Muş’ta huzurun sağlandığı köylere dönüşler sürüyor

Muş’ta 1990’lı yıllarda terör örgütü PKK’nın saldırıları sonucu köylerinden hicret etmek zorunda artan vatandaşlar, yıllar sonradan huzurun ve güvenliğin sağlanmasıyla döndükleri köylerinde tarım ve hayvancılık yapıyor.

Düzenlilik güçlerince düzenlenen operasyonlar sayesinde bölgenin terörden arındırılması ve çiftçilere desteklerin artırılması, köye dönüşleri artırdı.

Terör zımnında yıllar önce doğup büyüdükleri toprakları ayrılma ederek batıdaki illere barhana fail vatandaşlar, bölgede huzurun sağlanmasıyla esasen köylerine dönerek yıkılan evlerinin hesabına yenilerini düz yazı etti, arazilerini grup biçmeye başladı.

Terör olayları nedeniyle sunma çok göçün yaşandığı yerlerden biri olan Şenyayla bölgesindeki 4 köyde kavrayışsız dönüşlerle basamak sayısı 100’ü aştı.

Yıkılan evleri ve ahırları karşılığında Beis Belirleme Komisyonunca belirlenen oranlarda ödeme yapılan köylülere hazırladıkları projeler kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hayvan desteği verildi.

Kadastro çalışmasıyla tapu sorunları çözülen köylere içmece suyu götürücü İl Özel İdaresi, bölgede 24 kilometre defa yaptı, 4 kilometresini asfaltladı.

Bu sayede evlerini düz yazı eden, hayvancılık yapmaya başlayan vatandaşlar, köylerinde elan rahat ortamlarda dirilik imkanına kavuştu.

Muş Valisi İlker Gündüzöz, AA muhabirine, köye dönüşlerin arttığını söyledi.

Kentte daha geçmiş terörle mezkûr Şenyayla bölgesinin dokuz canlı arazi şartlarına sahip benzeri meydan olduğunu tamlayan Gündüzöz, şöyle konuştu:

“Terör örgütü burada yuvalanmıştı. Terörün kökünü bilcümle kazıdık ve tek terörist kalmadı. Güzeşte yıllarda 3-5 yıldırıcı atıl arkaç getirildi. Şenyayla bölgesinde 2 gerçeklik bölgemiz ve değişik güvenlik noktalarımız var. İnsanlarımız bundan sonra buraya huzurla geliyorlar. Piknik yapılabilir aynı ağıl geldi. Bunun ötesinde üstelik orada yeni yapılaşma söz konusu. Çokça sayıda familya düz yazı edildi ve haricen mevrut vatandaşlarımız buraya yerleşmeye başladı. Bölgede hayvancılık arttı. Dağlarda daha çok koyun sürüleri göze çarpıyor.”

Bölgenin huzurun sağlanmasıyla canlandığını ifade fail Gündüzöz, “Muş hemen gelişiyor. Bunun arkasında kamu düzeninin tam manasıyla bünye edilmiş olması var. Dağların terörden arındırılmış olması nazik hareketli.” dedi.

Gündüzöz, şunları kaydetti:

“Şenyayla noktasında sorunlar vardı. Amme düzeni tamamen kasılma edilip terör örgütü buradan kovulduktan bilahare vatandaşımız atadan küsurat arazilerine gelerek eş yaptı. Çok aceleci ayrımsız yapılaşma söz konusu burada. Vatandaşımız bahtiyar. Yine köylerimiz diriltme oldu. Piknik yapacağımız ve eğleneceğimiz tıpkı yer olacak. Terör örgütünün yuvalandığı, insanlara saldırdığı noktadan, iskanların yapıldığı, yıpranmamış köylerin oluştuğu, hayvancılığın arttığı ve piknik alanlarının oluşturulacağı tıpkı noktaya geldik.”

“Bugünleri göreceğimize inanmıyorduk”

Merkeze 50 kilometre uzaklıktaki Kayalısu köyünün muhtarı Bilal Erez, karye sakinlerinin 1993’te terör zımnında büyükşehirlere kafile ettiğini ve köyün senelerce gereksiz kaldığını belirtti.

Güven ve erinç ortamı sağlandıktan sonraları köye 75 civarında ailenin dönme yaptığını anlatan Erez, şunları söyledi:

“Güvenlik noktası köyümüze kuruldu. Büyükşehirlere gidenler mankafa dönerek köyde evlerini inşa etti. Bölgede sekmen sayımız 100 civarında. Devletimiz bize değme tip konuda yardımcı oluyor. Burada köylüler ekincilik yapıyor. Cenabıhak devletimizi başımızdan nakıs etmesin. Devletimizin sayesinde köyümüze kavrayışsız döndük. Elan önceki köye gelemiyorduk. Nahiye terörden temizlendiği için vatandaşlarımız köylerine döndü. Burada hayvancılığa başladı. Mutluyuz, gururluyuz. Bu günleri göreceğimize inanmıyorduk. 20 kilometre kez ağımız asfaltlama programına alındı ve yolumuz de yapılacak. Devletimizin tamam birimlerine teşekkürname ederiz.”

“Köyümüze ve topraklarımıza idraksiz döndük”

Mersin’den köyüne dönen Engin Erez, vatandaşların köye dönmeye bitmeme ettiğini belirterek, “Devletin desteğiyle yollarımız ve evlerimiz yapıldı. Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Köyümüze ve topraklarımıza döndük. Buralar, babamızdan dedemizden artan topraklar. Onların bıraktığı yerden devam etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ersin Erez, “Köyümüzde rabıta bostan ekimi üzere faaliyet yapıyoruz, dikmelik alanlar oluşturuyoruz. Devletimize teşekkürname ediyoruz. Devletimizin sayesinde güvenli tıpkısı şekilde köyümüzde yaşamaya başladık.” dedi.

Share: