Öz işinin patronu koyulmak talip kadınlar kurslarda ter döküyor

Zat işinin patronu atılmak isteyen kadınlar kurslarda çalma döküyor

BİNGÖL – Bingöl’bile kendi işinin patronu koyulmak talip 40 avrat, aşçılık kursunda arak döküyor.

Bingöl’ün Dinç ilçesinde üç yıl önce 11 müteşebbis kadın tarafından açılan Tendürüst Üreten Ağyar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ilçedeki kadınların umudu olmaya bitmeme ediyor. Itırlı ahcar, sabun, hediyelik kayıt, ahşap pentür kurslarının ardından bu kere dahi Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin MESAM Yöresel Tatlar ve Teknik Projesi başlattı. Ortaöğretim ve darülfünun mezunu 40 avrat 6 ay süresince alacağı eğitim bilimi sonrası ustalık sertifikası almaya türe kazanacak. Sertifikalarını kayran kadınlar, özlük iş yerlerini açarak hayallerine kavuşacak.

Kooperatif Başkanı Merve Dilan Keskin, “Kooperatifimiz 3 yıl önceki açıldı. Ana eş girişimciler ile Genç’te ne yapabiliriz diyerek düşündük ve adamakıllı projelere imza attık. Şuanda birlikte MESAM Milli Yetişek Bakanlığının Maharet Programı projesi var, ona karışma olduk. 40 modül lise ve darülfünun mezunu kursiyerimiz ile beraber yöresel tatlar ve aşçılık kursu açtık. Ayrımlı tatlar ile kursiyerlerimiz 6 mahiye benzeri eğitimin peşi sıra belgelerini alacaklar ve aşçılığı öğretmiş olacağız” dedi.

Açılan kursta börekten köfteye, mantıdan erişteye büyüklüğünde benzeri çokça yerel konuşamayan öğrenen Hazal Ercan ise “Burada kadınlar adına bize sunulan bir imkan ile hem öğreniyoruz hem lokal yemekler yapıyoruz. Kalkınma anlamında satışlarımız yapıp, sertifikalarımızı alıp iyice ayrımsız yer açıp kendimizi kalkındırmak istiyoruz. Biz verilen bu iyice imkanlar ile da iyicene şeyler yapacağımıza inanıyorum. İnşallah fena hâlde şeyler evet bizim amacıyla” diyerek konuştu.

Kursta üretilen yiyecekler bir zamanda hayırseverler aracılığıyla satın alınarak, gerekseme sahibi ailelere dağıtılıyor. Mavera yandan kursta şeker hastalığı hastalarına özel olarak bile mor ürünlerde üretiliyor.

Share: