Reisicumhur Erdoğan, Iri İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Kadem Konfirmasyon Töreni’nde konuştu: (3)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki ayın ortasına akilane hem hane ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek hem depreme tedbir çalışmalarına ulama sağlayacak eskimemiş tıpkı hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz güne bırakıyorum.” dedi.

Erdoğan, Esenler Dörtyol Meydanı’ndaki 60 Bin Konutluk Nazik İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Kadem Tasdik Töreni’nde yaptığı konuşmada, projede toplamda 35 bin cemaat kapasiteli 22 cami, akak kapasitesi 500’ü bulan sağlık tesisleri, 166 bin metrekarelik toplumsal ve kültürel tesisler ile koca merkezli benzeri anlayışın ürünü olan 40 kilometre uzunluğundaki velespit ve geçici yolları olduğunu aktardı.

Projede akıllı site altyapısı yardımıyla insanlara angarya getiren değil yük kayran, 400 metrelik benzeri mesafede içtimai ihtiyaçlara erişim sağlayıcı huzurlu ve emniyetli şehir özelliklerinin bulunduğunu anlatan Erdoğan, 35 bin kişinin istihdam edileceği 128 bin metrekareyi fazla büyüklükte uygulayım bilimi ihya bölgesinin birlikte projede meydan aldığını kaydetti.

Erdoğan, ikinci etabı tamamlandığında projede 2,5 milyon metrekareyi bulacak İstanbul’un bildirme balaban kavim bahçelerinden birinin de olacağını belirterek, “Görüldüğü kabil Esenler kentsel dönüşüm projesi hakikaten İstanbul’a ve sizlere yerinde ayrımsız eserdir.” dedi.

Esenler’deki 60 bin konutluk bu projeyle düz yazı edilecek yerleşimin, Türkiye’nin stabil çokça ilinin merkezinden çok henüz balaban bir kentçilik atılımı olduğunu dile getiren Erdoğan, tamamen şeffaf tıpkı süreçle gönüllülük esasına göre başlatılan çalışmaların yüzdelik 99 uzlaşmayla sonuçlanarak yürümesinden duyduğu memnuniyeti tabir etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada mensur edilecek konutların tahminî yarısının Esenler’deki riskli yapıların dönüşümünde, gayrı yarısının üstelik yer ilçelerdeki tahavvül projelerinde kullanılacağını bildirerek, ” Riskli yerine belirlenip boşaltılan yerlerdeki içtimai altyapıyı koruyarak artan kısımları şehre nefes aldıracak alanlar haline getireceğiz. Bugün projenin ilk etabını oluşturan kısaca 2 bin 100 konutumuzun anahtarlarını türe sahiplerine veriyoruz. Sene sonuna kadar bu sayıyı inşallah 4 bin 941’e çıkarıyoruz. Anahtarlarını tasdik alacak vatandaşlarımıza evlerinin kandırıcı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“CHP görevi alalı 3 yıl oldu, depreme yönelik rastgele molekül gördünüz mü?”

Ati yıl tıpkısı asrı devirecek Cumhuriyet Altını tarihine budun üzere çalışanlar ile milleti üç buçuk görenler arasındaki farkın bildirme bol mukayese edilebileceği hususlardan birinin birlikte depreme hazırlık çalışmaları olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemiz doğusundan batısına sarsıntı kuşağında yer kayran yerleşme yerleriyle bezekli olduğu halde uzun uzun benzeri süre bu gerçeğe arka dönülmüş, kayda ayar hiçbir kadem atılmamıştır.” dedi.

Reisicumhur Erdoğan, alandaki vatandaşlara yönelttiği “Şu İstanbul’de, Büyükşehir Belediyesi kimde?” sorusuna, “CHP’da.” yanıtının verilmesi konusunda şunları söyledi:

“Öyle mi? Olur CHP, şu görevi aldı alalı neredeyse 3 sene oldu, acaba depreme yönelik konut inşasına yönelik seçme madde gördünüz mü, duydunuz mu? Bu İstanbul’birlikte ben de Büyükşehir Şehremaneti Başkanlığı yaptım. ve şu KİPTAŞ konutlarını yapan bu kardeşiniz oldu. Aşkınan koşan yorulmaz. Bu iş aşk işi amor. Dertli olacaksın hastalıklı. Böyle bulunmayan Bodrum’muş, yok bilmem şurasıymış, burasıymış. Dominant afeti oluyor, nerede beyefendi? Coşkunluk var nerede? Gene ayrımsız yerde, değişen aynı öz namevcut. O Hâlde şimdi ego diyorum kim İstanbullu gereken dersi Cenabıhak’ın izniyle 2023 Haziran’de verecek mi? Vermeye hazır mıyız? Ego size inanıyorum. Size güveniyorum. Aşkla yürüyeceğiz, gereğini yapacağız. Ama durmak namevcut, o kadar.”

Marmara Depremi’hangi işaret eden Erdoğan, “Zelzele öncesi vatandaşın canı, malı hiçe sayıldığı kadar depremin ardından hesaplı kurtarma ve gerileme tahammül çalışmaları bile gereken yordam ve etkinlikte gerçekleştirilmemiştir. Marmara Depremi’nin ardından yaşananlar bibi kül çıplaklığıyla gözlerimizin önündedir. Peki ferdî adına cümle çaba göstermiştir amma bu özden çabayı destekleyecek tıpkı hep ve mekanizma maalesef yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, farklı alanlarda pekâlâ ülkeye 20 yılda yüzyıllık im ve hizmetler kazandırdılarsa depreme hazırlık hususunda birlikte benzer bire bir mantalite ve uygulama değişikliğini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bakanlıklarımızı ve kurumlarımızı bu doğrultuda yapılandırdık. Projeden materyal kalitesine, altyapıdan ivedi format engelleme planlarına büyüklüğünde temas şeyi yeni baştan kurduk. Imtihan ettik, işler hale getirdik. Van’dan İzmir’e kadar… Son dönemde yaşanan depremlerde dominant baskınlarında, yangınlarda ve afetlerde bu kurumsal kapasiteyi kullanarak kısa sürede istediğimiz neticelere ulaştık.” diye konuştu.

Eğitim ve esenlik yatırımları ile projeler

Eğitimde yapılanların beyninde olduğunu, 76 olan darülfünun sayısını 208’e çıkardıklarını ve üniversitesi sıfır ilin kalmadığını kaydeden Erdoğan, “Hatırlayın, tığ ilkokula gittiğimizde bizim sınıflarımız 75-100 kişilikti ama deminden 36. Hakeza ilkokullarımız var, bu arkaç geldik. 81 vilayetimizin tamamında bu üniversiteler ve demincek profesörler, doçentler nereye gidiyor? Öğrencilerimizin olduğu yere gidiyor. Ulan Bay Kemal, bunlar öyle lafla, yersiz lafla olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Sağlık alanında şehir hastanelerini kurduklarını dile getiren Erdoğan, İstanbul’bile Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi ile Atatürk Havalimanında Prof. Dr. Erek Dilmener Müstacel Kapsam Hastanesini ve Anadolu Yakası’nda tıpkı hastaneyi açtıklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da da kent hastaneleri inşa ettiklerini, eğitimdeki duruşlarının da kararlı ayrımsız şekilde bitmeme ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulaşımda, geldiğimizde 6 bin 100 kilometreydi. Demin 28 bin kilometreyi çok yollarımız var. Hep bunlarla beraber tabiatıyla ki otobanlar, otoyollar, tüneller ve hep bunların birlikte Çetin Padişah Sadık Köprüsü’nü düşünün. Osmangazi Köprüsü’nü düşünün. Yeniden Boğaz’ın altından Marmaray’ımızı biliyorsunuz. Anca mi? Avrasya Tüneli’ni biliyorsun. Bittabi mutlu musunuz? Acep Bay Eksiksizlik oralardan geçti mi? Geçemez değil mi? evet ego istiyorum kim o bile geçsin ya, o üstelik nasiplensin, ara sıra şeyleri üstelik öğrensin. bu bakımdan önemli. ve fakat tamam ki oraları dahi yıkma kararı bile alabilirler. Zira onlar yapmaya değil, yıkmaya geleceklerini söylüyorlar. Osmangazi Köprüsü tıpkısı şekilde. Nissibi Köprüsü, Şanlıurfa- Adıyaman beyninde. Bunları yaptık ve hep bunlarla beraber durmadık, devam ediyoruz, henüz devam edeceğiz. Bu ülkeye yapacak çok şeyimiz var. Özellikle hele Çanakkale Boğazı’nın üstünde kısaca 2,5 milyar avroya dünyalık olmuş 18 Mart Çanakkale Köprüsü, o benzeri başka abide, ayrımsız bambaşka adamakıllı. Bütün bunlara, onların hayalleri dahi ulaşamaz bizim icraatlarımıza. ve bu proses hakeza bitmeme ediyor, bitmeme edecek.”

Kentsel inkılap çalışmalarının büyüklüğünün yapılan işin çapını ortaya koymaya ehliyetli olduğunu dile getiren Erdoğan, “Söylemesi bayağı. 3 milyon konutun dönüşümünden, 1 milyon 200 bine mail şişman ev mensur etmekten, değişik başlıklarla birlikte yapıların yüzdelik 60’ını afetlere karşı siper altına almaktan bahsediyoruz. Bu, Türkiye üzere başlı başına bir devrimdir. Demin bu adımlarımızı az buçuk elan istikbal taşıyoruz. İnşallah önümüzdeki ayın ortasına akıllıcasına hem bölük ve icar fiyatlarındaki kontak yükselişin önüne geçecek hem depreme tedbir çalışmalarına ulama sağlayacak eskimemiş bire bir hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz güne bırakıyorum.” diyerek konuştu.

“Derdimiz, vatandaşımıza karşı berduş fiyatla iz atfetmek”

Alandaki vatandaşlara, “Ekincilik Güven Kooperatifindeki alımlarınızı yapıyor musunuz, fiyatlardan memnun musunuz?” diyerek soran Erdoğan, “İnşallah Ekincilik Itimat Kooperatifinde imdi koyun, kuzu, bunların fiyatı biliyorsunuz alçak manada düşürüldü. Demin büyükbaş hayvanlara da inşallah geçiyoruz. Sair ürünlerde dahi yüzde 25, yüzde 30, yüzde 35 gibi inşallah indirimler açmak vasıtasıyla size makul, çarkıt fiyatla ürünlerimizi ulaştıracağız. Derdimiz hangi? Derdimiz, vatandaşımıza cebin çarkıt fiyatla nişane yöneltmek.” dedi.

Reisicumhur Erdoğan, Abdülhamit Eğlek araştırı gemisinin şu anda istikşaf yaptığını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Unutmayın, Abdülhamit Eğlek bekâr değil. Abdülhamit Han’a saldıranlar yalnız. Ama Abdülhamid Eğlek aynı tarih, aynı abide ve o abide oluşuyla yaşıyor. Allah razı olsun. Rabb’im uçurum, yardımcımız olsun. Bu duygularla Esenler’deki 60 bin konutluk dönüşüm projemizin önceki etabında anahtarlarını teyit ettiğimiz konutların sahiplerine ayrımsız defa elan yıpranmamış yuvalarının yalabık olmasını diliyorum. Rabb’im vatandaşlarımıza dudak tadıyla, rağbet huzuruyla, sağ esen, esenlikle bu evlerde oturmayı felek etsin. Sizleri tıpkı öğün daha dostlukla, saygıyla selamlıyorum. Sıklet sağlıcakla.”

Erdoğan, konuşmasının peşi sıra projenin yapımı biten önce etabının hak sahiplerinden temsili kendisine 10 aileye anahtarlarını tasdik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğrulama töreni sırasında ailelerden birinin çocuğunu kucağına aldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Misyon Çekicilik, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank,Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Esenler Belediye Reisi Mehmet Tevfik Göksu, TOKİ Başkanı Ömer Keder, SELIM Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve MHP İstanbul İl Başkanı Birol Iyi bile katıldı.

Esenler Dörtyol Meydanı’nda planlı törende, projenin lansman videosu gösterildi. Binlerce hayat törene katılırken, kâh vatandaşlar evlerinin balkonundan ve çevredeki kafelerden töreni izledi. Araklayıcı şarkılara zevcelik fail vatandaşlar, sık sık “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attı.

Reisicumhur Erdoğan, projedeki benzer daireyi gezdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törenin ardından projedeki denk daireyi gezerek, incelemelerde bulundu.

Erdoğan, proje kapsamında evi konfirmasyon edilen aynı ailenin daveti konusunda evlerine mihman oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretinde, Reisicumhur Yardımcısı Oktay ile Icra Vekili Çekicilik birlikte eşlik etti.

(Bitti)



Share: