Müteahhitlik sektörü 2022’de ensiz dışında 17,8 bilyon dolarlık hareket üstlendi

Tecim Bakanı Mehmet Muş, mahdut dışı müteahhitlik sektörünün 2022 yılını 17,8 bilyon dolar kadar tehlikeli bire bir bütün proje değeri büyüklüğü ile kapattığını belirtti.

Muş, Türkiye Müteahhitler Birliği’nde düzenlenen “2022 Yılı Ancak Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirmesi” programında yaptığı konuşmada, hizmet ihracatının birlikte mal ihracatı gibi ehemmiyet taşıdığına dikkati çekti.

Hizmet ihracatının 2022 yılının 10 ayı bakımından 76,4 milyar dolar olarak 2021’deki 61,4 milyar dolar rakamını geçtiğini nâkil Muş, “Cumhuriyetimizin 100. yılında birlikte inşallah servet ve hizmet ihracatımızda yeni başarılara imza alaşağı etmek için Bakanlık adına özel sektörümüzle dursuz duraksız çalışmaya bitmeme edeceğiz.” diyerek konuştu.

Muş, üstencilik ve teknik müşavirlik firmalarının aut ticaretteki bu yükselişin mehabetli aktörleri ortada vadi aldığını bildirerek, sektörün acun yapım pazarında en üst sıralara yükselmesinin eleştiri öncelikleri beyninde bulunduğunu söyledi.

“Rusya birinci sıradaki yerini korudu”

Müteahhitlik sektörünün, ensiz dışı pazarlarda birçok rakibini geride bırakarak çok koca ayrımsız kalıp elde ettiğine dikkati çeken Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıkıntılı dışı üstencilik sektörümüz 2022 yılını 17,8 milyar dolar üzere ağır tıpkı toplanmış proje değeri büyüklüğü ile kapatmış ve seksiyon, gücünü ve direncini bire bir defa henüz ispatlamıştır. Sonunda üstlenilen toplanmış proje sayısı 11 bin 605’e, projelerin toplanmış değeri ise 471,7 milyar dolara yükselmiştir. Acun üstünde proje gerçekleştirdiğimiz mevki sayısı ise 2022 itibarıyla 133’e yükselmiştir. Hedefimiz, dünyada Türk müteahhidinin gitmediği, eser vermediği mevki kalmamasıdır. Bölgesel kendisine baktığımızda ise 2022 yılında proje büyüklüğü itibarıyla Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) yüzde 37,6 ile gene birinci sıradadır. İkinci tam ise payı yüzde 24,5 ile iki katına çıkan Avrupa Bölgesi bulunuyor. Orta Doğu ise yüzde 18,5 ile bu yıl üçüncü sırada. Yüzde 12,7’lik nasip ile Beyaban Şeş Afrika bölgesinde dahi yerimizi sağlamlaştırdığımızı görüyoruz.

İlk 10 ülkeye baktığımızda, Rusya birinci sıradaki yerini korumakla birlikte, bir önceki sene 11 milyar dolar civarında aynı görkem ile rekor kırılmışken savaşın sonucu yerine bu sene ise 2 bilyon dolar değerinde tıpkı proje büyüklüğüne ulaşıldı.”

Muş, sektörün muamele çeşitlenmesine gitmesinin önemine de bel ederek, “Müteahhitlik pazarlarımızın çeşitlendirilmesine yönelik firmalarımızın gayreti rakamlarımıza da yansıyor. 2022 yılında, Romanya, Polonya, Macaristan ve Tanzanya ilk 10 mutluluk ortamında bulunuyor. Daha Çok hedefimiz Garp Avrupa ve Amerika kıtasıyla, Asya-Pasifik ülkeleri olmalı. Pazarlarımızı bu bölgelere akla yatkın genişletmenin yollarını hep birlikte aramalıyız.” ifadesini kullandı.

Türk müteahhitlik firmalarının dünyadaki yerini koruduğunu ve sağlamlaştırdığını tamlayan Muş, “ENR Dergisi’nin yılın sunma büyük 250 üstencilik firması listesinde ülkemiz, etraflı yıllardır 40-45 firma aralığında firması ile mandepsi edilmekte ve global proje büyüklüğünün da yüzde 5’lik bir kısmını üstlenmektedir.” dedi.

Bakan Muş, daraç dışı ustalık müşavirlik sektörüne ilgili bile hikmet vererek, bu sektörün de dünyadaki konumunu yükselttiğini söyledi.

Bu alanda 2022 yılında haddinden fazla koskocaman ivme kazanıldığını bildiren Muş, “Geçtiğimiz sene, 2021 yılına bakarak yıllık proje bedeli yüzde 55 civarında artarak 236 milyon dolar üzere, sektörün global büyüklüğüne nispetle pahal bir nicelik yakalanmıştır. Geçmişten günümüze hep beceri müşavirlik proje değeri kısaca 3 bilyon dolara, proje adedi ise 2 bin 583’e yükselmiştir. Lehçe adına, BDT ve Orta Doğu gibi anadan görme pazarlarımızın beraberinde BDT aut özge Asya ülkelerinde dahi diri benzeri konumlanmamız bulunan. Bu bağlamda, Pakistan ve Hindistan teknik müşavirlik sektörü açısından anadan görme pazarımız haline geldi ve genişlik aşkın proje üstlendiğimiz 10 mutluluk arasında saha alıyor. Antrparantez geçmiş 10 ülke sıralamasında bu yıl Nepal ve Romanya kabilinden yıpranmamış pazarları görmekten da sevinme duyuyoruz. Tekrar aynı listede bu sene, ilişkilerimizin müspet seyrettiği Suudi Arabistan’ı görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Astronomi taleplerini müspet değerlendiriyoruz”

Sektörün sıkıntılarının çözümü için attıkları adımlara bel eden Muş, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda, sektörün takkadak mikro dışındaki sorunları değil, güçlükle dışı performansını etkileyecek şekilde elverişsiz ortamında yaşadığı sorunlarda de özge ilişik nezaret ve kurumlar gözetiminde girişimlere bindi oluyoruz. Geleceğe dönük vizyonumuzda, uygulayım bilimi ve ekleme değerin değme devir sunu dolay planda olması ve henüz uzak kullanılmamış pazarlara açılımların hızlandırılması bulunmaktadır. Asya-Pasifik bölgesine yönelik firmalarımızın çabalarını dikkatle izliyor ve müstelzim diplomatik desteği sağlamaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz, bu bakir pazarlara ulaşmada ve mevcut olanları kuvvetlendirmede, bizim Nezaret yerine kullandığımız bildirme mehabetli araçlarımızdan biri heyetlerimiz. Bu çerçevede sizlerden ati yıldız bilimi taleplerini seçme antlaşma olumlu değerlendiriyoruz. Ayrıca, farklı büyüklük firmaları ile ortaklıklar ve üçüncü ülkelerde işbirlikleri konusu Nezaret olarak önem verdiğimiz bire bir konudur.”

Share: