Ressam Prof. Dr. Adnan Çoker son yolculuğuna uğurlandı

Türk fotoğraf sanatının kankızıl isimlerinden 95 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Adnan Çoker, Şakirin Camii’ndeki cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Türk fotoğraf sanatının ateş parçası ismi ressam ve akademisyen Adnan Çoker, 95 yaşında hayatını kaybetti. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mimarlık formlarını derin dayanç üzerinde resimsel konturlara dönüştürerek bedii üslup kullanan Çoker’in cenaze namazı Şakirin Camii’nde ikindi namazını müteakip kılındı. Namaza Çoker’in yakınları, artist dostları ve çokça sayıda seveni katıldı.

Cenaze törenine katılan Ressam Bedri Baykam, “Türk sanatı deyince ibdai üslubu ile oluşturduğu Şarki-Gün Batısı senteziyle ürettiği asar sonsuza balya yaşayacak ve Türk sanatının genişlik makro ahit taşları ortada meydan alacak” dedi.

Ressam Yusuf Taktak ise, “Ego Iyice Sanatlar Akademisine geçmiş girdiğim zamanlar tanışmıştım yani 52 sene civarı oluyor. Hem asistanlığını yaptım, hem dahi tıpkısı meslektaşım tıpkısı büyüğümdü. Adnan mir amiyane Türk sanatı için çokça şişman benzeri âdem. Hem kişi resimleri ile iri hem da Türk sanatına kattıkları açısından haddinden fazla balaban ayrımsız kayırıcı. Yıllardan beri akademinin salonlarında Türk sanatçılarının yer mehabetli insanlarına saha verdi, onlarla ilgili kitaplar hazırladı. Dar dışında bizim sanatımızı arz eden ayrımsız haddinden fazla işporta yaptı o yüzden haddinden fazla oylumlu tıpkı zayi” dedi.

Paris’te Andre Lhote, Henri Goetz, Hayter ve Emilio Vedova ile müteharrik Çoker, 1960’da öğrenimini tamamlayarak yurda idraksiz aktarılma yaptı. 1960 yılında Fena Hâlde Sanatlar Akademisi Resim Bölümü asistanı oldu. Soyut resmin ülkemizdeki şanlı temsilcilerinden olan Çoker, 1969 yılında Şevket Domuzuna Sanatlar Akademisi’nde, doçent unvanını aldı. 1976’da Domuzuna Sanatlar Akademisi Gösterici Bölümü profesörlüğüne ardından 1977’üstelik İstanbul Fotoğraf ve Yontu Müzesi Müdürlüğü’ne atandı. 1983’te Mimar Sinan Üniversitesi Iyicene Sanatlar Fakültesi, Kılık Bölümü Başkanlığı’na getirildi. Birçok çalım ve özel koleksiyonda eserleri kâin Çoker 95 yaşında hayatını kaybetti. – İSTANBUL



Share: