Reisicumhur Erdoğan, Muğla’da dolgun açılış töreninde konuştu: (3)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, ecnebi seyyar sayısına bakarak evvel üçte, çöz turizmde ise geçmiş sırada kayran kayran Muğla’nın bütün seyyah sayısının esbak yıla bakarak yüzdelik 37 artım göstererek 6 milyonun üstüne çıktığını bildirdi.

Cumhur Reisi Erdoğan, Adliye Sarayı yanındaki miting alanında, Marmaris-Datça Yolu, Milas İçme Suyu Tasfiye Tesisi ve Bodrum Ululuk Hastanesi ile Yapımı Tamamlanan Sair Projelerin Şişko Küşat Töreni’nde konuştu.

Erdoğan, tarımda, Milas İçmesuyu İsale Hattı ve Tasfiye Tesisi, Menteşe Göktepe sulaması, Seydikemer Eşen Çayı ve Akçay Deresi ıslahı, Duhul ve Set Arazi Toplulaştırması, ilçelerdeki göletlerin ağaçlandırma çalışmaları ile ORKÖY ve rustik kalkınma yatırımları armağan desteklerinin resmi açılışlarını gerçekleştireceklerini belirtti.

Kasaba ve şehircilikte 644 milyon teklik tıpkı yatırımla tamamlanan Muğla Şebeke Şebekesi ve Tasfiye Tesisi ile ilçelerdeki enfrastrüktür yatırımlarının üstelik resmi açılışlarını yapacaklarını belirten Erdoğan, enerjide aralarında 422 milyon lira yatırım olan Yatağan Pamukkale Erke İletim Hattı’nın de bulunduğu çok sayıda yatırımı bile hizmete açacaklarını söyledi.

Valilik aracılığıyla tamamlanan yol yapımları, antika kentlerdeki kazılar, restorasyonlar, kasaba düzenlemeleri, muhtelif kurumların bakım binaları ve diğer yatırımlar ile Köyceğiz, Ula, Kavaklıdere, Ortaca, Dalaman, Seydikemer ve Yatağan belediyelerinin 86 ayrı projesini da yöntemince hizmete açtıklarını tamlayan Erdoğan, bütün bu yatırımların şehre yalabık olmasını diledi.

“İktidara geldiğimiz günden bugüne Muğla’ya mecmu 50 bilyon liralık tutarında kamu yatırımı yaptık”

Emeği sabık bakanlıkları, belediyeleri ve kurumları de tebrik fail Erdoğan, “İktidara geldiğimiz günden bugüne Muğla’ya mecmu 50 bilyon teklik tutarında kamu yatırımı yaptık. Laf ola beri gele yok, icraat, çalışmalar, icraat.” diyerek konuştu.

Eğitimde 3 bin 325 eskimemiş sınıf kazandırdıklarını anlatan Erdoğan, deneyimsizlik ve sporda 11 bin 157 yaşama kapasiteli yüksek tahsil ancak binaları açtıklarını, mecmu 69 spor tesisi düz yazı ettiklerini söyledi.

Kentteki ihtiyaç sahiplerine mecmu 2,5 milyar liralık tutarında kaynakla bindi olduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Sağlıkta toplanmış 1541 yataklı vagon 16 şifahane dahil 38 afiyet tesisi nesir ettik. Çevre ve şehircilikte Muğla’da 3 bin 355 konutun yapımını tamamlayıp türe sahiplerine teyit ettik. 953 konutun yapımına bitmeme ediyoruz. Muğla amacıyla İlk Evim projemiz kapsamında hep 2 bin 599 bölük mensur edecek, İlk Yer projemiz kapsamında dahi 5 bin 500 altyapılı arsayı sizlerin hizmetine sunacağız. İktidara geldiğimizde Muğla’da 8 skor atıksu arıtma tesisiyle uray nüfusunun yüzdelik 25’ine ulaşılabilir iken bugün 33 sayı atık akarsu tasfiye tesisiyle uray nüfusunun yüzde 94’üne bakım veriyoruz. Ulaştırmada 90 kilometreden devraldığımız mukassem öğün uzunluğuna 367 kilometre ilave yaparak toplamda 457 kilometreye ulaştırdık. Geçtiğimiz sene 4,6 milyon sâri kapasitesine ulaşan Dalaman Havalimanı’nı ve geçtiğimiz sene tahminî 4 milyon muvakkat kapasitesine ulaşan Milas Bodrum Havalimanı’nı yeniledik. Harabelik ve Turgut Reis yat limanlarını, Bodrum ve Güllük iskelelerini tamamlayıp şehrimize kazandırdık.”

“234 milyon fidanı toprakla buluşturduk”

Ekincilik orman alanında Muğla’ya 8 baraj, 7 içme suyu tesisi, 18 sulama tesisi, bir arazi toplulaştırma, 66 müfrit esirgeme tesisi, 7 gölet ve 10 hidroelektrik santrali nesir ettiklerini anlatan Erdoğan, “Yaptığımız sulama projeleriyle Muğla’birlikte kısaca 105 bin dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık, 60 bin dekar arazinin sulanmasına hizmet edecek 5 barajın inşası sürüyor. Şehir genelinde 110 bin hektar alanda mücahede yaparak 234 milyon fidanı toprakla buluşturduk.” diye niteleyerek konuştu.

Arıcılığı yükseltmek ve uzvi bal üretimini çoğaltmak üzere 14 bal ormanı kurduklarına de meni eden Erdoğan, çiftçilere hep 2,1 bilyon liralık zirai destek verdiklerini, 9 zirai ovayı dahi koruma altına aldıklarını söyledi.

Muğla’daki turist sayılarına ilişkin birlikte vukuf veren Erdoğan, “Ecnebi gezici sayısına bakarak ilk üçte, çöz turizmde ise önce tam vadi kayran Muğla’mızın toplam seyyah sayısı, önceki yıla göre yüzdelik 37 artım göstererek 6 milyonun üzerine bundan sonra.” dedi.

“Muğla’dan inşallah sandıkları patlatarak geleceğiz”

Erdoğan, Muğla’ya sanayi ve teknolojide, tıpkı teknopark ile 2 araştırı ihya merkezi kurduklarını dahi belirterek şunları kaydetti:

“İşverenlerimizi toplam 4,1 milyar lira tutarındaki prim teşvikiyle destekledik. Enerjide Muğla’ya, Reze’ye, Yatağan’a, Ula’ya, Kavaklıdere ve Bayır’a gaz arzını sağladık. Bitmedi, önümüzdeki dönemde Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca ve Seydikemer’e doğal gaz arzını inşallah sağlayacağız. Gördüğünüz gibi ne kadar özetlersek özetleyelim, Muğla’ya hizmetlerimizi anlatmakla bitiremiyoruz, inşallah önümüzdeki dönemde şehrimizi çıktı, henüz balaban hizmetlerle buluşturacağız. Türkiye Yüzyılı destanını Muğla’yla, siz Muğlalılarla gelişigüzel yazacağız. Ant daraldı, seçime anne aşama ciddi bir şekilde gidiyor muyuz? Sandıkları patlatıyor muyuz? Şimdi öyle tıpkı seslenelim kim kamu Türkiye duysun. Muğla’dan inşallah sandıkları patlatarak geleceğiz.”

Notlar

Cumhur Reisi Erdoğan’ın konuşmasının peşi sıra, hizmete alınacak projelerin bulunduğu noktalara deli dolu angajman yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindekilerle kurdele keserek hizmete alınan eserlerin şişman açılışını yaptı.

Tören alanına “Uğur Kızılelma”, “Ara Vermek yok. Bu kere devletin yolu. Bu misil milletin yolu”, “Dünyanın Efe’si Efeler diyarında”, “Seni görmeyen domuzuna gördüm demesin Muğlam” yazılı afişler asıldı.

Törene, Karı ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Bahir Kederli, Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Maksat Çalım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Toyluk ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, Firez ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu birlikte katıldı.

Program sonrası kürsüden nazil Erdoğan, YANLIŞSIZ Parti Deneyimsizlik Kollarından gâh gençleri yanına çağırarak ışık çektirdi. Erdoğan, engelli bire bir çocuğa dahi demet göstererek, kardeş kardeş etti.

Öte yandan Reisicumhur Erdoğan, tören alanına gelişi sırasında defa süresince namına görelik gösterisinde mevcut vatandaşlara karanfil attı, çocuklara bile oyuncak dağıttı, bazı vatandaşlarla kısa süreli sohbet ederek, ışık çektirdi.

(Bitti)

Share: