Nilüfer Gölü, eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

Nilüfer Gölü, eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

-Bu göldeki çiçekleri koparmanın cezası 109 bin lira

ÇANAKKALE – Çanakkale’nin Biga ilçesine sınırlanmış Kalafat köyündeki Nilüfer Gölü, benzersiz güzelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Gölü ekoturizme kazandırmak üzere bölgede benzeri orman parkı ve mesire alanı oluşturuldu. Bölgede himaye altındaki nilüfer çiçeklerini koparanlara, biyolojik çeşitliliği yenmek ve zarar vermekten 109 bin TL ukubet kesiliyor.

İki dönüm büyüklüğündeki Nilüfer Gölü, eşsiz güzelliğiyle kesim turizmine katkı sunarken lotus çiçeği yerine dahi adlandırılan nilüfer çiçekleri gelenlerin ilgisini çekiyor. Sapı tahminî 1 metreyi bulan nilüfer çiçeği suyun dibinde çamurda kökleniyor, yeşil yaprakların içinden ışıklı ile buluşuyor. Nilüfer çiçeklerinin tohumunun ise Amazon ormanlarından göçmen kuşlar ile taşındığı ve bu sayede oluştuğu düşünülüyor. Geceleri kapanıp suyun altına giren nilüfer çiçekleri, güneşin doğuşuyla alay malay bile baştan yüzeye çıkınca nazirsiz benzeri dekor oluşturuyor. Mayıs ayı başında açmaya başlayan nilüfer çiçekleri, Teşrinisani ayının sonuç günlerine kadar bu güzelliğiyle ziyaretçilerini karşılamaya bitmeme ediyor.

Biga Kaymakamlığı, Çanakkale Orman Nahiye Müdürlüğü ve Biga Belediyesi’nin katkılarıyla 2 dönüm büyüklüğündeki gölün çevresinde düz kayran 10 dönümlük kayran orman parkı ve mesire yeri haline getirildi. Doğa harikası Nilüfer Gölü, geçtiğimiz yıllarda susuz kaldığı amacıyla kuruma tehlikesi muammer, Biga Belediyesi vasıtasıyla, 880 metre uzunluğunda tıpkı biçim çekilerek göle su verilmişti. Ahenkli yerine akarsu takviyesi yapılan göl, kurumaktan kurtarıldı ve eskisi gibi yeşillenen yaprakların arasından açan nilüfer çiçekleriyle ziyaretçilerin beğenisini toplamaya başladı. Gölün çevresinde kayran düz 10 dönümlük alanda oluşturulan orman parkı ve mesire yeri ile ziyaretçiler, gölün misilsiz manzarasında kahvaltı ve piknik yaparak zarifçe mesafelik geçirebilecek.

Öte yandan, mayıs ayı başında açmaya başlayan nilüfer çiçekleri, teşrinisani ayının akıbet günlerine kadar ziyaretçilere görsel şölen sunmayı sürdürüyor. Yaz- şita var olan iri yeşil yapraklar arasında bu günlerde açan beyaz zehir mülevven nilüfer çiçekleri, güzelliğiyle ilişki görüyor. Gölü görmeye mevrut ziyaretçiler, dekor karşısında hayran kalıyor. Çanakkale Huy Himaye ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgiye bakarak, himaye altındaki nilüfer çiçeklerini koparanlara, dirim bilimsel çeşitliliği sakatlamak ve uymazlık vermekten 109 bin TL ceza kesiliyor.

Kalafat köyünde bulunan Nilüfer Gölü’nü eşi ve arkadaşlarıyla gezmeye mevrut Biga Şehir Konseyi Kadın Düzentileme Grubu Başkanı Elif Tirfilli, “Halkımıza haddinden fazla evire çevire benzeri mekan ve katıksız görk sağlandı. Bizde bu güzelliği misafirlerimize göstermek istedik” dedi.

Elif Tirfilli’nin eşi Sedat Tirfilli ise, “Devletimizin ve belediyemizin yeni bakir gelişmekte olan Nilüfer gölüyle müntesip çalışmalarını arada bir gelip, buradaki strateji ediyoruz. Burada oluşan bu tabii güzelliği misafirlerimize birlikte gösteriyoruz. Nilüfer çiçeğinin ender çıktığı göllerden benzeri tanesi. Çanakkale ve Biga halkı aracılığıyla mutlaka görülmesi müstelzim ayrımsız saha. Doğayla bağırsak içe. Nilüfer gölü elan birlikte gelişecek ve güzelleşecek. Burayı cemaat çıkıp, çevreyi kirletmemiz geçişsiz” diye konuştu.



Share: