Nohut üretiminde bu sene yüzdelik 22,1’lik artış bekleniyor

Türkiye’nin ciharıyek yanında hasadı bitmeme fail nohutta üretimin bu yıl güzeşte yıla nazaran yüzdelik 22,1 artarak 580 bin tona ulaşması bekleniyor.

AA muhabirinin Ekincilik ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, nohut, yetiştirilmesi aşkın zor olmadığı, Anadolu’da kıraç alanlarda de ekilebildiği amacıyla çiftçiler yoluyla yeğleme ediliyor.

Tohumları kurumadan yeşil kendisine birlikte tüketilebilen nohut, kurutulmuş şekilde hele kış aylarında yemek namına sofraları süslüyor. Nohutta 2020/2021 pazarlama yılı mahdut içi yararlanma miktarı 509 bin titrem, birey başı tüketim yıllık 5,1 kilogram, uzluk oranı ise yüzde 122,3 düzeyinde gerçekleşti.

Son 5 yıllık ortalama nohut üretimi ülkede 567 bin tonu bulurken averaj ürün dekar başına 116 kilogram düzeyinde hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumunun tahmini kapsamında 2022 yılı nohut üretiminin bu yıl güzeşte yıla göre yüzdelik 22,1 artışla 580 bin titrem düzeyinde olacağı öngörüldü. Güzeşte sene 475 bin titrem nohut üretimi gerçekleşmişti.

Üretimin şişman bölümü İç Anadolu’daki 6 şehirde

Türkiye’üstelik nohut üretimi kısık namına Ankara, Yozgat, Kırşehir, Konya, Karaman ve Çorum’birlikte yapılıyor. Türkiye güzeşte yıl yüzdelik 14 ile yer haddinden fazla İran’a nohut ihracatı yaptı. İran’ı yüzde 8’er ile Pakistan ve Suriye, yüzde 6 ile Irak takip etti.

Bu yılın familya-haziran döneminde ise ihracatta Irak, Azerbaycan, Lübnan ve Gürcistan dikkati çekti. Bu dönemde Irak ihracatta yüzde 71’lik nazaran önce sırada saha alırken bu ülkeyi yüzde 12 ile Azerbaycan, yüzdelik 9 ile Lübnan ve yüzde 6 ile Gürcistan izledi.

“Ülkemiz baklagillerin gen merkezi durumunda”

Tarım ve Orman Bakanı Birim Kirişci, tarımda kendine yeten aynı mevki olmanın, bugün gelinen noktada balaban önem taşıdığını söyledi.

Kendine yeten tıpkı ülke olabilmek üzere birlikte yavru ihtiyacının yurt içinden karşılanmasını hacet yerine gördüklerini vurgulayan Kirişci, toprak bitkilerinde 911 yerli ve milli çeşidin tescil ettirildiğini bildirdi.

Kirişci, tescillenen 94 çeşidin nohut, ark fasulye, mercimek üzere yemeklik kuş yemi baklagiller olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Ülkemiz başta nohut görünmek amacıyla baklagillerin gen merkezi durumundadır. Baklagiller; istihdama olan katkıları, ihracat potansiyelleri, ilk teşrin nöbetine kolayca girebilmeleri, nadas alanlarının azaltılmasında hareketli olmaları dolayısıyla koca benzeri üründür.”

Share: