Nazır Varank, Amudi İnişli Roket Yarışması’nı izledi Açıklaması

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması’nı dünyada ilk defa Türkiye’de gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, “108 mızıka bilcümle Türkiye’den bu yarışmaya başvurdu ve 1000’den aşkın gencimiz bu yarışmalarda çabalamak üzere ter döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar birlikte peyderpey atışlarını yapıyor.” dedi.

Varank, TÜBİTAK Defans Sanayii Araştırı ve Ihya Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) eliyle TEKNOFEST kapsamında planlı Dikey İnişli Roket Yarışması’nı takip etti. TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte Varank’a, Cumhurbaşkanlığı Defans Sanayii Başkanı İsmail Çıpa, Cumhurbaşkanlığı Dijital Tahavvül Ofisi Başkanı Ulu Taha Çalıştırıcı, TÜBİTAK Başkanı Hasan Evlek ve TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Işıklı zevcelik etti.

Yarışma öncesinde stantları gezerek tasarlanan roketleri inceleyici Varank, öğrencilerden projelerine ait hikmet aldı. Henüz bilahare roketlerin amudi baş aşağı gerçekleştireceği alana geçen Varank, matbuat mensuplarının sorularını yanıtladı.

Varank, yarışmanın ilk defa düzenlendiğine belen ederek, serencam dönemde ABD’de roketlerin esasen kullanılması ve dikey iniş gerçekleştirmesiyle ait teknolojilerin geliştirildiğini anımsattı.

Bu kapsamda Türk gençlerini bu alana yönlendirmek amacıyla tıpkısı yarışma başlattıklarını anlatan Varank, “Dikey İnişli Roket Yarışması’nı dünyada ilk kez Türkiye’dahi gerçekleştiriyoruz. 108 bando cemi Türkiye’den bu yarışmaya başvurdu ve 1000’den fazla gencimiz bu yarışmalarda uğraşmak amacıyla çalma döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar üstelik peyderpey atışlarını yapıyor.” diyerek konuştu.

Varank, TEKNOFEST’in gök, havacılık ve teknoloji farkındalığını artırmak için başlatılan bir kombinezon olduğunu vurgulayarak, Türkiye’bile elan ilk bile yapılan teknoloji yarışmalarına yenilerini ekleyerek etkinlikleri bir tane bina altında topladıklarını kaydetti.

Bu yıl Türkiye’nin ayrımlı şehirlerinde ayrımlı yarışmaların düzenlendiğine belen eden Varank, “Çip tasarımından roket yarışmalarına, insansız akarsu altı araçları yarışmalarından polar araştırmalarına kadar ayrımlı kategorilerde, daha ortaokul çağından itibaren çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yakaladığımız alarga memnunuz”

Varank, TEKNOFEST’te yakalanan havadan mutlu olduklarını belirterek, 2018’da 5 bin takımın 150 bin yarışmacının olduğu etkinliği, imdi 40 ayrımlı kategoride 150 bin mızıka ve 600 bin yarışmacının yarıştığı benzeri organizasyona dönüştürmeyi başardıklarını bildirdi.

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfının TEKNOFEST’teki katkılarına değinen Varank, şöyle devam etti:

“Bu düşünüm ilk defa aynı STK’den çıktı. Tığ de kamu tarafı yerine destek olmaya çalışıyoruz. Dijital Inkılap Ofisimiz, siber güvenlik anlamında yarışmalar düzenliyor. Defans sanayi şirketlerimiz ayrımlı kategorilerde yarışmalar düzenliyor. TÜBİTAK, yeryüzü iri katkıyı veren kurumlardan biri. Zaten Bakanlığımız T3 Vakfı ile bu arada bu işin yürütücüsü. İşte bu vizyonu ortaya koymaya, gençlerin önüne ayrımlı alternatifler koymaya çalışıyoruz.”

Varank, Türkiye’de TEKNOFEST kuşağının düz yazı edilmeye başlandığının altını çizerek, şöyle konuştu:

“TEKNOFEST ateşiyle Türkiye’da artık kollar gök, havacılık sektörlerinde çalışmak istiyor, bilim kadını koyulmak istiyor, araştırma geliştirme alanında henüz çok gayret göstermeye çalışıyor. Biz dahi onların önünü açarak esasta Türkiye’nin geleceği açısından nazik tıpkısı işe imza atmış oluyoruz. TEKNOFEST kuşağı gümbür gümbür geliyor. TEKNOFEST kuşağı bu ülkenin geleceğini yazacak nesil olacak. Türkiye’nin başarı hikayelerini onlar yazacak. Biz gençlerimize güveniyoruz, onların başarılarıyla gurur duyuyoruz ve onları desteklemeye bitmeme edeceğiz.”

“Bilcümle vatandaşlarımızı çağırma ediyorum”

Bu yarışmalarda çalma döken gençlerin 30 Ağustos-4 Eylül’birlikte gerçekleştirilecek TEKNOFEST Karadeniz’in finalinde de olacağını dile getiren Varank, Türkiye’nin ciharıyek yanından teknoloji firmalarının kabiliyetlerini sergileyeceği, türlü çekicilik gösterileri ve etkinliklerin yapılacağı TEKNOFEST’e bütün vatandaşları nida ettiğini söyledi.

Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması’na katılan yarışmacıların roketleri arasında güzel tasarımlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çok domuzuna tasarımlar var. Bu işi çokça profesyonel aynı şekilde nail taze arkadaşlarımız var, az buçuk henüz dünkü görüntülü roketlerimiz var ama burada mehabetli olan, Türkiye’nin dört bir yanından çoluk çocuk takımlarını kuruyorlar, topluluk mücadelesi nedir, himmet gösteriyorlar, SAGE gibi kebir bire bir enstitümüz birlikte bu güre kardeşlerimize hem beceri bindi hem mentorluk desteği veriyor. Bunun birlikte beherglas takıma 65 bin liraya büyüklüğünde maddi bindi veriyor. Bu çoluk çocuk bu alanlara yönelsinler çalışsınlar diye niteleyerek. Onun amacıyla her bir taze kardeşimizi kudretli bulduk, beher tüvana kardeşimizi bile gönlümüzde bir numara zar ettik ama bu bire bir konkur tabii kim roketlerini yarıştıracaklar, bakalım ne takım bir numara olacak.”

TEKNOFEST için apayrı ülkelerden talepler geldiğini ve delege girmek isteyenlerin bulunduğunu anlatan Varank, “Bu talepleri değerlendiriyoruz, seneye hangi ülkede yaparız, arkadaşlarımız faaliyet yapıyorlar. Alelhusus Mutedil Asya’dan Türk dünyasından şişman dilek var. Türk dünyasını birleştirici siyasal adımlar şu anda atıyoruz. Belki kuma bir etkinliği hep bu arada düzenleyebiliriz.” dedi.

“Henüz ilk roket yarışmalarına katma ekipler”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Çıpa, TEKNOFEST yarışmalarının bütün heyecanıyla sürdüğünü belirterek, “Bugün amudi iniş yarışmalarındaki ekipleri gördük. Bu ekiplerin bir anda bütünü roket yarışmasına ek ekipler. Değişik teknolojileri deniyorlar, hepsine başarılar diyoruz.” diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Tahavvül Ofisi Başkanı Çalıştırıcı, Bakan Varank ile HackKaradeniz yarışmasında ayrımsız günlüğüne “yağız şapkalı hacker” olduklarını anımsattı.

Çalıştırıcı, TEKNOFEST kapsamındaki yarışmaların Zonguldak, Giresun, Ordu, Afyonkarahisar ve Kütahya kadar illerde düzenlenmesinin koskocaman olduğunu söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Evlek da TEKNOFEST coşkusunun gelişigüzel sene ayrımlı kategorilerdeki yarışmalarla yenilendiğini, bu sene TÜBİTAK’ın, planlı 40 ayrımlı kategorideki yarışmanın 15’ini eş güdümlü ettiğini dile getirdi.

Bu yarışmalardan dördünün ilk kez düzenlendiğini anlatan Mandal, “Bu sürece çalışkan benzeri şekilde ulama vermeye çalışıyoruz. Geleceğimizi TEKNOFEST’teki gençlerimizde görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, yarışma kapsamında tasarlanan roketlerin atışları yapıldı.

Dünyada ilk defa yapılıyor

TEKNOFEST uygulayım bilimi yarışmaları kapsamında TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde ilk kez düzenlenen Amudi İnişli Roket Yarışması, dünyada düzenlenen önceki roket itkili iniş yarışması olma özelliğine erbap.

Yarışma ile Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki teknolojik artma kere haritasında düz kayran roket itkili baş aşağı sistemleri karşı lisans ve efdal lisans seviyesinde yetişek gören öğrencilerin hikmet edinmesini ulaşmak ve gençlere ayrımlı disiplinlerde bilgelik ve tecrübeye ehil üyelerle topluluk halinde tasarım yapma yeteneğini vermek amaçlanıyor.

Birincilik ödülünün 40 bin teklik, ikincilik ödülünün 30 bin lira ve üçüncülük ödülünün 25 bin liralık olduğu yarışmada, takımların tasarladıkları roketin havada askıda tutma sistemi (vinç) ile adaptasyonunun sağlanması ve roketin azade bırakılmasıyla soğuk doğal gaz itki sistemi kullanarak kontrollü benzeri şekilde yere inmesi hedefleniyor.

Yarışmaya başvuran 108 takımdan türlü anlatım aşamalarını geçen ve atışa doğruluk kazanan 10 bando, TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde mücadele ediyor.



Share: