Niğde’de Sabık Hafta Resmi Törenle İbadete Açılan 612 Yıllık ‘Bor Odalık Alaaddin Cami’ Üç Gündür Mecbur

ENES BIREY ÖZMEN

Niğde’de restorasyonu tamamlanarak geçen hafta Cuma günü tören düzeni üyelerinin katılımlarıyla resmi açılışı yapılan 612 yıllık Bor Melik Alaeddin Cami’nin zaman tutkun olması vatandaşın tepkisine yol açtı.

Caminin merbut olduğunu görüp reaksiyon gösteren vatandaşlar cami açılışının daha bir hafta önceki yapıldığını belirterek, bu hafta caminin hastalık sınırlı olduğu üzerine tek benzeri bilgelik verilmemesini eleştirdi. Bu caminin restorasyonunu ve açılışını kendine maleden güç ve kurumlardan benzeri izah beklediklerini anlatan vatandaşlar, “Cami  açılışını kâmilen caka olsun diye niteleyerek mi yaptılar” dedi. cuma namazı öncesinde camiye giremeyen vatandaşlar, nümayiş gösterisiyle caminin açılışının yapıldığını fakat biraz dönme sonra camiye girememelerinin nedenini açıklanmasını istek etti.

Yetkililer ise caminin üç gündür bağlı olduğunu doğrularken, aydınlatmadaki sıkıntının çözülmesinin arkası sıra Evkaf Genel Müdürlüğü’nün vereceği onaylama ile caminin yeniden ibadete açılacağı bilgisini verdi.

Geçen hafta yapılan camii açılışına Niğde Valisi Mustafa Antrenör, Dürüst Fırka Niğde Milletvekilleri Hakikat Gültekin, Müşkül Ergun ve davetliler katılmıştı. 1410 yılında Karamanoğlu Şanlı Bey’in oğlu Mehmet Bey’in hükümdarlığı zamanında 20 ahşap bülten konusunda mensur edilen Ulu Alaeddin Cami, Nevşehir Kültür Varlıklarını Dulda Kesim Müesses kararıyla; Vakıflar Umumi Müdürlüğü marifetiyle mayıs ayında restorasyonuna başlanılarak, caminin asıl perestiş yerindeki sütunlar ile kadınlar mahfili yenilenmiş, kiremit bina şümul örtüsü değiştirilmişti.

Share: