Paşa lezzeti “Abdigör köftesi” taş üzerinde dövüldükten bilahare sofraları süslüyor

Ağrı mutfağına ait olan ve ortaya sorti hikayesinin yanında lezzetiyle da dillerden düşmeyen Abdigör köftesi, asırlardır yapılmaya devam ediyor.

Adını İshak Gösterişli’nın babası Sancak Beyi Çolak Abdi Ağırbaşlı’dan düzlük ve Ağrı mutfağının başında gelen Abdigör köftesi, ortaya çıkış belgesi hikayesi ve imal aşamasındaki zahmetinin peşi sıra lezzetiyle asırlardır yapılmaya bitmeme ediyor. Kestirmece 400 yıl önce midesindeki hastalık nedeniyle cilt yemekleri yiyemeyen Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Kâmil için aşçılarının eti yöreye ilişkin taş üzerinde tahta tokmakla asap ve yağları ayrılacak şekilde dövmesinin peşi sıra Abdigör köftesi ortaya bundan sonra. Yapılışı günümüze kadar devam eden yemek, domestik ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Doğubayazıt ilçesinde bayağı dükkanında yaptığı lokal lezzetlerle tanınan Ergül Sümeli, yemeğin ortaya çıkış belgesi hikayesini anlattı. Sümeli, “Doğubayazıt’ta ilk avrat işletmeci ben oldum. Elan sonraları oğlumun düğününde 3 bin sayı Abdigör köftesi yaptım. Bunu yaptıktan sonraları daha çok talep oldu. El lezzetim olduğu amacıyla ego yemekleri evde yapıyordum. Aşçılığı okuyan oğlum ayrımsız kayran açmamı istedi. İş yeri açacağımı duyan insanlar eşime tıpkısı bayanın aksiyon yeri açamayacağını söylediler. Eşim dahi ‘Yapamazsın’ dedi ama ego yaptım ve başardım. Tek başıma açtığım bu hareket durumunda şu zaman 13 emanet çalışıyor” dedi. – AĞRI

Share: