PROF. DR. ALTUN MRNA AŞISININ DAHA HAVARI OLDUĞUNA DAİR BİLİMSEL KANIT VAR

EDİRNE Otacı Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Dünyanın saygın tıp dergilerinde yapılan çalışmalarda, anımsatma dozunda inaktif virüs aşısı yaptıranlar ile hatırlatma dozu adına mRNA grubu virüs aşısı olanlar kıyaslandığında; mRNA aşısı yaptırılan gruplarda gösterişli hastalık tablosu, ahiret yolculuğu ve hastaneye yatış oranları daha düşük olduğu ve henüz koruyucu olduğu üzere bu yönde ayrımsız bilimsel argüman var dedi.

Edirne Doktor Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, koronavirüs salgınında serencam dönemde yaşanan hadise artışına ilgi çekti. Son 4 ayak tabanı ilişik grafiği paylaşan Altun, Olay sayılarının düşüşüyle birlikte mayıs ayında günce vaka sayıları haftalık 7 binlere büyüklüğünde düşmüştü. Hikâye sayılarındaki artışlar haziran ayının son haftasıyla gelişigüzel görülmeye başlandı. Haziran ayının serencam haftasıyla alay malay fenomen sayılarında yoğun bir artış görülüyor. Temmuzun son haftasında ise artış hızlanıyor. Bu Sağlık Bakanlığı web sayfasından haftalık olarak yayımlanan sayılardan oluşturduğum ayrımsız Türkiye veri grafiği. Sahadaki meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgiler ile alay malay Edirne’dahi dahi vakalar Türkiye verilerine benzer tarzda haziran ayının son haftasında vakalar yükselişe geçiyor orak ayı ile birlikte bu artış belirginleşiyor. Ağustos ayının geçmiş haftasında yoğun bir doruk yaparak azalmaya başlıyor. Bu 5’inci orostopolluk. Edirne’birlikte orak ayı ayındaki geçmiş artışlar ile birlikte günlük vaka sayıları 150-200 bandına ulaşıyor. Grafikte siyah ile gösterilenler ise ahiret yolculuğu oranları. Fenomen sayılarındaki artış ile alay malay ahiret yolculuğu oranlarında dahi artış görülüyor. Ahiret Yolculuğu sayıları şu an bile haftalık 350 bandında devam ediyor diyerek konuştu.

‘TOPLUMSAL HAREKETLİLİK HIZLANDIRIYOR’

Hadise artışını, içtimai hareketliliğin haddinden fazla fazla olduğu süreçlerin hızlandırabildiğini tamlayan Altun, Toplumsal hareketliliğin çokça fazla olduğu süreçler hızlandırabiliyor. Temmuz ayındaki artışın yeryüzü balaban temel deli dolu Kurban Bayramı. Ayrıntılı bire bir dinlence dönemi vardı. Bu dinlence dönemi ile alay malay güçlükle içinde ortaya sâdır elektrik, insanların özden ortamlarda benzeri araya gelmesinin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Edirne üzere bire bir ayrıksı enerjik 27 Temmuz’birlikte biliyorsunuz Bulgar vatandaşları amacıyla kimlikle Türkiye’ye girişleri kararı makbuz. Vakalardaki artım Edirne’ye ilişik benzeri selen olmadığı amacıyla bunu irat şansımız namevcut amma bu ticari anlamdaki zindelik bakıldığında ensiz ortamında da Edirne’ye katılmak için esnafların hamle ettiğini birlikte biliyoruz dedi.

‘EKİMDE 6’NCI KOLPO OLABİLİR’

Ilk Teşrin ayında okulların açılmasıyla 6’ncı dalganın de gündeme gelebileceği uyarısında bulunan Altun, Teşrinievvel ayında okulların açılması ve havaların serinlemesiyle gelişigüzel 6’ncı dümen gündeme gelebilir. Bizi koruyacak biricik öz telkih. Türk Tabipleri Birliği önerdiği telkih takvimi içerisinde tıpkı kamer ara ile 2 doz mRNA aşının yapılması ve 6 kamer sonraları anımsatma dozunun yapılması gerekiyor.

Afiyet Bakanlığı’nın sayfasında bakıldığında aşılama oranlarının düşüklüğünü görüyoruz. Çatlak 2021 itibarıyla Türkiye’deki aşılama oranına ile günümüz ilkah oranına bakıldığında kısaca 8 aya yakın aynı süre var ve sadece yüzdelik 2’lik tıpkı artış var. Bu aheste anlamda etki demektir. Bakanlığın sitesinde bakıldığında 3’üncü doz aşı makbul vatandaş sayısı kestirmece 28 milyon olarak görülüyor. Oysaki ki bakıldığında 18 yaş üstü Türkiye’deki 62 milyon nüfusunun yarısını bile oluşturmayacak düzeydedir diyerek konuştu.

Akıbet bilimsel çalışmalara bakarak anımsatma dozunun mRNA aşısı adına yapılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Altun, Bibi bildik bu hastalıkla bildirme ana husus, sayrılarevi yatış ve ölümleri azaltmaktaki sunma balaban çalışkan aşılama girmek. Son bilimsel çalışmalarda de hatırlatma dozunun katiyen mRNA olması gerektiği yönünde. Başka inaktif virüs aşılarının anımsatma dozunda koruyuculuğun başkası ile bire bir olmadığı biliniyor. Şu ana kadar aşı yapılan ülkeler içerisinde inaktif virüs aşısının kullanıldığı ülkeler var. Gelişigüzel iki aşının kullanıldığı ve vakit kaybetmeden mRNA aşılarının kullanıldığı ülkeler var. Burada dünyanın saygın tababet dergilerinde yapılan çalışmalarda anımsatma dozunda inaktif virüs aşısı yaptıranlar ile anımsatma dozu kendisine mRNA grubu virüs aşısı olanlar kıyaslandığında; mRNA aşısı yaptırılan gruplarda ağırbaşlı çor tablosu, ahiret yolculuğu ve hastaneye yatış oranları elan bağan olduğu ve daha koruyucu olduğu üzere bu yönde benzeri bilimsel tez var dedi.



Share: