Prof. Dr. Altun: mRNA aşısının henüz koruyucu olduğuna dair bilimsel sav var

EDİRNE Otacı Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Dünyanın saygın tababet dergilerinde yapılan çalışmalarda, anımsatma dozunda inaktif virüs aşısı yaptıranlar ile hatırlatma dozu yerine mRNA grubu virüs aşısı olanlar kıyaslandığında; mRNA aşısı yaptırılan gruplarda ağırbaşlı hastalık tablosu, ahiret yolculuğu ve hastaneye yatış oranları elan bağan olduğu ve elan koruyucu olduğu için bu yönde tıpkısı bilimsel tez var” dedi.

Edirne Hekim Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, koronavirüs salgınında sonuç dönemde yaşanan hikâye artışına ilgi çekti. Son 4 taban ilişik grafiği paylaşan Altun, “Hadise sayılarının düşüşüyle alay malay mayıs ayında günce olay sayıları haftalık 7 binlere kadar düşmüştü. Hadise sayılarındaki artışlar haziran ayının akıbet haftasıyla alay malay görülmeye başlandı. Haziran ayının akıbet haftasıyla birlikte vaka sayılarında ağır sıklet bir artış görülüyor. Temmuzun serencam haftasında ise artma hızlanıyor. Bu Sağlık Bakanlığı web sayfasından haftalık adına yayımlanan sayılardan oluşturduğum bire bir Türkiye selen grafiği. Sahadaki meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgiler ile gelişigüzel Edirne’da bile vakalar Türkiye verilerine benzer tarzda haziran ayının serencam haftasında vakalar yükselişe geçiyor orak ayı ile gelişigüzel bu çoğalma belirginleşiyor. Ağustos ayının ilk haftasında yoğun tıpkı zirve yaparak azalmaya başlıyor. Bu 5’inci orostopolluk. Edirne’dahi orak ayı ayındaki önce artışlar ile birlikte günlük olay sayıları 150-200 bandına ulaşıyor. Grafikte yağız ile gösterilenler ise ahiret yolculuğu oranları. Vaka sayılarındaki artım ile birlikte ölüm oranlarında bile artma görülüyor. Ölüm sayıları şu dakika da haftalık 350 bandında bitmeme ediyor” diyerek konuştu.

‘TOPLUMSAL HAREKETLİLİK HIZLANDIRIYOR’Hadise artışını, sosyal hareketliliğin çok aşkın olduğu süreçlerin hızlandırabildiğini belirten Altun, “Toplumsal hareketliliğin çokça fazla olduğu süreçler hızlandırabiliyor. Orak Ayı ayındaki artışın sunma iri asıl hareketli Kurban Bayramı. Mufassal tıpkı dinlence dönemi vardı. Bu dinlence dönemi ile alay malay ev içre ortaya sâdır neşelilik, insanların gönülden ortamlarda ayrımsız araya gelmesinin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Edirne amacıyla bir değişik aktif 27 Orak Ayı’da biliyorsunuz Bulgar vatandaşları için kimlikle Türkiye’ye girişleri kararı makbuz. Vakalardaki çoğalma Edirne’ye ilişkin aynı olgun olmadığı için bunu söyleme şansımız yok ama bu ticari anlamdaki cümbüş bakıldığında sıkı süresince da Edirne’ye akmak amacıyla esnafların çevik ettiğini de biliyoruz” dedi. ‘EKİMDE 6’NCI KOLPO OLABİLİR’Teşrinievvel ayında okulların açılmasıyla 6’ncı dalganın bile gündeme gelebileceği uyarısında mevcut Altun, “Teşrinievvel ayında okulların açılması ve havaların serinlemesiyle birlikte 6’ncı dümen gündeme gelebilir. Bizi koruyacak tek şey telkih. Türk Tabipleri Birliği önerdiği ilkah takvimi içerisinde aynı ay küşayiş ile 2 doz mRNA aşının yapılması ve 6 ay bilahare hatırlatma dozunun yapılması gerekiyor. Keyif Bakanlığı’nın sayfasında bakıldığında ilkah oranlarının düşüklüğünü görüyoruz. Mabeyin 2021 bakımından Türkiye’deki aşılama oranına ile günümüz ilkah oranına bakıldığında tahminî 8 ayak tabanı mümasil bire bir süre var ve sadece yüzde 2’lik bir artım var. Bu ciddi anlamda külfet demektir. Bakanlığın sitesinde bakıldığında 3’üncü doz aşılama geçerli vatandaş sayısı kısaca 28 milyon kendisine görülüyor. Meğer ki bakıldığında 18 yaş üstü Türkiye’deki 62 milyon nüfusunun yarısını da oluşturmayacak düzeydedir” diye niteleyerek konuştu.

Serencam ilmî çalışmalara göre anımsatma dozunun mRNA aşısı yerine yapılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Altun, “Bibi bildik bu hastalıkla sunma esas madde, şifahane yatış ve ölümleri azaltmaktaki yeryüzü iri canlı aşılama başlamak. Serencam ilmî çalışmalarda dahi hatırlatma dozunun mutlak mRNA olması gerektiği yönünde. Sair inaktif virüs aşılarının hatırlatma dozunda koruyuculuğun gayr ile aynı olmadığı biliniyor. Şu asıl kadar aşı yapılan ülkeler içerisinde inaktif virüs aşısının kullanıldığı ülkeler var. Herhangi Bir iki aşının kullanıldığı ve vakit kaybetmeden mRNA aşılarının kullanıldığı ülkeler var. Burada dünyanın etkili tıp dergilerinde yapılan çalışmalarda anımsatma dozunda inaktif virüs aşısı yaptıranlar ile hatırlatma dozu yerine mRNA grubu virüs aşısı olanlar kıyaslandığında; mRNA aşısı yaptırılan gruplarda tehlikeli çor tablosu, ölüm ve hastaneye yatış oranları elan düşük olduğu ve henüz havari olduğu amacıyla bu yönde aynı ilmî kanıt var” dedi.

Share: