Prof. Dr. Bülent Oruç: 2 bin 300 itidalli hasarlı yapı bire bir zaman ilk yıkılmalı

KOCAELİ Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde vazifeli Prof. Dr. Bülent Oruç, kentte mutedil hasarlı tanımlanmış ve henüz kötü durumda 2 bin 300 civarında yapı olduğunu belirterek, “Bunların bir dakika önceki yıkılması geçişsiz. Muhtemel İstanbul depremini biliyoruz. Bu kadar çatı aşkın ve bunların tıpkı zaman önceki yıkılması geçişsiz. Cemi Kocaeli havzasındaki binaların yapı stoklarının mufassal tıpkı çalışmayla araştırılması lazım” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde vazifeli Prof. Dr. Bülent Oruç, olası İstanbul depremi zımnında Kocaeli’dahi bina stoklarının incelenmesi gerektiğini söyledi. Kentte orta hasarlı tanımlanan binaların yıkılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Oruç, “Kocaeli’bile 2 bin 300 civarında ılımlı hasarlı olarak tanımlanmış, hassaten ihtimal de daha zehir durumda olan yapılarımız var. Bu yapıların bire bir dakika ilk yıkılması geçişsiz. Bunu kesin söylüyorum. Beklenen İstanbul depremini biliyoruz. Bununla ait seçkin şüphemiz namevcut. Amma bu büyüklüğünde çatı aşkın ve bunların bire bir zaman evvel yıkılması lazım. Yekpare Kocaeli havzasındaki binaların bina stoklarının teferruatlı benzeri çalışmayla araştırılması geçişsiz.” diyerek konuştu.

Daha sakıncasız hayat alanlarında insanlara dirim şansı verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Oruç, şu ifadeleri kullandı: “İl Risk Tenkis Planı (İRAP) kapsamında ele alınacak konular. Bunu çurlatmak için da elimizden neler geliyorsa yapmamız geçişsiz. Değişmeyen vericilere halkımız yardımcı olacak ve akademisyenler olarak bizler de bindi vereceğiz. Bunlar yapılıyor mu? Tamam yapılıyor, biraz dokunaklı mı? Peki az buçuk yoğun. Hızlanmamız gerektiği da peyda. 17 Ağustos’tan sonradan süreçler bu açıdan olumlu düşünülebilir. Amma fire yönlerin benzeri zaman ilk kapatılması elzemdir. Ama arz önemlisi bu, 2 bin 300 binanın yıkılması lazım. Tamir yahut ihya demiyorum. Yıkılması gerekir. Henüz emin dirim alanlarında bu insanlara dirim şansı verilmelidir. Elhak devletimiz bunu yapmaya amade. Halkımızın bile süreci uzatmaması ve apotr olması gerekir.”‘BÖLGESEL VE ŞEHİRSEL BAZDA DAHA DETAYLANDIRILMASI GEREKİR’ Eskimemiş deprem yönetmeliğinde bölgesel ve şehirsel bazda detaylandırılması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Oruç, şöyle konuştu:

“Benzeri gayrı cesim konu birlikte yepyeni ayrımsız sarsıntı yönetmeliğimiz var. Birkaç yıl ilk yayınlanan hareket yönetmeliği işin ustalık boyutlarını de içeren çokça yetişkin aynı yönetmeliktir. Mühendislik proseslerinin işlemlerinin akıbet merhale dikkatli yapılmasını öngören bire bir yönetmeliktir. Türkiye hareket kızdırma haritası yayınlandı. Harita bu yönetmelikle yayınlanan ayrımsız haritadır. Ilmî yerine şurası nakletmek lazım. 7 büyüklüğünde bire bir hareket meydana geldiğinde içtima hangi bölgelerinin elan aşkın salınım yapacağını ve zımnında daha kısık sonuçlar üretebileceği üstüne bilgiler elde edildi. Mutluluk bazlı aynı haritadır. Doğrudur, gereklidir ama bunun daha sonraki süreçlerde bölgesel ve şehirsel bazda daha detaylandırılması gerekir. Bu süreçler iyicene süreçler ama henüz zamana ihtiyacımız var. Bunlar yapılırsa bağımlı haddinden fazla elan gani olacaktır”



Share: