Nemrut Jeoparkı’nın UNESCO ağına alınması üzere arazide say yapıldı

Bitlis Aziz Üniversitesi (BEÜ) Nemrut Jeoparkı Koordinatörlüğü Marifet Oturmuş üyeleri, bölgedeki jeositlerin koordinatlarını ve emek yürütülecek yerleri belirledi.

Tatvan ilçesinde doğal güzelliklerinin yanı sıra çok sayıda ilmî çalışmaların yürütüldüğü Bitlis Nemrut Jeoparkı’nın, Konfedere Uluslar Eğitim Bilimi, Veri ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Toptan Jeopark Ağı’na karışma edilmesi amacıyla çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda BEÜ bünyesinde, 11 kişiden oluşturulan olgun kurulunun üyeleri, Avrupalı Seçme Destinasyonlar Projesi kapsamında “Mükemmellik Ödülü” düz Nemrut Kalderası’nın da içinde düzlük aldığı bölgede evvel düz çalışmasını yürüttü.

Nemrut Dağı eteklerinde, Çekme köyünde, Nemrut Yanardağ Ağzı Gölü ve çevresinde, püskürtü kalıntılarının bulunduğu Kantaşı bölgelerinde incelemelerde mevcut bilgelik kurulu üyeleri, jeositlerin koordinatlarını, yan tabelalarının bırakılacağı alanları, tutum yolları, karşılama merkezi ve bakma kulelerinin yapılacağı yerleri belirledi.

“Toprak turizmine ulama sağlayacak”

BEÜ Veri Gökçe Yazın Fakültesi Akademisyen ve Bitlis Nemrut Jeopark Koordinatörü Doç. Dr. Yunus Uzun Ekinci, AA muhabirine, veri müesses olarak Nemrut Jeoparkı’nda çalışmalara başladıklarını söyledi.

Önceden belirleme ettikleri jeositleri durumunda gördüklerini belirten Dikici, “Bu çalışmalar sonucunda ati yıl temmuzda UNESCO’ya endişe mektubumuzu göndermeyi, ekimde üstelik başvurumuzu yapmayı planlıyoruz. Nemrut’un UNESCO tarafından jeopark olarak kabul edilmesi, mıntıka turizmine mefret katkılar sağlayacak, yerel ve ecnebi birçok gezici buraya gelecektir. Bu sayede kentin ekonomik anlamda gelişmesine açkı olacaktır.” diyerek konuştu.

Başvuru sonrası UNESCO ekibinin, yapacağı incelemenin ardından kararını vereceğini anlatan Çiftçi, “Umarım çalışmaların sonucunu alırız ve Bitlis’e bu jeoparkı kazandırırız. Bunun gerçekleşmesi şehrin geleceği amacıyla haddinden fazla gür olacak.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Yer Bilimi Mühendisliği Bölümü Dr. Akademisyen Yıldırım Güngör ise seksiyon çalışmalarını tamamlayan bilgelik kurulunun Nemrut Jeoparkı’nda önceki yer çalışmasını yapmaya başladığını söyledi.

Sahada ilkin tespit ettikleri jeositleri durumunda görerek koordinatlarını belirlediklerini dile getiren Güngör, şunları kaydetti:

“Tabelaları ve taraf oklarını nerelere yerleştireceğimizi ve jeositlere bindi olacak kültürel etnografik değerlerimizi elbet işleyebileceğimizi çalıştık. Bu işlerimizi bitirdikten bilahare gelecek sene UNESCO’ya başvuracağız. Bu cılız benzeri süreç değil, bunu tıpkı yere kadar getirdik. Bu süreci, UNESCO’nun küresel jeoparkına uzuv olarak da sonlandıracağız. Bura turistik tıpkı mıntıka. Müracaat olumlu sonuçlandığında Nemrut Jeoparkı dünyanın rastgele yerinde bildik ayrımsız kayran olacak, insanlar ‘Gidip görelim.’ diyecek.”

Share: