Pasifik ülkesi Solomon ile Çin ortada ‘tarihi ortaklık’

ABD ile Çin arasındaki gerilimin ortasında mütezayit Pasifik Okyanusu ülkelerinden biri olan Solomon Adaları, geri Çin’den kısaca 66 milyon dolar (448.9 Çin Yuanı) itimat kullanarak ülkenin temas hesabına baz istasyonu kurma kararını onayladığını açıkladı. Temel istasyonlarının inşasını, Çin teknoloji devi Huawei üstlendi.

Solomon Adaları hükümeti esbak yaptığı açıklamada, Solomon Adaları Millî Serbest Bant Altyapı Projesi (SINBIP) kapsamında Huawei/Çin Liman Mühendisliği Şirketi’nin 161 baz istasyonu kulesi mensur edeceğini belirtti. Projenin finansmanı konusunda ise “SINBIP yüzde tıpkısı (% 1.0) getiri oranıyla Çin Exim Bankası’ndan kestirmece 448,9 milyon Çin Yuanı (66 milyon dolar) tutarında, 20 sene vadeli imtiyazlı itimat ile tamamen finanse edilecektir” denildi.

PASİFİK OYUNLARI ÖNCESİ HAZIRLIKProjeyi iki büyüklük beyninde “Tarihi bire bir finansal katılma” kendisine nitelendiren açıklamada ” Hükümet, inşaatın 2023’ün önce aylarında başlaması üzere bu olağanüstü prosedürleri bu yılın sonundan geçmiş tamamlamayı umuyor. Hükümet, Teşrinisani 2023’teki Pasifik Oyunları öncesi 161 kulenin geçmiş yüzdelik 48’ini tamamlamayı hedefliyor” denildi.SOLOMON ADALARI’NIN ÖNEMİABD ve İngiltere’nin liderlik yaptığı Aukus Paktı ülkeleri Avustralya ile Bakir Zelanda’ya gidiş olarak son evre mümasil Solomon Adaları, 2019 yılında Tayvan’ı tanımadığını belirtmiş ve ‘Tek-Ayrımsız-Çin’ açıklaması yaparak tercihini Çin’den yana kullanmıştı. 2021 yılında ülkede protestolar başlamış ve olayların her an şiddetlenmesiyle hükümet Avustralya’dan ve Yıpranmamış Zelanda’dan polis güçleri gücü dilek gitmek zorunda kalmıştı.BENDE, Avustralya, Kullanılmamış Zelanda ve Japonya yoluyla sıkça ziyaret edilen Solomon Adaları, bu yıl ortamında Çin ile ‘düet asayiş anlaşması’ imzaladı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi konuyla ilgili “Çin ile Solomon Adaları arasındaki ikili asayiş çerçevesi anlaşması, Solomon Adası’nın istem ve ihtiyacı ışığında ve denk düzeyde istişareler tarafından yürütülüyor. Amacı, Solomon Adaları’na sosyal düzeni sağlamada apotr olmaktır” ifadeleri kullandı.

Share: