Reisicumhur Erdoğan Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi: (1)

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, Mardin ve Gaziantep’teki gidiş geliş kazalarına ilişik “Yapılan soruşturmalar neticesinde failler üzerine müstelzim işler yapılacaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından millete seslendi.

Sözlerine, Gaziantep ve Mardin’birlikte meydana mevrut gidiş geliş kazalarında hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Erdoğan, bu belalar ile Rize’deki kazada yaralanan vatandaşlara Allah’tan şifa diledi.

Gaziantep ve Mardin’deki kazaların yekpare boyutlarıyla soruşturulduğunu tamlayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Biz, ülkemizin dört bir beraberinde vatandaşlarımız güvenle, konforla, bir anda istedikleri yerlere gidebilsinler, lojistik hizmetler kıvrak sürdürülebilsin diye Cumhuriyet tarihinin sunma balaban ulaştırma yatırımlarını yaptık. Buna rağmen hakeza kanı almaz facialarla karşılaşmaktan kontekst üzüntülüyüz. Yapılan soruşturmalar neticesinde failler üzerine gereken işler yapılacaktır. Bunanla kalmayacak, analog kazaların bir henüz yaşanmaması amacıyla gidiş geliş ve dil güvenliği ilkin tevessül etmek üzere rastgele alanda gerekseme mahsus tedbirleri belirleyerek derakap uygulamaya geçireceğiz. Attığı herhangi bir adımı ‘İnsanı yaşat ki cesamet yaşasın’ ilkesine bakarak belirleyen tıpkısı hükümet adına ‘Önce insan’ anlayışıyla bu meselenin da üstesinden gelmekte kararlıyız. Araçla veya bulaşan namına trafiğe çıkan vatandaşlarımızı aynı yol henüz kurallara harfiyen uyma etmeye, can ve para güvenliklerini tehlikeye atacak temas cins davranıştan uzak durmaya çağırma ediyoruz.”

Kazalarda bati mağduriyetlerin küçümseme laf su olduğunu anlatım fail Erdoğan, “Bunun için de lazım kerem namına 250 (bin liralık) fazlalık 50 (bin liralık) Sülale ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, bunun yanı sıra firma, 250 (bin teklik) dahi onların desteğiyle bu olayda hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine bu desteği sağlamış oluyoruz.” diyerek konuştu.

Reisicumhur Erdoğan, Allah’tan Türkiye’yi ve milleti rastgele makule kazadan, afetten, musibetten vikaye etmesini diledi.

“Vatandaşlarla özlenti giderdik”

Sonuç kabine toplantısından bu yana Türkiye ve milleti ilişik zorlu haddinden fazla himmet yaptıklarını belirten Erdoğan, Efdal Askeri Şura Toplantısı’nda Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerindeki terfileri görüşüp karara bağladıklarını, peşi sıra bile görevlendirmeleri yaptıklarını hatırlattı.

Şanla, şerefle yürüttükleri görevlerini başarıyla tamamlayarak emekliye ayrılan tamlık komutanlara Türkiye’ye olan hizmetleri dolayısıyla teşekkürname fail Erdoğan, eskimemiş rütbeleri ve görevleriyle Türkiye’ye çok şanlı hizmetlerde bulunacaklarına samimi inandıkları subaylara başarılar diledi.

Salgın döneminde şehir ziyaretlerini seyrekleştirdiği üzere güçlü çok ile 2-3 yıldır gitmediğini dile getiren Erdoğan, benzeri süredir hafta sonlarını benzer olduğu kadar şehir ziyaretleriyle değerlendirmeye himmet gösterdiğini söyledi.

Bu çerçevede 6 Ağustos’ta Kocaeli’ni konuşma ettiklerini, burada iş dünyasıyla benzeri araya geldiklerini, toplu açım töreninde vatandaşlarla buluşup hasret giderdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Bizleri bağrına basan vatandaşlarımızla hasbihal etmenin yanında, yatırım tutarı 8,5 bilyon lirayı geçen yüzlerce eserin bile toplu açım törenini gerçekleştirdik.” dedi.

“Kuma değerlerimize odaklı çalışmalar yürüteceğiz”

Dünyanın arz enli 6’ncı diplomatik misyonuna topluluk ülkesi olarak, seçme yıl büyükelçileri Türkiye’üstelik bir araya getirerek şümullü istişareler yaptıklarını, bu arada eskimemiş hedefler belirlediklerini kaydeden Erdoğan bu yıl, “2023 ve Ötesinde Çokbilmiş ve Sevecen Türk Diplomasisi” temasıyla planlı toplantı zımnında 8 Ağustos’ta büyükelçilerle geçmişten bugüne uzanan ve geleceği kucaklayan zihin turu yaptıklarını aktardı.

Reisicumhur Erdoğan, “Acun 5’ten büyüktür” diyerek tabir ettikleri global idare sistemindeki değişimde Türkiye’yi türe ettiği yere tart mücadelelerini diplomatlarla başarıya ulaştıracaklarını vurguladı.

Hüseyin Gazi Vakfı Dergahı’nda Alevi Bektaşi vatandaşlarla Muharrem orucunu açıp, sevgi ettiklerini hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’nin ve Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz canlarımızla önümüzdeki dönemde daha andıran, hasbi ve eş değerlerimize odaklı çalışmalar yürüteceğiz.” dedi.

Türkiye’nin dünyanın önde gelen deniz tetebbu filosu sahibi benzeri talih haline geldiğinin somut örneklerinden olan Abdülhamid Han Gemisini Mersin Taşucu’ndan Antalya Gazipaşa açıklarındaki fariza namına uğurladıklarını anımsatan Erdoğan, şunları tabir etti:

” Karadeniz’de keşfettiğimiz 540 bilyon metreküplük doğal gaz sevincimizi eskimemiş müjdelerle taçlandıracağımıza inandığımız bu araştırma gemimiz ayrımsız zamanda Akdeniz’deki haklarımızı ve çıkarlarımızı defans idealimizin dahi tıpkısı sembolüdür. Bu sunturlu gönderi töreninin ardından Akkuyu’daki çekirdeksel santralci inşaatımıza her an incelemelerde bulunduk. İnşallah bu santralin önceki ünitesini önümüzdeki sene devreye alarak ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan istirdat amacında yıpranmamış bire bir kadem henüz atacağız.”

“Şanlı altyapı kurduk”

Konya’birlikte düzenlenen, 56 değişik ülkeden sporcuların katıldığı 5’inci İslami El Birliği Oyunlarının açılışını yaptıklarını belirten Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere haddinden fazla sayıda ululuk ve hükümet başkanının açılışına katıldığı İslami Tesanüt Oyunlarının, sporun, dostluğu ve kardeşliği birleştirici, bütünleştirici, sağlamlaştırma edici vasfına katkıda bulunmasını diledi.

Balkanlardaki arkadaş ve cömert ülkelerle andıran ilişkileri sürdürmeye, bölgede kırılganlığın arttığı bu dönemde hususi önem verdiklerinin altını çizen Erdoğan, bu kapsamda 10 Ağustos’ta Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bire bir araya geldiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylülün evvel haftasında üç ülkeyi kapsayan Balkan turuna çıkacaklarını dile getirerek, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor’u Türkiye’ye resmi ziyareti zımnında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde mihman ettiklerini anımsattı.

Türkiye’nin sadık akarsu kaynaklarını çalışkan ve verimli şekilde elde etmek amacıyla baraj inşasına özel ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Serencam 20 yılda ülkemize kazandırdığımız 605 yıpranmamış hidroelektrik santrali ile baraj sayımızı 703’e çıkararak bu doğrultuda önemli mesafeler bitirme ettik. Sulama ve içme suyu amaçlı barajlarla bu sayının 930’u bulduğunu birlikte izhar etmek isterim. Yaptığımız yatırımlar sayesinde ülkemizi hidroelektrik kilolu itibarıyla dünyada 9’uncu sıraya yükselttik. Su depolama kapasitemizi 180 bilyon metreküpün üzerine çıkartarak hem kuraklığa hem birlikte başat baskınlarına cebin mefret tıpkı altyapı kurduk. Kerem Su İşlerimizin düzenlediği törenle 11 Ağustos’ta 34 hidroelektrik barajını henüz hizmete alarak, bu alandaki gücümüzü henüz birlikte artırdık. Yöntemince hizmete aldığımız barajlarımızın bire bir defa daha ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

(Sürecek)

Share: