Prof. Dr. Süleymanoğlu: Çocukluk çağındaki gürpedek ölümlerin sunma koca nedeni duygu kaynaklı

Sonuç dönemlerde çocuklarda görülen kalp krizi vakaları üzerine değerlendirmelerde mevcut Bala Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kalp krizi vakalarının görülebileceğine, bu durumun kalıtımsal yahut edinsel hastalıklara sınırlı olabileceğine ilgi çekerek, çocukluk çağındaki rappadak ölümlerin bildirme kocaman nedeninin önsezi kaynaklı olduğunu söyledi.

Temas sene 100 bin çocuktan birinin ruh kaynaklı sebeplerle hayatını kaybettiğini belirten Emsey Hospital Bala Sağlığı ve Hastalıkları, Yavru Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, hastalıkların sadece yüzdelik 40’ının belirti verdiğini söyledi. Süleymanoğlu, ailesinde 50 yaş altındaki kişilerde ansızın ahiret yolculuğu, efor esnasında ciğer ağrısı, bayılma yahut çarpıntı şikayeti olan çocukların spor öncesinde taharri edilmesi üzerine uyardı.

“ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ ANİ ÖLÜMLERİN YER ÖNEMLİ NEDENİ DUYGU KAYNAKLIDIR”

Çocuklarda görülen duygu krizlerinin gözyaşı grubuna göre farklılık göstereceğini ifade eden Prof. Dr. Süleymanoğlu, “2 gözyaşı altındaki çocuklarda çıktı kalple ilişik yapısal bozukluklar olurken elan sonraki yaşlarda çocuklarda ortaya çıkan ritim bozuklukları, genetik hastalıklar ve his damar hastalıkları ihtisas krizine posta kurgu. Akıbet yıllarda bu risk faktörlerine Covid enfeksiyonu üstelik eklenmiştir. Takkadak Covid hastalığı geçirirken değil, ayrımsız zamanda hastalık sonrasındaki altı ay içerisinde bile Covid ile ilişkili duygu sorunları ortaya çıkabilmektedir. Ihtisas dizem bozukluğu, genetik hastalıklar, ihtisas kasının zayıflığı ya üstelik kalınlığı yapılacak kardiyolojik araştırma ile fark edilebilir. Ancak araz vermeye gelince bu konuda biraz şanssızlık var diyebiliriz zira çocukların yeryüzü aşkın yüzde 40’ında duygu rahatsızlığı meydana gelmeden önce ilinek verir” şeklinde konuştu.

“AİLEDE DUYGU HASTALIĞI NEDENİYLE KAYBEDİLEN BİRİ VAR MI BAKILMALI”

Prof. Dr. Süleymanoğlu, hastalığın araz verdiği durumlarda ise ailelerin özen etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

“Âraz gaşiy, bağır ağrısı, tez yorulma, hafakan cins. Bunlar görmezden gelinebilir ya dahi atlanabilir. Dangadak ölümün olduğu ailelerde genetik kendisine yavru kardiyoloğu aracılığıyla çocuklar birlikte taranmalıdır. Tevettür ölçümü, EKG ile benzeri değişmeyen verilebilir. Amma en iyisi bir yavru kardiyoloğu eliyle yapılacak genel benzeri muayene ile ekokardiyografik değerlendirmedir. Görülme oranı çok kıymetli olduğu amacıyla rutin tıpkısı kontrol önermek biraz masraflı ve uygulanması tahakküm bire bir yöntem olacaktır. Onun hesabına risk gruplarını belirleyip bu çocuklara kesin tıpkı taharri fethetmek gerekir. Risk grupları ise ailesinde er yaşta his hastalığı dolayısıyla kaybolma olanlar, kalbinde doktor muayenesi sırasında üfürüm tespit edilen füru, EKG’dahi tıpkı ritim sorunu fark edilenler, tez yorulanlar, bayılma, bağır ağrısı gibi şikayetler olan çocuklardır.

“Bedaheten ölüme bozukluk olan kardiyomiyopati (miyokart kalınlığı) bala doğduğunda hiçbir ilinek vermez. Kâmil dönemine yakın zamanda bulgu verir. Bu hastalıklar kalıtım bilimi kökenli olup bilahare edinilmiş hastalıklar değildir.”

“IHTISAS HASTASI OLANLAR DE BİRÇOK SPORU YAPABİLİR”

Yoğun sorulan sorulardan birinin bile ‘Çocuğumda kalp hastalığı var, spor yapması yasak mı?’ sorusu olduğunu belirten Süleymanoğlu, “Cevap sürpriz tıpkısı şekilde yararlı. Tezce herhangi bir çocuğun, his hastası olanların de yapabilecekleri sporlar bulunmaktadır. Spora katılma öncesi yapılan muayenede ne çocuğun, ne sporları yapabileceği üstüne uzun ve kemiksiz değişmeyen verilmektedir” dedi.

“SPORA YÖNLENDİRMEDEN EVVEL AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR VAR”

Ailelere çocuklarına spor yaptırmaları tavsiyesinde kâin Prof. Dr. Süleymanoğlu, spor öncesi özen edilmesi gerekenleri de şu sözlerle sıraladı:

“Çocukları spora yönlendirmeden geçmiş ailelerin özen etmesi gereken gâh hususlar var. Ailede 50 yaş öncesi şırakkadak kayıp bulunuyorsa, tez yorulma, ciğer ağrısı, gaşiy gibi şikayetler varsa spora katılma öncesinde istikşaf edilmesinde yarar var. Fizik sondaj, tıbbı geçmişinin sorgulanması ile hastalıklarınküçük benzeri miktarı belirlenebilmektedir. Bu nedenle aynı bala kardiyolojisi uzmanı marifetiyle ekokardiyografi, EKG ve icabında efor testleriyle değerlendirilmesi önerilir.”

Share: