Prof. Dr. Çap Özkaya: “Çatal Ağız varyantı hala etkisini gösteriyor”

Prof. Dr. Şevket Özkaya: “Çatal Ağız varyantı hala etkisini gösteriyor”

SAMSUN – Akıbet günlerden baştan artışa güzeşte güneş tacı virüs ölümlerini değerlendiren Ciğer Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Celal Özkaya, “Aramızda bibi önceki dalgalarda çok yavaş ölümlere kere açan çatal ağız varyantının birlikte olabileceğini düşünüyoruz. Yani şuan kim ölümlerden nazik bir ihtimalle delta varyantı sorumludur” dedi.

Haftalık Koronavirüs Tablosu’na bakarak 25 Orak Ayı-1 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’dahi 406 bin 322 kişinin testi zait bundan sonra, 337 gönül hayatını kaybetti. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Devlet Özkaya, önceki dalgalarda kilolu ölümlere etmen olan delta varyantının bugünkü ölümlerde bile enerjik olduğunu belirtti.

“Ölümler iri ihtimal ile delta varyantı”

Günümüzde kovide bağlı yaşanan ölümler ve umumi genişlik karşı bilgelik veren Prof. Dr. Izzet Özkaya, “Resmi benzeri izah olmamakla beraber bibi bu hafif geçirilen omicronun kullanılmamış varyantına karşın aramızda hala eski dalgalarda çok korkulu ölümlere öğün açan delta varyantının da olabileceğini düşünüyoruz. Yani şuan kim ölümlerden nazik tıpkı ihtimalle çatal ağız varyantı sorumludur. Ciddi bakımlarda yatan hastaların iri bire bir kısmı üstelik gerçekte kovide mecbur yatan hastalar değil değişik nedenlerle ağırbaşlı bakıma yatıp eş anlı olarak kovide artı rastlanan hastalardır. Yani hastalar normalde saf ölüm dediğimiz katre, ruh hastalığı, akciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi emraz dolayısıyla güç bakıma yatıp hayatlarını kaybeden kişilerde rastlanan kovid pozitifliği şişman oranda ölen vakalar bunlardan oluşuyor” diyerek konuştu.

“Hastalığa yakalanmadım diyen herkesi etkilenecek”

Bulaşıcılık endeksinin haddinden fazla arttığını ifade eden Özkaya, “Öyle bire bir bulaşıcılık endeksi var kim anında dakikasında bilcümle Türkiye’üstelik ‘ben bu hastalığa yakalanmadım’ diyen herkesi etkileyecek. Bakir aynı varyanttan bahsediyoruz. Az Daha hem inaktif aşılarda hem dahi Biontech aşısındaki dulda farkını bu yıpranmamış modifikasyon ortadan kaldırdı. Aşıların gözetme süreleri değişti. Şunu söyleyebiliriz kim ‘Sinovac’ ve ‘Turkovac’ üzere inaktif aşıların dulda süresi Biontech bakarak daha güdük olduğu üzere gözetim ortada ayırt olmamakla beraber süreleri değişti. Hele sevimsiz algınlığı gibi geçirilen bu bakir varyant aşılar arasındaki koruyuculuk farkını bile kaldırdı diyebiliriz. Tamam, vatandaşlarımız hangi yapacak? Eğer inaktif aşıların üzerinden 6 kamer geçmişse mutlak Biontech olmalarını öneriyoruz. Biontech olanlarında özellikle 60 yaş üstü kişilerde ‘Biontech’in üzerinden 6 kamer geçmişse yardımcı yegâne dozlarını olmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Covid-19 olan hastaların akciğer tomografilerini inceleyici Özkaya, “77 yaşında olan benzeri hastamız 4 düze Sinovac aşısı olmuş amma kovid artı adına bize müracaatta bulundu. Hastada akciğer tutumu gözlendi. Mutedil derecede akciğer tutulumu olmasına rağmen tedaviyle ağız ağıza düzelip taburcu oldu. 69 yaşında olan bire bir hastamız 2 doz Sinovac 2 doz birlikte Biontech olmuştu. Hastamızda 77 yaşındaki hastamız kabil kovid pozitif ve akciğer tutulumuyla geldi. O bile tedaviyle tamamen düzeldi ve taburcu oldu. Hele 2022 yılında telkih tor kişilerin Sinovac bile olsa Biontech üstelik olsa pekâlâ hatırlatıcı dozlarını vurulmalarını öneriyorum” ifadelerini kullandı.



Share: