Pileki taşının Rize’deki sonuç ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Pileki taşının Rize’deki serencam ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

RİZE – Rize’üstelik Pileki Taşı el işi mesleğinin son ustalarından Mustafa Yılmayan, unutulmaya beniz tutmuş mesleği üzere kullanılmamış ustalar yetiştiriyor.

İlçeye sınırlanmış Çiftlik köyünde tüvana 73 yaşındaki Mustafa Yılmayan, beş zamanlarında babasına yemek uzatmak için gittiği Pileki mağarasından ilerleyici yaşlarında mahir namına çıktığını söyledi.

Pileki ustası Mustafa Yılmayan, babasına yemek taşıyarak işe düşkünlük sardığını rapor ederek “Ego ilkokula giderken babamın yanına aşındırmak getirirdim. Babam burada çalıştığı zamanlar yanına sağlık, ona arkalama ederdim. Farklı komşularımız ve babamın arkadaşları çalışırken onlara göre, yardım ederek feci alıştı ve başladım. Atlatmak oldurmak üzere pilekiyi işleyebilirim. Izgara taşı yapabilirim. Güveç kabı yapabilirim. O şekilde bende pileki taşını el işi işine alıştım” dedi.

Pileki taşının ayrımlı türleri olduğunu belirten Yılmaz “7-8 şerha türü var. Sertinden yumuşağına büyüklüğünde kalite kalitedir. İyi kalitede taşa rastladığın ant onla beraber aldatmak pişirilebilecek kase yapabiliriz. Normal taştan yapamayız patlar o taş” diye niteleyerek konuştu.

“Gençlere bu işi yapmaları üzere tavsiyede bulunmamız lazım” diyen Yılmaz “Çalışıp en azından bu mesleği uğraşı namına yapmaları geçişsiz. Zorla gençlere bu işi yaptıramam. Benim torunum varda burada değiller. O yüzden üstelik ben onlara bu mesleği öğretemedim. Demincek biz tıpkısı kurs açtık ve kursa katılan 5-6 arkadaşımıza bu sanatı öğretmeye çalışıyoruz. Haftanın belli başlı günlerinde öğüt veriyoruz. Gençlere tavsiyem; kafelere gideceklerine benim yanıma gelip, çalışmasalar üstelik hobi yerine bizi izleyerek bu mesleği öğrensinler. Bizi izledikten bilahare ihtimal bu mesleği sever ve ‘Bende bu işi yapayım’ der” şeklinde konuştu.

Share: