Osmaniye’de pansiyonlu okulların ekmeği patika lisesinin fırınında pişiyor

Osmaniye’dahi Rahime Eş Mesleksel ve Beceri Rum Lisesi’nin kız öğrencilerince günce pişirilen 5 bin roll savsaklamak, kentteki pansiyonlu okullara gönderiliyor.

Lisenin “Eşya İçecek Hizmetleri Alanı”nda terbiye gören kız öğrenciler, Milli Eğitim Bilimi Bakanlığınca 9 kamer evvel okula kazandırılan fırın atölyesinde uygulamalı terbiye alıyor.

Nöbet sistemiyle belirlenen 10 öğrenci, haftada 5 çağ endüstriyel üretime uygun tasarlanan atölyedeki makinelerin başına geçiyor.

Un, akarsu ve mayayı karıştırarak elde ettikleri hamurları tepsilere yerleştiren liseliler, fırında pişirdikleri roll ekmekleri (hasis savsaklamak) özenle poşetliyor.

Atölyede günce üretilen 5 bin savuşturmak, site genelindeki 48 pansiyonlu okula ulaştırılıyor.

Hem çığır öğreniyorlar hem bile kazanç sağlıyorlar

Rahime Hatun Mesleksel ve Ustalık Anadolu Lisesi Müdürü Sibel Altun, AA muhabirine, öğrencilere atölyedeki mesleki eğitimlerinde öğretmenlerin ve şeflerin haremlik ettiğini söyledi.

Gençlerin sağlıklı ortamda istihsal yaptığını dile getiren Altun, “Kentteki pansiyonlu okulların günlük 5 bin ekmeğe ihtiyacı var. Bu ihtiyacı, öğrencilerimizin üretimiyle karşılıyoruz. Fırın atölyesi sebebiyle öğrencilerimiz hem mesleği öğreniyor hem da harçlık kazanıyor. Çalışmayla iz liselerinin çok ayrımlı bir boyutunu üstelik topluma göstermiş oluyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Altun, vardiyalı görev düzlük liselilerin hamurun mayalanmasından pişirilmesine birlik süreci öğrendiğini belirterek, “Sektörle ekol beyninde imdi tıpkı neva var, bire bir işi yapıyoruz. Meslek dışındaki tıpkı fırında yapılan işlemlerin aynısını öğrencilerimiz yapıyor.” dedi.

Atölyede görev düzlük 11. derslik öğrencisi Eylül Efna Cinkara de arkadaşlarıyla yaptığı ekmeğin okullara ulaşmasından bahtiyarlık duyduğunu, çalışmayla hem iz öğrendiğini hem üstelik mal kazandığını anlattı.

Aynı sınıftaki Melika Keder ise derslerde öğrendiklerini takviye imkanı bulduklarına meni ederek, “Fırın atölyesinde çalışmamız sayesinde ekmeğin tutumsuzluk edilmemesinin önemini anladık çünkü savmak düzenlemek on paralık cılız değil. İnsanlar bu mesleğin içerisinde olsalar çok aldatmak almayı bırakabilirler.” ifadesini kullandı.

Share: