Osmaniyeli Sargaç Satıcısı: Susuzluk, Satışlarımızı Yüzde 75 Düşürdü

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Ülke çapında yaşanan kuraklık, Osmaniye’da kış lastiği satışını damarlı etkiledi. Osmaniyeli lastik bayisi Mürtefi Çipo, “Kış lastiği satışlarımızı, havanın kurak gitmesi, yaz havası kabilinden bire bir zaman yaşamamız müthiş benzeri şekilde etkiledi. Yani kış lastiği satışımız, gelişigüzel yıla bakarak yüzde 75 falan elan beş altı” dedi.

Türkiye genelinde olduğu kabilinden Osmaniye’da üstelik çekicilik sıcakları zaman normallerinin üzerinde seyrediyor. Kuraklıktan nasibini alan Osmaniye’de bu günlerde gün sıcaklıkları 18, geceleyin sıcaklıkları ise 7 paye civarında ölçülüyor.

Osmaniye’bile yıllardır sargaç satan Uca Demir, bu sene yağışsızlık zımnında şita lastiği satışı ve korse isticar işlerinin düştüğünü söyledi. Baran ve kar yağmamasının kendilerini da suratsız etkilendiğini belirten Ulvi Çıpa, şöyle konuştu:

“KURAKLIK, SATIŞLARI YÜZDE 75 DÜŞÜRDÜ”

“35 almanak esnaflık hayatım var, 20-25 yıldır üstelik bu korse ve jant işleri ile uğraşıyorum. Kış lastiği satışlarımızı, havanın yağışsız gitmesi, yaz havası kadar bire bir mevsim yaşamamız, tahammülfersa aynı şekilde etkiledi. Yani kış lastiği satışımız, temas yıla göre yüzdelik 75 filan daha birkaç. Yüzde 25 satıyoruz, o şekilde. Yağmurun yağmaması, kar olmaması balaban etkiledi. Bizim hizmetlerimizden birisi dahi şita lastiğini, benzeri haftalık, 10 günlük, ‘Ben, oğlumun yanına gideceğim’, ‘Ben, işte bire bir imtihana gideceğim, Ankara’ya veya Kayseri’ye’ gibi talepler üzere kiralık şita lastiklerimiz bile var bizim tıpkı zamanda. O da olmuyor şu anda, etkilendi.”

Share: