‘Otizmli bireylerin savuşma davranışına karşı asayiş becerileri programı’

Otizmli bireylerin sokakta, parkta veya herhangi bir içtimai dirim alanında çabucak ailelerinin yahut bakıcılarının yanlarından ayrılıp savuşma davranışı gösterebildiklerini belirten ABA Klinik Yavru Iş Merkezi Kurucu Müdürü Ruh Bilgelik Saraka, “Savuşma davranışı otizmli bireylerin güvenlikleri açısından kırıcı felaket namına görülmektedir. Biz NENE Klinik kendisine öğrencilerimiz ve ebeveynleri üzere elan emin tıpkı yaşam gerçekleştirmek namına rastgele öğrencimizin programlarında güvenlik becerilerine bile yer vermekteyiz” dedi.

Yaz ayları ile gelişigüzel otizmli bireylerin familya dışında ayakyolu geçirme süreleri artmaktadır. Otizmli erler sokakta, parkta yahut rastgele toplumsal dirim alanında çabucak ailelerinin yahut bakıcılarının yanlarından ayrılıp cızlam davranışı gösterebilirler. Savuşma davranışı otizmli bireylerin güvenlikleri açısından ağır felaket olarak görülmektedir. Cızlam davranışları çoğu devir kazalarla de sonuçlanabilmektedir. NENE Klinik Bala Gelişim Merkezi Kurucu Müdürü Kalp Bili Meze, otizmli bireylerin büyük tıpkısı çoğunluğunda cızlam davranışının bulunduğunu bu durumun çocukların güvenlikleri amacıyla vahim risk oluşturduğunu belirtti.

‘EĞİTİMCİ KADROMUZA GÜVENLİK BECERİLERİ EĞİTİMİ ALDIRDIK’

ABA Klinik olarak otizmli bireylere bilimsel dayanaklı uygulamalarla arsıulusal standartlara akla yatkın yetişek hizmeti sunduklarını kaydeden Alay, şunları söyledi:

“Eğitim Bilimi programımız otizmli bireyler üzere geliştirilmiş, araç iletişim ve toplumsal etkileşim becerilerinden, istihdam becerilerine haddinden fazla açık ayrımsız söve bize sunmaktadır. Programımız içerisinde güvenlik becerileri de düz almaktadır. NENE Klinik namına güvenlik becerilerini otizmli bireylere henüz etkili öğretebilmek adına terbiyeci kadromuza Amerika’dan Dr. Bridget Taylor’dan otizmli bireylere asayiş becerilerinin öğretimi eğitimini aldırdık. Bu eğitimden sonradan düzenlilik becerilerinin öğrencilerimize kazandırılması yerine merkezimizde çalışmalar başlattık. Asayiş becerileri ile ait işlenmiş çalışmalarda, otizmli bireylerin kısaca yüzdelik 50’sinin kaçma davranışına eş olduğunu, kaçma davranışı gösteren otizmli bireylerin kestirmece yarısının âdem adres, telefon numarası kabilinden ferdî bilgilerini iletemediği, kaçma davranışı gösteren gelişigüzel 3 otizmli çocuktan 2 sinin ayrımsız gidiş geliş kazasıyla karşı karşıya kaldığı, otizmli bireye eş ebeveynlerin yer nazik stres kaynağının savuşma davranışı olduğu, savuşma davranışı gösteren otizmli bireylerin ebeveynlerinin yüzde 62’sinin savuşma davranışından hava sosyal hayata paydaşlık gösteremediği, kaçma davranışı gösteren ebeveynlerin yüzde 40’ının cızlam davranışından ufuk dalgı bozukluğu yaşadığı ve savuşma davranışı gösteren otizmli bireylerin yüzdelik 80’inin temas profesyonelden bu konuda destek almadığı sonucu görülmüştür. Bu sebeple tığ VALIDE Klinik yerine öğrencilerimiz ve ebeveynleri için elan emin tıpkısı yaşam fotoğraflamak adına her öğrencimizin programlarında düzenlilik becerilerine dahi yer vermekteyiz.”

‘GÜVENLİK BECERİLERİ ÇALIŞILDI’

KOCAKARI Klinikte terbiye kayran Endişe Kaan’ın annesi Hilal Alemdar oğlu Kaan’ın eğitimlerde düzenlilik becerileri eğitimi aldığını söyleyerek, “Oğlum şu anda 7 yaşında. Bu zamana kadar bilcümle kaçtı diyebilirim. Söz Gelişi 3 yaşlarında çabucak elimi bırakarak koşmaları vardı. VALIDE Klinik’te asayiş becerileri çalışıldı. NENE Klinik sayesinden şu anda ‘beni bekle’ dediğim ahit bekliyor, yanımdan ayrılmıyor ve kaçmıyor. Nörotipik benzeri çocukla dahi yapamayacağım şeyleri şu dakika Kaan ile yapabiliyoruz. Bu de VALIDE Klinik sebebiyle oldu. Asayiş becerileri pespaye çokça eke ve bunları Kaan’ın dahi nail olmasına şükrediyorum” dedi.

Share: