Orman köylülerinin stabil develik yaprağı mesaisi

Osmaniye’nin Kadirli ve Sumbas ilçelerindeki orman köylülerinin tahakküm şartlarda topladığı defne yaprakları, işlendikten sonra Uzak Maşrık ve Avrupa ülkelerine pazarlanıyor.

Kozmetik, arılık, derman ve içecek sektörleri gibi çok sayıda alanda geçer develik yaprağı, iki ilçenin efdal kesimlerindeki orman köylerinde Adana Orman Bölge Müdürlüğünün izni dahilinde hasat ediliyor.

Orman köylüleri, kendilerine ittifak kapısı olan develik yapraklarını şiddetli yamaçları ve kayalık bölgelerde mevcut ağaçlardan edisyon koşullarda topluyor.

Önceden belirlenip numaralandırılmış develik ağaçlarına tırmanan köylüler, kestikleri dalları sargı haline getirerek sırtlarında evet bile yamaçtan aşağıya uzattıkları polat kabloyla indiriyor.

İstiflenen füru, traktör ya de kamyonetlere yüklenerek kurutma tesislerine götürülüyor. Burada dalından ayrılarak kurutulan defne yaprakları, daha bilahare mahdut dışına pazarlanmak için İzmir’deki tesislere gönderiliyor.

İzmir’bile işlenerek paketlenen yapraklar, Avrupa ve Uzak Şarki ülkelerine ihraç ediliyor.

Köylünün geliri develik yaprağından

Bölgede sunma aşkın develik ağacının bulunduğu Kadirli ilçesine ilişkin Yoğunoluk köyünde yaşayanlar, geçimini develik yaprağından sağlıyor.

Köyde 1992 yılında kurulan Yoğunoluk Köyü Zirai Kalkınma Kooperatifinin Başkanı Hüseyin İspenoğlu, AA muhabirine, kooperatifte 527 uzuv bulunduğunu söyledi.

Kurulduğu günden bugüne defnenin hasadı, toplanması ve kurutulmasına yönelik çalışma yaptıklarını anlatan İspenoğlu, “Bu yılki defne hasadımız başladı. Henüz başlangıçta numaralandırdığımız ağaçlardan anlayışsız rüfeka develik toplamaya başladı. Toplanan defneler önce kantara gelecek, daha sonra köyümüzde kâin iki kurutma fırınına teyit edilecek. Burada kurutulan develik yaprakları İzmir’deki firmaya gönderilecek.” dedi.

İspenoğlu, bu sene köylerindeki ormanlık alandan 1000-1200 ton dolayında develik yaprağı hasadı beklediklerine belen ederek, “Bu bile köye 5,5-6 milyon lira tıpkısı katkı sağlayacak. Köyümüzde benzeri hayvancılık bire bir da bu defne işi var. Elan ilk hayvancılık dolay sıradaydı, şimdi herkes defne işine döndü.” diye konuştu.

Defne yaprağının kurutulmuş halinin daraç dışına gönderildiğini aktaran İspenoğlu, “Bölgemizde defne alanlarını üçe ayırıyoruz. Gelişigüzel sene bir bölgede hasat yapıp özge sene değişik bölgeye geçiyoruz. Bu verdiğimiz arada defne ağacı kendini toparlayabiliyor. Böylelikle daim hasat etme şansımız oluyor.” ifadesini kullandı.

” Karadeniz’in çayı neyse Yoğunoluk’un defnesi üstelik odur”

muhtar Mustafa Özçatal birlikte yapılacak çalışmalarla rekoltenin 2 bin tonlara büyüklüğünde çıkabileceğini belirterek, “Köyümüzün bire bir sloganı var; ‘Karadeniz’in çayı neyse Yoğunoluk’un defnesi üstelik odur.’ diyoruz. Dulda çalışmalarıyla rekolteyi artırabilirsek elan efdal dirimsel elde ederiz.” dedi.

Özçatal, hasadın 15 Mart’a büyüklüğünde devam edeceğini dile getirdi.

İki ilçeden 3 bin titrem rekolte bekleniyor

Kadirli Ekincilik Odası Başkanı Hanifi İspir da Kadirli ve Sumbas’ta 5 bin hektarda develik ağacı olduğunu ve bu sene 3 bin titrem rekolte beklediklerini tabir ederek, “Köylülerimiz amacıyla bu im kıymetli tıpkı iyilik haline geldi. Ekimini ve korumasını aklık yaparsak ekonomimize elan çok ulama sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yoğunoluk köyünde defne toplayıcılığı özne Oğuzhan Özçatal dahi ağaçlara tırmanmanın mütekait tıpkı hisse senedi olduğunu söyledi.

Kestikleri dalları ilişki haline getirip araçlara yükleyerek kurutma tesisine götürdüklerini vurgulayan Özçatal, “Köyde yaşayanların az daha kâffesi defneden savuşturmak yiyor. Toplayacak durumu olmayanlar dahi kendilerine ait ağaçları başkasına kiraya verip servet kazanabiliyor.” dedi.

Share: