OLCAY HOCA, DEPREMDE KENDİSİ GİBİ EVLERİ YIKILAN EBRU’NUN EĞİTİM MASRAFLARINI ÜSTLENDİ

İZMİR’da, 117 kişinin yaşamını yitirdiği nazik depremin peşi sıra depremzedeler arasında hareketli tesanüt bağı oluştu. Depremde yıkılan 2 ayrı binadan kaçıp kurtulan kimya öğretmeni Olcay Cihaz (47) ile ortaöğretim öğrencisi Ebrü İrevül’ün (17) yolları de afetin arkası sıra kesişti. Olcay hoca, Ebru’nun 2 yıldır eğitim bilimi masraflarını üstleniyor. Depremden bilahare evleri yıkılan Ebru İrevül, Tıpkı ocak kadar olduk. Bu yüzden çok şanslıyım dedi.

İzmir’üstelik 30 Ekim 2020’birlikte meydana mevrut zelzele, kimya öğretmeni Olcay Aygıt ile lise öğrencisi Ebrü İrevül’ü aynı araya getirdi. Depremde 37 kişinin yaşamını yitirdiği Istek Eş Apartmanı’ndan çatı yıkılmadan saniyeler ilk dışarıya çıkarak kurtulan Olcay Cihaz, evlerini kaybeden ortaöğretim öğrencisi İrevül ile dayanışma örneği sergiliyor. 24 yıllık kimya öğretmeni Olcay Maşa, kurucusu olduğu okulda İrevül’ün eğitimini üstlendi.

Depremin ardından yaşadıklarının etkisinden uzun müddet kurtulamadığını rapor eden Olcay Alet, O dönme ablamla Istek Satma Apartmanı’nın 1’inci katındaki diş hekimine gitmiştik. Depremden birkaç saniye önceki Seferihisar Yelki’bile oturan kardeşimi görüntülü aramıştım. Onunla konuşurken onun sallandığını gördüm. Kardeşim ‘deprem oluyor’ dedi. Beş Altı saniye sonraları ayağımın altında ayrımsız orostopolluk hissettim ve tığ çabucacık koşturmaya başladık. O anda ablamla konuşuyor olmamız ve onun birkaç saniye önceden depremin olduğunu söylemesi şansımız oldu. Zira on paralık dursuz duraksız koşmaya başladık. Binanın çıkışına uzak bir yerdeydik. Koridorlar üstümüze doğru geldi. Bekleme salonunda durup bekleyenler vardı. Merdivenlere doğru yöneldik. Iri deprem zımnında yere molozlar düşmeye başlamıştı. Duvarlar parçalanıyordu ayağım kaydı ve yere düştüm. Ablam kaldırdı, koşmaya devam ettik. Film gibiydi. Adımımı dışarıya attığım anda tıpkısı gürültülü ve ayrımsız toz bulutu oluştu. Tozun içinden sokağa attım kendimi ve gözümün ucuyla baktım ki yapı namevcut diye niteleyerek konuştu.

‘HAYATTASIN VE MUCİZESİN’

Alet, depremden bilahare günlerce kendine gelemediğini ve o dakikaları hafızasından silemediğini anlattı. Yaşamına devam ettiğini ancak depremzedelere alın haddinden fazla kırılan olduğunu belirten Alet, Daima gözümün önünde insanların içeride kalması ve bağrış, çığırışları vardı. Sonra dedim ki, ‘Olcay kendini toparla, hayattasın ve mucizesin’. Psikolojimi düzeltmeye çalıştım amma tabi ki o yüklülük gitmiyor. Benimle bu arada o yakınlarda olan 10’uncu derslik öğrencisi Ebru’yu tanımıyordum. O üstelik benim üzere bir depremzede. Evleri yıkıldığı üzere okulumuzun derhâl yanındaki tıpkı apartman dairesine taşınırlarken tanıştık. Ebru hangi okula gitsem, diyerek düşünüyordu. Ona destek oldum dedi.

‘AKLIMA GELDİĞİNDE YENİDEN YAŞIYORUM’

Bu yıl 12’nci sınıfta okuyan ve üniversite sınavına hazırlanan Ebru İrevül birlikte Olcay Aygıt ve okuldakilerle ‘familya gibi’ olduklarını söyledi. Üniversitede psikoloji intikal etmek istediğini anlatan İrevül, depremin hayatında unutulmaz izler bıraktığını belirterek, şöyle devam etti

Deprem sırasında evdeydim. Odadan çıktığımda evde kimse yoktu. Tıpkısı toz bulutunun süresince kaldım ve hangi olduğunu anlamadım. Vestiyer kapının önüne devrilmişti. Bu nedenle kapıyı açarken çok zorlandım. Merdivenlerden inerken basamakların yarısı yoktu. Zıplayarak indim. Aklımda annemler vardı. Sokağa çıkınca marketin olduğu yöne akla yatkın ilerledim ve marketi göremedim. Yerin altına girmişti. Kafamı sağa akıllıca çevirdim. Binanın yıkılışını izledim. Annemlerle konuştum telefonda. O kapıyı açabilmeme çokça şaşırdım. İçerde bire bir kedim, tıpkı kuşum vardı, onları almak isteyenler kapıyı kırarak girmişler. İkisi bile kurtuldu. Ego kendimi dışarı kuşkusuz attım bilmiyorum. Beni Balıkesir’e tıpkı yakınımın yanına gönderdiler. Zira kalacak yerimiz yoktu. O haset düşünmek istemiyorum. Çünkü aklıma geldiğinde yeniden yaşıyor gibiyim. Depremden bilahare, buraya taşınmamızın sunma güzelce yanlarından biri bu okul oldu. Bire Bir sülale kabilinden olduk. Bana ehil çıktılar, bu yüzden çok şanslıyım.

Share: