Ordulu arıcılar bal üretimi amacıyla çiçeklerle ciltli Ağrı yaylalarını tercih ediyor

Ordulu seyyah arıcılar, coğrafi işaretli “Balkı Keven Balı”nı gidermek amacıyla bu yıl birlikte çiçeklerle ciltli Veca yaylalarını ev tuttu.

Kışı ısıdam bölgelerde geçiren ve ilkbaharda karların erimesiyle kentin faziletkâr rakımlı bölgelerinde çadırlarda konaklayan Ordulu gezici arıcılar, mor, zerrin, al ve gülgûn renkli çiçeklere mail noktada kurdukları kovanlarında bal üretimi yapıyor.

Aylardır özenle baktıkları salt kovanlarının ortada özel kıyafetleriyle dolaşan arıcılar, dumanlı körük sayesinde arıları uzaklaştırıp kovanlardaki petekleri arama ediyor.

Geçen yıl kuraklıktan huysuz etkilenen ve bu sene yağışlarla mütezayit bal veriminden etraf bahtiyarlık hayatiyetli arıcılar, şu sıralar peteklerin sağımını yapıyor.

Ürettikleri balları paketleyip kargo aracılığıyla yurdun dört bir yanına ya da küresel şekilde tüccarlara pazarlayan arıcılar, sonbaharda havaların soğumasıyla kovanlarını sıcak bölgelere taşıyacak.

Gezgin arıcıların kovanları, evcil arıcılardan fazla

Kentte nazik çoğunluğu Ordu’dan gelen gezici arıcılar 30 bin, evcil arıcılar ise 25 bin kovanda bal üretimi yapıyor.

Ordulu arıcı Seyhan Yaman, AA muhabirine 32 yıldır arıcılığı severek yaptığını söyledi.

Yurdun bir nice iline gittiklerini ve 3 yıldır üstelik Balkı’yı tercih ettiklerini anlatım eden Duman, şöyle konuştu:

“Bu sene doğanın güzelliğinden haddinden fazla memnunuz. Geçen sene bal verimi yüzde 50 düşüktü amma bu yıl iyice. Dağlarda çadırlarda yaşadığımız için yaşam koşulları el geçiyor. Oğlum ve eşimle bal hasadına başladık. Bu sene sabık seneye bakarak bitki çeşitliliği çokça aşkın ve bu birlikte bizi sevindiriyor. Bu seneki balın kalitesi çok güzel. Allah’a şükürler olsun bu sene çiçeklerin fazlalığı geldiğimize değdi. Tığ balımızı toptan satıyoruz. Vatandaşların arıcıdan bal almasını istiyoruz. Balkı’nın keven balı elhak sabık sene tescillendi. Veca, Bitlis, Hakkari ve mekân yörenin balı kaliteli oluyor.”

Kadın arıcı Mahmur Çiçeği Yaman dahi eşiyle 200 kovanlarının olduğunu ve bal hasadından bilahare fındık almak üzere memleketi Ordu’evet gideceğini anlattı.

Arıcı Yaşar Mecnunca ise 20 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, “Arıcılık ayrımsız taraftan hoş ama haddinden fazla zorlukları da var. 250’ye mümasil kovanımız var. Bal sağımına başladık. Buranın doğası çok ensesi kalın. Bu seneki bal kalitesinden haddinden fazla memnunuz.” diye konuştu.

Share: