Öğretmenler aldıkları eğitimle afetle mücadeleye destek verecek

Türkiye’nin zelzele açısından riskli illeri arasındaki Bingöl’da, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kontrol ve Kurtarma Biriminde (AKUB) gönüllü öğretmenler, aldıkları istekli eğitimle afetle mücadeleye bindi sunacak.

AFAD İl Müdürlüğü, Bingöl’birlikte depremde ve gayrı afetlerde fariza gücünü artırabilmek üzere sivil toplum kuruluşlarının üyelerine, türlü kurumların personeline, gönüllü vatandaşlara hareket, arama kurtarma, sıhhi imdat, olay yönetimi ve koordinasyonu, psikososyal bindi kabilinden konularda eğitimler vermeyi sürdürüyor.

Depreme karşı toplumda farkındalık kurmak için sunulan eğitimlere, İl Milli Yetişek Müdürlüğü AKUB’dan 30 fahri hoca, uzmanların verdiği nazari eğitimlerin peşi sıra sahada gerçekleştirdikleri tatbikatlarla birikim kazandı.

Eğitimler sebebiyle öğretmenler kıyamet ve ivedi durumlarda tepke ve inisiyatif gücüne eş, müdahale hızı efdal AFAD ekipleri ile kombinasyon şekilde çalışacak seviyeye ulaştı.

Kentte eğitim bilimi düz öğretmenlere bu kapsamda taharri istirdat, kontrol kurtarmada kullanılan malzemeler, gaileli taşıma teknikleri, keçe kurulumu, peş katlardan ve kuyulardan sevimli kurtarma ve insani müzaheret konularında bilgiler kılgısal namına aktarıldı.

Deneyim kazanan öğretmenler öğrencilerine de facia bilincini aşılayacak ve mümkün afetlerde fariza alacak.

Bingöl AKUB Lideri Serhat Bürke, AA muhabirine, ekiplerin sıhhi imdat, cuşiş, zelzele kadar birçok konuda eğitim bilimi aldığını söyledi.

Önceliklerinin okullar olduğunu dile getiren Bürke, öğrencilere müteveccih eğitim bilimi ve manevra yaptıklarını belirtti.

Ekiplerinin gelişmeye devam ettiğini kaydeden Bürke, “AFAD koordinesinde bu çalışmaları yürütmekteyiz. İlerleyen zamanlarda operasyonel takım olmayı hedefliyoruz. AFAD’a bindi olacak şekilde her an, rastgele yerde fariza almaya hazırız.” dedi.

İl Milli Yetişek Müdürlüğü İş Yeri Keyif ve Güvenlik Birimi Koordinatörü Samet Şekercioğlu dahi fahri öğretmenlerin evgin durumlarda müdahalede bulunması ve mükemmellik kazanması amacıyla sakil eğitimlerin verildiğini aktardı.

AFAD ile koordineli bu eğitimleri gerçekleştirdiklerini dile getiren Şekercioğlu, “AFAD seçme ahit yanımızda. Arkadaşlarımız her türlü ivedi olaya etken şekilde engelleme edebilmek namına eğitimler görüyor, manevra yapıyor. Taharri istirdat ekibinde birçok branştan öğretmenin olması bize bu kapsamda birlikte farkındalık kazandırmış oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Öğretmenlerin farkındalık yaratması gerekiyor”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Cevdet Yılmaz Ortaokulu Müdür Muavini Mecnunca Gazioğlu ise faaliyete fahri olarak katıldığını anlatarak, kentin Şimal Rum fay hattı ile Şarki Anadolu kırık hattının kesişim noktasında düz aldığını, bu nedenle depreme mücehhez olmaları gerektiğini bildirdi.

Okulların da bu anlamda hazır olması gerektiğini anlatım eden Gazioğlu, şöyle konuştu:

“Depremin ne zaman, nerede olacağı galiba değil. Bu nedenle bizim her an alesta ve amade olmamız lazım. Hele aldığımız eğitimlerle teorik bilgileri kılgısal olarak sahada çalıştık. Bunları okullardaki tatbikatlarda bile uygulayacağız. Hoca topluma gestalt veren cemiyet mühendisidir. Bizim bu farkındalığı başlatmamız, oluşturmamız umarım sair kurumlara bile tıpkı avangart rolü yaratacaktır.”

“Öğretmeler bizim amacıyla eke benzeri vahim oldu”

AFAD Taharri Kurtarma Teknisyeni Veysi Birtek ise ekiplerine dayanaklık etmek üzere değişik sivil toplum kuruluşlarıyla hareket birliklerini sürdürdüklerini kaydetti.

Birtek, “MEB AKUB ekibiyle yollarımız kesişti. İki haftalık tıpkı eğitimimiz oldu. Lüzumlu donanıma kavuştular. Öğretmenler bizim üzere eke aynı dokunaklı oldu.” diye konuştu.

Share: