaneti Başkanımız Osman Gürün’e ve MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne haddinden fazla teşekkürname ediyorum. Gelecekteki projelerinizde başarılar diliyorum. Çokça büyük tıpkısı konuda çokça eke bir gelişim yaptınız.”

Share: