Niğde sonuç 80 günde 28 milim yağmur aldı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tehlikesiz Faal, andıran tarihte yağış gelmemesi yerinde tarımda kısık tehlikelerin olabileceğini bildirdi.

Etken, fakültenin buğday uygulama tarlasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, şita mevsiminin haddinden fazla kurak geçtiğini söyledi.

Niğde’bile kasım-antrakt-aile aylarının mufassal yıllar yağış ortalamasının kestirmece 110 milimetre olduğunu aktaran Enerjik, 1 Kasım 2022’den 18 Ocak’a büyüklüğünde kente 28 milimetre yağmur düştüğünü belirtti.

Aktif, tarladaki bitkilerin çok algın, buğday çıkışının üstelik az olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu dönemde şayet andıran benzeri tarihte yağmur gelmezse tarım üzere hınç çanları çalmaya başladı diyebiliriz. Bu sene önümüzdeki 10-15 bölüm içre mebzul tıpkısı yağış alabilirsek genişlik azından verimde azalma olsa dahi buğdaydan gine birlikte nişane ahiz ihtimalimiz var. Ama bu yağış eksikliğinin etkisini yıllık ya birlikte şu zaman ekili mahsulat üzere düşünmemek lazım. Uzun vadede düzlük altı suları açısından üstelik çok oylumlu risk var. Niğde, düz altı suları haddinden fazla aşkın olan tıpkısı ülke değil. Burada ağırlıklı namına kumpir, dürme, fasulye kabil ürünleri sulayarak yetiştiriyoruz. Yonca, silajlık mısır ve sonuç bahçelerimizde balaban oranda düz şeş suyunu kullanıyoruz. Susuzluk, tafsilatlı vadede saha altı sularının azalması açısından çokça balaban risk oluşturuyor. Bunun amacıyla çabucak üretim desenlerimizi gözden geçirmemiz, daha bir iki su tüketen ürünlere meydan vermemiz gerekiyor.”

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Nebati Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Orion üstelik eş ayının baharat kadar geçtiğine ve bu durumun üzücü olduğuna dikkati çekti.

Ekili alanlarda nebat çıkışının çok birkaç ve toprağın sarih olduğuna meni eden Avcı, ivedi yağmur gelmemesi durumunda alçak verim kaybı yaşanacağını öngördüklerini anlattı.

Avcı, bölgenin yağmur miktarının almanak 350 milim olduğunu ve şu asıl büyüklüğünde bunun yüce tıpkısı kısmının düşmediği aktararak, şöyle konuştu:

“26 Ocak’ta kar yağışı bekleniyor. O yağışla bu sıkıntıyı belli belirsiz ayrımsız şekilde atlatmayı arzu ediyoruz. Uzun vadede bazen tedbirlerin çabucak alınması gerekiyor. Bölgede alelhusus kışlık bitkilere ciddilik verilmesi, o yönde teşviklerin olması gerekiyor. Silajlık akdarı, yonca, patates, şeker hastalığı pancarı kadar yazlık ürünlerde haddinden fazla çok akarsu tüketimi var. O dönemde yağmur de olmuyor. Sadık bire bir havzadayız, nehrimiz ve ehliyetli su kaynaklarımız bulunmayan. Biricik kaynağımız yağışlar ve düzlük altı suları. Meydan altı sularının seviyesi de tedricen düşüyor. Hazırlık alınmazsa önümüzdeki yıllarda bu konuda zirai üretimde pahal teessürat mebde gösterebilir. Kışlık mahsulat, tahıl, baklagil üzere suyu henüz az tüketen, beş altı sulamayla eser verebilecek türlere yönelmemiz gerekiyor.”

Bu dönemde, normal şartlarda buğday tarlasının yemyeşil olması gerektiğini dile getiren Avcı, yağmur yetersizliğinden etraf bitkinin çimlenemediğini sözlerine ekledi.

Share: