Ön halkının iğne oyalarını çevrim yüzüne çıkarıyorlar

Dolay halkının iğne oyalarını çevrim yüzüne çıkarıyorlar

BOLU – Bolu’nun Mudurnu ilçesi Taşkesti Beldesi’nde açılan kursa katılan kadınlar belik, iğne oyası ve dikiş desise kurslarında becerilerini geliştiriyor.

Mudurnu ilçesinin Taşkesti Beldesi’nde El Eğitimi Müdürlüğü marifetiyle açılan kursa katılan kadınlar, el becerilerini geliştiriyor, sosyalleşme imkanı buluyor. Taşkesti ilçesinde 25 kadının katılım sağladığı kursta, sakat zamanlarda ön halkının kullandığı iğne oyalarını gün yüzüne çıkarıyor. Değişik yaşlarda olan kadınlar, iğne oyaları kursunda evvelce yapılan elkızı tacı, ahali işlemeli iğne oyalarını yapmanın gururunu yaşıyorlar.

Kadınların ahali becerisini geliştirmesinde balaban katkısı olan öğretmen Rabia Durukan, “Ahali eğitim merkezinin enjeksiyon oyası kursunun açılmasıyla 25 kursiyerin katılımı ile başladık. Elkızı tacı yapımındayız bu taç bire bir ay yahut 40 günde bitiriliyor. Baskı iş bu tacı dernek öncesi kız kına gecesinde üçetek ve bindallı giyenler başına takarlar. Çokça bozuk yıllardan beri yapılmakta olan elkızı başı gülü değme ailede sandığında vardır annelerimizin anneannelerimizin sandıklarında vardır, bizlerde onları eş alarak yapmaya başladık fiyatı 1500 ila 2500 ortada modeline ve işlemesine bakarak değişiyor dedi. Kursta tel pili, takılar, kolye, bucak iğnesi, namazlık takımı gibi ayrıksı halk emeği işlerde yapılıyor. Ağırşak böylece doküman verilecek ağırşak Ekim 2022 da başladı Haziran 2023 de sona erecek” dedi.

Kursiyer Fatma Korkmam, “Tığ büyüklerimizden örnek alarak baş güllerini düzenlemek amacıyla kursa katıldık, yaptık. Bilmediklerimizi öğreniyoruz hocamız öğretiyor seçme güre kızın aparey sandığında olması lazım” ifadelerini kullandı.

Kursiyer Hatır Baykal, “El yetişek müdürlüğünün açmış olduğu kurslara katıldık, birkaç yıldır bu işlerin içindeyiz. Arkadaşlarımız hocamız iyiler gelen arkadaşlarımız ve yapılan işlerimizle beslemek bize tedavi gibi geliyor. Çoluğumuza çocuğumuza alet hazırlamaya çalışıyoruz elimizden geldiğince” diyerek konuştu.

Share: