Okan Gaytancıoğlu, İpsala’da Devletten Taksit Taksit Toprak Alan Vatandaşların Kıygın Olduğunu Söyledi: “Devlette Devamlılık Vardır Bir Anca Tıpkı Hakeza…

Ergin YILDIZ

CHP Edirne Saylav Okan Gaytancıoğlu, Edirne’nin İpsala ilçesine merbut Kocahıdır köyünde Arazi Reformu Umumi Müdürlüğü’nün dağıttığı arazileri taksitle düzlük vatandaşların kıygınlık yaşadığını söyledi. Gaytancıoğlu, “Devlette süreklilik vardır. Benzeri öyle tıpkısı hakeza gayrimümkün. Yerler dağıtıldıysa tapularını alanlar kullanıyorsa tapularını kabul etmek için olanlar da bu işlerden yararlanmalı” dedi.

Okan Gaytancıoğlu, bugün köyde dallı güllü üreticileri tarlada mülakat ederek sorunlarını dinledi. Gaytancıoğlu, Yerey Reformu Umumi Müdürlüğü’nün satışını yaptığı arazilerle ait  30 çiftçinin mağduriyet yaşadığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“AMMA NEDENSE SORMACA BİTMEDİ”

“Bundan 5 sene önce İpsala Kocahıdır köyünde, Yer Reformu Genel Müdürlüğü yerey dağıttı. 2 bin 500 dekar. Hak sahiplerine 13’er dekar verdi. Toplam 135 kişiye. Parası olanlar peşin parayla eş oldular. Şipşak tapularını aldılar. Parası olmayanlara dediler kim, ‘Sana birlikte tapu vereceğiz. Amma 5 taksit taksit öde. Başladığın günden itibaren Ekinci Pusat Sistemi (ÇKS) düzenlenecek. Mazot ve matbu desteği da alabileceksin. Yani 5 sene içerisinde ‘paraları ödersen, tapu senin olacak’ dediler. Ancak 4’üncü yıla gelince dediler kim, ‘Burada bir ülkü var. Biraz bekleyin. Siz bu yıl ÇKS’nizi düzenlemeyin. Parayı yatırın, bekleyin. Size süt ve tezek desteği bulunmayan. Bire Bir sormaca yürütülüyor.’ Ama nedense anket bitmedi. 30 çiftçimiz mağdur.

“ÜRETİCİYİ KATMAK ZORUNDAYIZ”

Devlette devamlılık vardır. Bir anca aynı böyle olmaz. Yerler dağıtıldıysa tapularını alanlar kullanıyorsa tapularını almak üzere olanlar de bu işlerden yararlanmalı. Bu mağdurluk önlenmeli. Üreticimiz mademki yer topluluk edildiyse ve bunun bile parasını ödediyse bu arazisine eş olmalı. Toprak sahibi olmalı. Zira istihsal çokça çok muhteşem. Üreticiyi yedirmek zorundayız. O birlikte gidermek zorunda. Şaibeleri çap çözmeli.”

“HAKKIMIZI YITIRMEK İSTEMİYORUZ”

Mağdur olduğunu anlatım eden tıpkısı fellah birlikte şunları dile getirdi:

“Bize bire bir seçenek sundular. ‘Peşin mi ahzetmek istersin, taksitle mi?’ dediler. Tığ bile taksitli seçeneği akseptans ettik. Fakat ödemeye gelince, ‘Burada aynı şeyler oldu’ dediler. Bizden mal almadılar. Kıygın olduk, yani. Hakkımızı yenilmek istemiyoruz. Tıpkısı sözleşmede eğlenmek istiyoruz. Biz yerimizi tıpkı şartlarda ahzetmek istiyoruz. Parası olan aldı. Gerçekte o de kıygın şu anda.”

Share: