Remik Yaylası balının sağımı başladı

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde coğrafi işaret belgesi müracaat akarsu yapılan 2 bin 100 rakımlı Remik Yaylası’na ilkbaharda bırakılan kovanlardan bal sağımı başladı.

İlçeye ilişkin Atmalıkaşanlı Mahallesi’nin geniş ve varlıklı bitki örtüsüne cemaat Remik Yaylası’nda arıcılık özne üreticiler, kestirmece 4 maaş emeğin ve çabanın ardından kovanlardan bal sağımına ümitli başladı. Elbistan İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü İsmail Çitil, kurumdaki ustalık personellerle birlikte 2 bin 100 rakımlı yaylada arıcılık eden kültür mühendisi Hüseyin Bor’un işletmesini mülakat etti.

700 kovandaki bal sağım aşamalarını yerinde gören Çitil, “Ekincilik mühendisi olan Hüseyin Bor, arıcılıktaki sunma şişman üreticilerimizden birisi. Buradaki arılar, kekik, geven ve çakşır kadar endemik çeşitler başta atılmak amacıyla varlıklı bire bir floradan faydalanıyorlar. Üreticimiz, aylar süren emeğinin karşılığını almaya başladı. Bal sağım ve halis çalışmalarını titizce sürdürüyorlar. Biz de ustalık personellerimizle alay malay incelemelerde bulunduk. Yaptığımız çalışmalarda kapçık başı bal veriminin 12 kilogram civarında olacağını öngördük. Bal brix değeri bile yüzdelik 84, su değeri ise yüzdelik 16 yerine ölçüldü. Üreticimize artağan ve fazlalaşan bire bir sezon diliyoruz” dedi.

Elbistan coğrafyasının arıcılık amacıyla elverişli olduğunu dile getiren Çitil, “İlçemiz arıcılıkta mehabetli tıpkısı yere eş. Coğrafyamız birlikte bu sektörün vazgeçilmezi olan bitki çeşitliliğine ve faunaya ev sahipliği yapıyor. Üreticilerimiz, sunma ongun ve kaliteli balı sağlamak amacıyla de birçok zorluğa döş geriyorlar. Bizler bile onlara elimizden gelen desteği veriyoruz. Bakanlığımızın ve devletimizin sunduğu desteklerle gelecekte arıcılık açısından benzeri işaret olmaya adayız. Tam üreticilerimize verimli ve fazlalaşan benzeri zaman diliyoruz” şeklinde konuştu.

Üretici Hüseyin Borak ise, geçtiğimiz yıla oranla bal veriminde yüzde 50 artım yaşandığına işaret etti.

Hiçbir yardım kullanmadan bal üretimi yaptıklarını vurgulayan Bor, “Remik Yaylası balı, lezzeti, aroması ve kalitesi ile matlup tıpkısı baldır. 2 bin 100 rakımda çok sayıda endemik türdeki çiçeğe ve bitkiye ev sahipliği işleyen ayrımsız bölgede arıcılık yapıyoruz. 700 kovanımız var. Yağız kovanda de istihsal yapıyoruz bire bir zamanda. Bal sağımını başlattık. İlkbahardan beri bu arıların peşindeyiz. Onlar de çalışıyor tığ de peşlerinde sili kabilinden çalışıyoruz. Şuanda birlikte emeğimizin karşılığını kabul etme zamanı geldi. Geçtiğimiz sene 4 ton üzere bir bal almıştık. İklim ve hava şartları verimi azaltmıştı. Ama bu yıl 6 titrem civarında ayrımsız ürün bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Remik Yaylası balının coğrafi belen başvurusunda bulunduklarını ifade fail Tarım Mühendisi Hüseyin Borak, “Coğrafi bel ahzetmek üzere muhtemelen aşamalar var. Bunları tekerlek tekerlek geçip kalitesi, lezzeti, aroması ve doğallığından katiyen ivaz vermediğimiz bu bala coğrafi işaret almamız halinde alışveriş üstüne balaban tıpkısı girişim atacağız” bilgilendirmesinde bulundu. – KAHRAMANMARAŞ

Share: