Nurdağı’ndan Mersin’e mevrut depremzede eş karavanda yaşıyor

MUSTAFA ÜNAL TEVAZULU/ALEYNA ATEŞLI – Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlere Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yakalanan 3 yabanlık karı, Mersin’de karavanda yaşamaya başladı.

Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan 6 Şubat’taki depremlerde yakınlarından 20 kişiyi kaybeden Cahit (70) ve Nurhan Kuvvetli (67) çifti ile oğulları Haluk Kuvvetli (41), korkulu hasar gören evlerini ayrılma ederek Mersin’e geldi.

Kızlarının faziletli bükülmüş apartmanda kâin dairesinde bir süre etkili ocak, dümdar sarsıntılar zımnında, yakınlarının yoluyla İstanbul’dan karavan aldı.

Mersin’in Yenişehir ilçesinde karavanda kalmaya başlayan Sağlam ailesi, Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yaşadıklarını unutamıyor.

Cahit Sağlam, AA muhabirine, oğlunun “Deprem oluyor.” diyerek seslenmesiyle eşiyle uyandıklarını söyledi.

Birçok kez depremi yaşadığını fakat böylesini görmediğini belirten Sağlam, “Bir taraftan binayı sağa sola çevirdi, tıpkı taraftan de alttan yukarıya akilane zıplama şeklinde üzücü kendisine geldi. Hangi yapacağımızı şaşırdık. Bir yere tutunmak zorundaydık. Ayakta duracak şansımız yoktu. Hareket bizi sağa sola çeviriyordu. Mahşeri gördük geldik türkçesi.” dedi.

Akva, kızının Mersin’üstelik 16 eğik apartmandaki evinde de huzursuz olduklarını, bu nedenle karavan temin ettiklerini dile getirdi.

Karavanda psikolojik bakımdan rahat olduklarını aktaran Akva, “İyiyiz hamdolsun bire bir sıkıntımız yok. Nurdağı’ndaki evimiz, gelişim yerimiz çökmüş altında kaldı. imdi yıldız olursa makul tıpkısı yerde yer alıp inşa aile yaptırmayı düşünüyorum. Küsurat ömrümü bu şekilde seyretmek istiyorum. Asla efdal katlı binaları düşünmüyorum.” ifadesini kullandı.

Kedisi Cehre’u özlüyor

Nurhan Sağlam da depremde çevredeki binaların yıkılmasında sâdır sesleri duyduklarını, bu süreçten haddinden fazla elem etkilendiklerini vurguladı.

Geçmişini, anılarını Nurdağı’nda bıraktığını anlatan Sağlam, şöyle bitmeme etti:

“Uzaklık kânunuevvel kapısı sarsıntı zımnında kapandı. Oğlum kapıyı açarak bizi kurtardı. Basak diye bir öz kalmamıştı zaten. Basak moloz yığınına dönmüştü. Şule kadem, yağmur altında karşıda güvenli yere geçtik. Ayrımsız baktım rastgele taraf iniyor. Kedim vardı, adı Cehre. Benimle birlikte yatardı. Tün 02.00 kadar uyandım, sevdim, öptüm ve ayrımsız daha da göremedim, bulamadık. Kedimin çipi vardı amma her yere bildirdik namevcut. Hiç dönüş olmadı. Bensiz uyumazdı, o beni severdi, ego onu severdim. Çok sayıda akrabam da göçük altında kaldı. Hiçbiri kurtulamadı.”

Haluk Sağlam ise zelzele gecesi zarfında huzursuzluk hissettiğini ve yer sarsıntısı öncesinde gaflet uykusu ile akıllılık ortada olduğunu belirtti.

Depremin ince sürdüğünü dile getiren Kuvvetli, şunları kaydetti:

“Alışılagelen sallantı değil. Zemini okkalı gelişim makinesiyle kırarlar evet bir o şekilde gürültülü ve şamata. Hem ufki hem amudi. ‘Anne, ata yer sarsıntısı oluyor.’ diyerek bağırdım. Ayağa da kalkamadım. Raf devrildi. O sıra ‘Hayat buraya kadarmış, bitti.’ dedim. O dakika çökertme telefonuma uzandım, kriz altında kalacağım, sunma azından belki birisiyle bildirişim kurarım için. Elektrikler bile kesildi. Koridorun kapısı kapanmıştı, annemi babamı o kapıyı açarak kurtardım. Dışarıya bittabi çıktığımızı bilmiyoruz. ‘Anne düşmemeye çalış, kalkamazsak burada kalırız, dayan kurtulacağız.’ dedim. Çok şükür kurtulduk.”

Share: