Rize’de “Ilıca suyu” olduğuna inanılan suyun içmeye akıllıca olmadığı belirleme edildi

Rize’de “Ilıca suyu” yerine bilinen ve gâh kesimlerce müfit olduğuna inanılarak makbul suyun çözümleme sonuçlarına göre içmeye akıllıca olmadığı bildirildi.

Rize Esenlik Müdürlüğünden yapılan kayıtlı açıklamada, vatandaşların ılıca suyu olduğu düşüncesi ile merkeze kapalı Küçükçayır mevkiindeki kayadan çıkan suya umu gösterdiği vurgulandı.

Açıklamada, “Andon kaplıca suyu diye niteleyerek aşina halkımızın üstelik bu amaçla yarayışlı olduğuna inanarak kullandığı suyumuz ile ilişkin yapılan detaylı tetkik de suyun halihazırda içilmesinin akla yatkın olmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple ait kurumlarımız ivedilikle bilgilendirilmiş, akabinde bile vatandaşımızın suyu kullanmaya devam etmesi üstüne suyun içilmesinin keyif açısından makul olmadığını belirtir yazının ilişik yere asılmasına gerek duyulmuştur.” ifadelerine meydan verildi.

İçme suyu namına geçer suda sav yok

Bölgedeki çalışmaların bitmeme ettiği kaydedilen açıklamada, “Halkımızın rağbet ettiği söz konusu suyumuz ile ilgili tekrar anlaşılan periyotlarla yeniden tahlil ve tetkikler yapılacak olup, düzelmesi yerinde halkımız bilgilendirilecektir. İlimiz genelinde nüfusunun nazik bire bir çoğunluğu tarafından içme suyu adına makbul Andon lağım döşemi suyu ile ait ise gelişigüzel külfet olmayıp, tınlamalı tetkikleri yapılmakta ve güvenle içilebilir durumdadır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Rize’bile bire bir haddinden fazla noktada köylerde meydan şeş sularının kullanıldığı anlatım edilen açıklamada, “İçinde bulduğumuz mevsimin özelliklerinden ortalık köylerimizde makbul arıtılmayan, klorlanmayan ağır aksak suların bakımlarının çokça mebzul strateji edilmesi, antrepo temizliklerinin sıklıkla yapılmasının çokça balaban ehemmiyet yer ettiğini tıpkısı misil elan ivedilikle anımsatmak isteriz.” bilgisi aktarıldı.



Share: