Reisicumhur Erdoğan, Ekrem İmamoğlu’nun tatillerini eleştirip İstanbullulara seslendi: Öğüt vermeye hazır mısınız?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’birlikte 60 Bin Konutluk Nazik İstanbul Dönüşümü projesi kapsamında Esenler’birlikte daire sahibi olan vatandaşlara yönelik açacak teyit töreninde açıklamalarda bulundu.

“3 YILDA DEPREME KARŞI NE YAPTILAR”

Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Şehremini Ekrem İmamoğlu’na müteveccih eleştirilerde bulunan Erdoğan, “Önümüzdeki yıl aynı asrı devirecek cumhuriyet altını tarihimizde budun üzere çalışanlarla milleti hasis görenler arasındaki arz oylumlu farkı ayırt edebileceğimiz yerlerden biri dahi depreme tedarik çalışmalarıdır. Doğusundan batısına kadar ülkemiz yer sarsıntısı kuşağında yer almasına karşın mufassal süre bu gerçeğe branş dönülmüştür. Kardeşlerim Tanrı aşkına söyleyin bu İstanbul’dahi büyükşehir belediyesi kimde? CHP’üstelik… Peki CHP şu görevi aldı alalı neredeyse 3 yıl oldu. Onların depreme müteveccih, konut inşasına yönelik yaptığı ayrımsız husus gördünüz mü?” dedi.

“İSTANBULLU MÜSTELZIM DERSİ VERECEK”

“İstanbullu seçimlerde onlara gereken dersi verecek” diyen Erdoğan, “Bu İstanbul’birlikte ego bile büyükşehir uray başkanlığı yaptım. Şu KİPTAŞ konutlarını özne bu kardeşiniz oldu. Aşk ile koşan yorulmaz. Bu iş aşk işidir. Çorlu olacaksın çorlu. Namevcut Bodrummuş yok şurasıymış. Dominant afeti oluyor nerede bu beyefendi? Yangın var, nerede yeniden bir nerede. İstanbullu müstelzim dersi Cenabıhak’ın izniyle verecek mi? Vermeye hazır mıyız? Ben size inanıyorum. Size güveniyoruz amor ile yürüyeceğiz amma ara vermek bulunmayan” ifadelerini kullandı.

“DEPREMİN ÜZERİNDEN YILLAR GEÇMESİNE KARŞIN ACISI YÜREĞİMİZDE”

Cumhur Reisi Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde: “İstanbul’un Fethi’nin 569. yıldönümünün coşkusunu birlikte Ulus Bahçesi adına düzenlemeye başladığımız Atatürk Hava Meydanı alanında bütün bu arada yaşamıştık. Terbiye, kültür, tekellüm, arsıulusal etkinliklerden milli bayramlarımıza büyüklüğünde ülkemize ve şehrimize derece katan, seçkin anında İstanbul’üstelik birlikte olduk, alay malay oluyoruz.

Az geçmiş sordum; şu anda resmi cirim nedir? Dediler kim; 60-70 bin. Esenler’de şu anda 60 bin 70 bin kişinin katılımıyla bu cesim töreni yapıyoruz. Bu şanlı törenle vesilesiyle İstanbul’umuzun seçme ilçelerinden Esenler’birlikte sizlerle beraberiz. 2 çağ evvel 18 bin insanımızı toprağa verdiğimiz 17 Ağustos 1999 depreminin 23. yıldönümüydü. Depremin üzerinden 23 yıl geçti ama acısı yüreklerimizde bibi önce günkü kadar tazedir. Rabbimden bizleri seçkin türlü kıyamet, felaketten himaye eylemesini diliyorum.

“BİZ HEZEL VERDİK Mİ YAPARIZ”

O felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında ki vardı? Şu anda rahmetlik olmuş Ecevit vardı, değil mi? Tamam o hareket afetinde acaba erk hangi yaptı? Tamamen bittiler. Tükendiler. Fakat tığ iktidara geldik, bütün bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık. Bingöl depremini hatırlayın, Van depremini, Simav’ı hatırlayın, Kütahya’yı hatırlayın. Sakarya’yı, Gölcük’ü, Kocaeli’nin genelini hatırlayın, hepsinde takkadak Malatya’bile, Elazığ’da hep şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Çünkü tığ küçümseme verdik mi yaparız ve yaptık.

“81 İLİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE KENTSEL INKILAP PROJESİ BAŞLATTIK”

Afetleri çelmek beşeri adına bizim elimizde değil. Ama afetlerin yıkıcı etkilerine alın tedarik ahzetmek bizim elimizdedir. Bizim sorumluluğumuzdadır. Hükümete gelir gelmez Türkiye’nin 81 ilini kapsayacak şekilde büyük bir kentsel inkilap çalışması başlattık. Amacımız ülkemizin hiçbir durumunda afetlere karşı çürük, gayrisıhhi, kullanılmayan, çirkin bina bırakmamaktı. Şehirlerimizi adeta yeniden nesir ederken hiçbir vatandaşımızı bile kıygın etmedik. Yapı denetleme sistemini geliştirerek, çatı inşasında çarkıt üzücü alışkanlıkların önünü tamamen kestik.

“3 MİLYON KONUTLUK DÖNÜŞÜM TAMAMLANDI”

3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık hamdolsun bugüne büyüklüğünde. 12 milyon vatandaşımız çıktı güvenli binaları, toplumsal donatı, yeşil alanlarıyla geçim süresince hayatlarını sürdürebilecekleri yuvalarına kavuştular. Sosyal hane inşası alanında dünyaya örnek olacak modeli uygulamaya geçirdik. TOKİ aracılığıyla nesir ettiğimiz 1 milyon 170 bin hane sebebiyle 5 milyon vatandaşımızın emin evlerde huzurla oturmasını sağladık.

Cemi bu çalışmalarla ülkemizdeki yapıların yüzde 60’nı yani 50 milyon vatandaşımızı afetlere alın siper altına aldık. İnşallah hedefimiz eskimemiş başlatacağımız hamlelerle önümüzdeki 5 sene ortamında 85 milyonun tamamını bu emin güncek altına almaktır.

“HAREKET KONUTLARINI AYAĞA KALDIRAN YİNE BİZ OLDUK”

Hareket, sel baskını, heyelanların bu ülkenin gerçeği olduğunu unutmadan kayırıcı aklı ve teknolojinin imkanlarını ele alarak Rabbimize konfirmasyon olacağız. Temel muhalefet Antalya’dahi cuşuhuruş oldu. Muğla’da coşkunluk oldu. Büyükşehir belediyesi onlarda. Ne yaptınız? Oralarda temas madde yaptılar mı? Yine biz yaptık biz. İzmir depremini hatırlayın. İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP’de. Ne yaptılar? Hiçbir molekül. Hep o hareket konutlarını ayağa kaldıran gine biz olduk.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ CHP’DA DİYE SEYREDEMEZDİK”

Büyükşehir belediyesi CHP’birlikte diye seyredemezdik. Bari elleri kolları sıvadık ve ululuk olarak buralara arkalama elimizi uzattık. Bu amal lafla olanaksız. Yalanla olamaz. Çarpıtmayla gayrimümkün. Eğer hakeza yaparsanız benzeri kızdırma sağlık hepsini birlikte siler süpürür. Bunun üzere milletimize ne bayram vermişsek kelimesi kelimesine adına getiriyoruz. Yapılamayacak hiçbir sözün yükünün altına girmiyoruz.

Hangi aldanan olacağız, ne aldatan, ilkemiz bu. Tabii rastgele konuda bu ilkeyi hayata muteber kılacağız. Ama depreme ve farklı afetlere tedarik konusunda bu ilkeye ivazsız tıpkısı şekilde bağlıyız. Sizlerden bu tür kırılan meselelerde aklın ve bilimin ışığında yapılan işler dışında esip gürleyenlere saygınlık etmemenizi istiyorum.

“İSTANBUL’U SUNU FLAŞ ŞEHİR YAPANA KADAR DURMAYACAĞIZ”

Erkek Eksiksizlik’in akşam söylediği ayrıksı, sabah söylediği ayrıksı. Evvelden yaşadığımız acıları ve önümüzdeki gizil tehditlerin büyüklüğünü ayn önüne alarak İstanbul’u kentsel transformasyon projelerimizin merkezi olarak car ettik. 300 bin konutu dönüştürerek aşağı zor bire bir işi gerçekleştirdik. Tarihi başarıya imza attık. Sahada 140 bin hane ve işyerinin dönüşümü devam ediyor. Fikirtepe üzere eskiden beri süregelen sorunlar sebebiyle adeta kangrene dönüşmüş tıpkı yerde birlikte 15 bin konutun dönüşümünü sağlıyoruz.

Güngören, Zeytinburnu, Tozkoparan’de çalışmalar sürüyor. Kirazlıtepe’üstelik 5 bin konutluk transformasyon gerçekleşiyor. Kartal, Şerifali, Kağıthane, Beykoz, Silivri, Çatalca, Fatih, Pendik’te, 9 ilçenin tamamında on binlerce işçi ve mühendisimiz temiz üzere çalışıyor. Fatih’in emaneti İstanbul’u gine dünyanın sunu flaş şehri kuzuluk getirene büyüklüğünde durmayacağız.

“60 BİN KONUTLUK PROJEYİ BURADA YÜKSELTİYORUZ”

14 Haziran’ı şimdiden unutmayalım, 2023’ü tek unutmayalım. Anne mertebe kapı husus dolaşmaya var mıyız, karı kolları, gençler konu konu dolaşmaya var mıyız? Bu büyük tahavvül projelerinden yeryüzü çokça nasiplenen ilçelerimizin başında Esenler geliyor. Çevre Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Esenler Belediyesi 60 bin konutluk projesini burada yükseltiyoruz.

Esenler demincek daha bir eksantrik pir oluyor. Unutmayın daha bir bambaşka sunturlu. Proje alanının yüzdelik 68’i yeşil ve sosyal teçhizat alanı adına ayrılmıştır. Esenler’dahi adam başına sakıt yeşil düz miktarı 15 bin metrekare artıyor.

“İSTANBUL’UN YER ŞIŞMAN MİLLET BAHÇELERİNDEN BİRİ BIRLIKTE İÇİNDE OLACAK”

Bu projenin süresince namevcut yok desek yeridir. Projede çocuklarımızın yer efdal standartlarda yetişek almalarını sağlayacak 1924 derslikli 63 ekol var. 35 bin cemaat kapasiteli 22 cami var. Akak kapasitesi 500’ü bulan keyif tesisleri var. 166 bin metrekarelik içtimai ve kültürel tesisler var. Projede âdem merkezli anlayışın ürünü olan 40 kilometre uzunluğundaki velespit ve yolcu yolları var. Akıllı şehir altyapısı sayesinde insanlara angarya getiren değil angarya düz içtimai ihtiyaçlara erişim sağlayan erinçli ve emin kent özellikleri var.

35 bin kişinin istihdam edileceği 128 bin metrekareyi çok büyüklüğünde uygulayım bilimi ihya bölgesi var. Projede ikinci etabı tamamlandığında İstanbul yeryüzü iri ulus bahçelerinden biri var. Esenler kentsel tahavvül projesi gerçekten İstanbul’a ve sizlere yakışır benzeri eserdir. Esenler’deki 60 bin konutluk projeyle, inşa edilecek yerleşimin ülkemizin pek çokça ilinin merkezinden çok henüz büyük kentçilik atılımını ifade ettiğini inandırmak isterim.

“CHP GÖREVİ ALDIĞINDAN BERİ KAYDADEĞER ADIM BULUNMAYAN”

Burada düz yazı edilecek konutların kısaca yarısı Esenler’deki riskli yapıların dönüşümünde başka yarısı de çevre ilçelerdeki dönüşümde kullanılacak. Sosyal altyapıyı kullanarak mütezayit kısımları şehre koku aldıracak alanlar haline getireceğiz. Bugün yaklaşık 2 bin 100 konutumuzun anahtarlarını adalet sahiplerine veriyoruz. Sene sonuna kadar bu sayıyı 4 bin 840’a çıkartıyoruz.

Önümüzdeki yıl ayrımsız asrı devirecek Cumhuriyet Altını tarihimizde ulus için çalışanlarla milleti müptezel görenler arasındaki farkı sunu iyi karşılaştırma edeceğimiz hususlardan biri birlikte depreme hazırlık çalışmalarıdır. Uzun Uzun tıpkı müddet bu gerçeğe omuz dönülmüş, kayda derece aşama atılmamıştır. Şu İstanbul’dahi büyükşehir belediyesi kimde? CHP’birlikte. Evet CHP acaba şu görevi aldığı alalı neredeyse 3 yıl oldu. Acaba depreme, göz inşasına müteveccih temas özdek gördünüz mü, duydunuz mu? Bu İstanbul’üstelik ben dahi büyükşehir şehremaneti başkanlığı yaptım. Şu KİPTAŞ konutlarını eden bu kardeşiniz oldu. Aşkınan koşan yorulmaz. Bu iş aşk işi ekmek. Dertli olacaksın çorlu. Yok Bodrum’muş, şurasıymış, burasıymış. Baskın afeti oluyor nerede beyefendi? Coşkunluk var yeniden benzeri yerde. Değişen aynı özdek namevcut. İstanbullu müstelzim dersi Allah’ın izniyle 2023’birlikte Haziran’da verecek mi? Vermeye amade mıyız? Ben size inanıyorum. Size güveniyorum. Gereğini yapacağız.

“MARMARA DEPREMİNDEN SONRADAN YAŞANANLAR BIBI GÖZLER ÖNÜNDE”

Hareket öncesi vatandaşın canı, malı hiçe sayıldığı üzere depremin ardından istirdat ve çöküntü kaldırma çalışmaları de gereken aceleten gerçekleştirilememiştir. Marmara depreminin ardından yaşananlar hala bilcümle çıplaklığıyla gözlerimizin önümüzdedir. Gayrı alanlarda nasıl ülkemize 20 yılda asırlık eser ve hizmetler kazandırdıysak, depreme tedbir hususunda benzer tıpkısı iş bu uygulamayı gerçekleştirdi. Projeden gereç kalitesine, altyapıdan acil genişlik müdahale planlarına kadar gelişigüzel şeyi yeniden kurduk.

Van’dan İzmir’e büyüklüğünde serencam dönemde yaşanan sarsıntı, sel baskını, ateş, afetlerde kurumsal kapasiteyi kullanarak kısa sürede istediğimiz neticeye ulaştık. 76 üniversitemiz vardı. Deminden 208 üniversitemiz var. Üniversitemizin olmadığı ülke namevcut. Tığ ilkokula gittiğimizde sınıflarımız 75-100 kişilikti. Ama şimdi 36. 81 vilayetimizin tamamında bu üniversiteler var. Deminden profesörler, doçentler öğrencilerimizin olduğu yere gidiyor. Bay Eksiksizlik bunlar gereksiz lafla olmuyor.

Sağlıkta şehir hastanelerimizi kurduk mu, kuruyor muyuz? İşte İstanbul’birlikte dev Çam Sakura Şehir Hastanemiz var. Sair tarafta Atatürk Hava Meydanı’nda biliyorsunuz Kasıt Dilmener var. Öbür tarafta, karşı tarafta özellikle birlikte gene oradaki kardeşlerimizin 1006 odalı Dr. Pakize Eş adıyla tıpkı hastanemiz var. Cemi bunlarla beraber Ankara’da tıpkısı şekilde kent hastanelerimizle bu yola devam ediyoruz. Eğitimdeki duruşumuz azimli bire bir şekilde bitmeme ediyor.

“ULAŞIMDA 28 BİN KİLOMETREYİ AŞKIN YOLLARIMIZ VAR”

Ulaşımda 28 bin kilometreyi fazla yollarımız var. Otobanlar, otoyollar, tüneller ve bunların yanında Ağır Melik Akıllıca Köprüsü’nü, Osmangazi Köprüsü’nü düşünün. Marmaray’ımızı biliyorsunuz. Avrasya Tüneli’ni biliyorsunuz. Acaba mösyö Eksiksizlik oralardan geçti mi? Geçemez değil mi? Ben istiyorum ki o bile geçsin, o da nasiplensin, ara sıra şeyleri da öğrensin. Ancak tamam kim oraları üstelik bozma kararı alabilirler. Onlar yapmaya değil yıkmaya geleceklerini söylüyorlar. Osmangazi Köprüsü aynı şekilde.

Bütün bunlarla bu arada durmadık devam ediyoruz. Elan devam edeceğiz. Bu ülkeye yapacak çok şeyimiz var. Alelhusus alelhusus Çanakkale Boğazı’nın üstünde kestirmece 2,5 milyar Avro’ya dünyalık reşit 18 Mart Çanakkale Köprüsü bir başka anıt. Bilcümle bunları onların hayalleri birlikte ulaşamaz bizim icraatlarımızı.

Bu süreç böyle devam edecek. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızın büyüklüğü yapılan işin çapını ortaya koymaya yeterlidir. 3 milyon konutun dönüşümünden, 1 milyon 200 bine andıran hane düz yazı etmekten bahsediyoruz. Bu Türkiye için başlı başına bir devrimdir. İnşallah önümüzdeki ayın ortasına akıllıca hane ve kira fiyatlarındaki muvazenesiz yükselişin önüne geçecek, depreme hazırlık çalışmalarına yardım sağlayacak eskimemiş hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz güne bırakıyorum.

İnşallah tarım cesaret kooperatifinde kucak, kuzu fiyatı vahim manada düşürüldü. Demincek kocabaş hayvanlara birlikte geçiyoruz. Ayrıksı ürünlerde yüzdelik 30-35 kadar indirimler fora etmek vasıtasıyla kızgın fiyatla ürünlerimizi ulaştıracağız. Derdimiz vatandaşımıza karışık fiyatla eser atfetmek. Abdülhamid Han araştırı gemimiz şu anda etüt yapıyor. Unutmayın Abdülhamid Han yalnız değil. Abdülhamid Konak’a saldıranlar boydak. Onların cesedi var cesedi. Amma Abdülhamid Eğlek benzeri gün, anıt. O anıt oluşuyla yaşıyor. Cenabıhak razı olsun. Rabbim kaş, yardımcımız olsun.

Rabbim vatandaşlarımıza rahatlık, gönül huzuru, afiyet ve selametle bu evlerde oturmayı kader etsin. Sizleri istinkâf etmek ve kardeş kardeş selamlıyorum, sıkıntı sağlıcakla.”



Share: