ORGANİK TARIM HAVZASI GİRİŞİNDEKİ KAPATILAN MEZBELE, SOSYAL ALANA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

RİZE’nin Veriş ilçesinde, Hemşin uzvi tarım havzası girişinde 25 bin metrekare olan ve henüz önceki çöp dökülen depolama alanının temizlenerek yol, istirahat, spor tesisleri ile park yeri ve içtimai tesisler yapılması üzere say başlatıldı. Veriş Kaymakamı Mustafa Atak, Örgensel ekincilik vadisinin girişinde böyle incitici tıpkısı manzaranın olması akla yatkın değildi. Çöplerden arındırılan alan sosyal alana dönüştürülecek dedi.

Gün Doğusu Karadeniz’de tıpkı dönüş allahsız atıkların ağır aksak kaldırılmış edilmesi ve birlikte vahşi depolama yöntemlerinin uygulanması ile kirlilik oluşan ancak 4 sene önceki cellat atılan bertaraf tesislerinin devreye alınmasıyla gübür dökülmesi durdurulan düzlük, dere ve nöbet kenarları, çarkıt haline dönüştürülüyor. Rize’nin Ahzüita ilçesinde, Hemşin organik ekincilik havzasına 5 kilometre mesafedeki 25 bin metrekarelik düz olan ve daha ilk yararsız dökülen vahşi çöp depolama alanı; Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce alınan kararın peşi sıra kapatıldı. Çöplerden arındırılan alanda tutum, dinlenme, spor tesisleri ile park yeri ve içtimai tesisler yapılması üzere say başlatıldı.

‘SOSYAL ALANA DÖNÜŞECEK’

Ahzüita Kaymakamı Mustafa Atak, ilçeye mail mesafedeki alanı yeşile dönüştüreceklerini belirterek, Hemşin ile Alım Satım arasındaki kişmiri yolundaki bu vadi uzun yıllardır gübür depolama alanı yerine kullanılıyordu. 3 ay önceki ululuk kurumlarımızın sakil tıpkı iş birliği ile çalışma başlatıldı. Karadeniz Beceri Üniversitesi’nden Osman Üçüncü hocamızın ustalık raporu, Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği l Müdürlüğü, Alışveriş Belediyesi, Ululuk Su İşleri’nin teknik elemanları ve kaymakamlığımızla alay malay burada ayrımsız proje aplikasyon alanı oluşturuldu. DSİ’nin araba ekipmanları ile dere ıslahı kapsamında bu alan temizlenmiş oldu. Tahminî 25 dönüm aynı yerey kazandık burada. Derenin yanındaki dayanma duvarları birlikte yapıldıktan bilahare burayı Pazar ilçemize, gençlerin değişik sportif faaliyetlerini yapabileceği alanlarla alay malay mesire alanı kazandıracağız. Rize-Artvin Havalimanı’nın açılması ile bu arada çokça çok ziyaretçi alıyoruz. Uzvi tarım vadisinin girişinde hakeza çığlık benzeri manzaranın olması akla yatkın değildi. Çöplerden arındırılan alan sosyal alana dönüştürülecek diyerek konuştu.

Çöp dökülen sahanın yakınındaki sitede oturan Nurten Fıstık birlikte Çöplerden muhit çok fazla emare oluyordu. Şimdi düzlük kapatıldı ve yeşil alana dönüştürülecek, haddinden fazla mutluyuz. Tıpkı henüz çöp dökülmesini istemiyoruz. Yemyeşil aynı vadinin içerisindeyiz orada çöp hiç yakışmıyordu dedi.

Asife Büyükbaş ise çöp nedeniyle oluşan kokudan ve sinekten çokça hastalık yaşadıklarını anlatarak, Çokça şikayetçiydik. Nihayet gübür dökülmesi yasaklandı. Ora birlikte dinlenebileceğimiz bire bir alana dönüşecek, karara mutlu olduk. Bu kadar güzelce yeşilliklerin beyninde böylece temiz gelgel alacağız diye niteleyerek konuştu.

Share: