Rize’de Polis Kimliği Gösterilerek Yapılan Saldırıda AKP’li İyidere Uray Başkanı’na “Azmettirici” Suçlaması

Rize’dahi, aralarında AKP’li İyidere Belediye Reisi Sililik Mete’nin kuzeninin üstelik bulunduğu ayrımsız kadro, polis güçleri kimliği göstererek Yusuf Sandıkçı isimli yurttaşa saldırıda bulundu. Sandıkçı’nın dal kemiğinde kırıklar oluşurken saldırı anı asayiş kameralarına yansıdı. Olaya müdahil saldırganlardan 2’si gözaltına alındı, özge 2 agresif ise elan yakalanamadı. Sandıkçı, saldırıyı İyidere Belediye Reisi Saflık Mete’nin azmettirdiğini öne sürerek Mete üzerine suç duyurusunda bulundu. Savcılığa tabir veren Sililik Mete ise suçlamaları reddetti. Mete, “İddiaları akseptans etmiyorum. Bu iddialar cins dışıdır. Hakkımda yapılan azmettirici suçlamasını reddediyorum” dedi.

Rize’üstelik, Yusuf Sandıkçı isimli yurttaş, güzeşte hafta evinin önünde beklediği sırada 4 kişinin sopalı saldırısına uğradı. Yusuf Sandıkçı’nın dövülme anları asayiş kamerasına yansıdı. Saldırganlar, olay yerinden özel araçlarıyla kaçtı. Polis Güçleri, olay sonrası 2 kişiyi gözaltına aldı, gayrı 2 saldırgan ise bibi yakalanamadı. Saldırganlardan birinin, AKP’li İyidere Belediye Reisi Katışıksızlık Mete’nin kuzeni olduğu iddia edilirken Yusuf Sandıkçı’nın üzeri kemiğinde kırıklar oluştuğu hekim raporuyla belgelendi. Sandıkçı, kendisine yönelik saldırıyı birleştirme eden kişinin İyidere Şehremini Günahsızlık Mete’nin olduğunu argüman etti ve Mete için yanlışlık duyurusunda bulundu. Başbuğ Mete ise savcılık ifadesinde, olayla ilgisinin olmadığını söyledi.

Yusuf Sandıkçı, hareketli takkadak ve sonrasında yaşadıklarını SIMURG Bili Ajansı’na şöyle anlattı:

“Ego, bundan aynı yıl geçmiş ayrımsız gıda şirketinde çalışıyordum. Orada hisse senedi ahlakına kontra gördüğüm kâh davranışlar beni tasalı etti. Konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’hangi (CİMER) şikayet ettim. Sonrasında bu süreç bitmeme ettiği üzere, üzülerek söylüyorum, bire bir tartışma ortamıyla oradan boşanmak zorunda kaldım. Sonrasında mahkemelik olduk. Hüseyin Avni Mete ile tartışmıştık, oranın müdürü. Sav açıldı, davada aklandım, kovuşturmaya saha olmadığı söylendi. Sonrasında Menderes Bulvarı Hamidiye Mahallesi’nde bu saldırıya uğradım. Kimliğini bilmediğim, tanımadığım… Daha bilahare aynı tanesinin Ömer Mete olduğunu izlediğim müşteri kayıtlarında gördüm. İlk, benzeri yaşama arabadan indi, ‘Araç satılık mı kardeşim’ dedi. Ego dahi satılık olduğunu söyledim. Elini cebine attı, polis kimliği çıkarıp ‘Polis Güçleri’ dedi ve bana gösterdi. Ego, polis kimliği olduğunu gördüm. Sonradan ‘Arama yapacağız kardeşim’ dedi. Ben birlikte ellerimi kaldırdım, sonuçta polis güçleri geldi yanımıza sandım, anlamadım hangi olduğunu. O sırada aracın yanına gelen şahısın yanına bir emanet daha geldi. Ayrımsız can bile farklı aracın başında bekliyor. Elleriyle üstümü aradı, döndü, ‘Komiserim aradığımız nüfus budur’ dedi. Ama öncelikle bana adımı sordu, ‘Yusuf Sandıkçı’ dedim. Bana polis olduğunu söyledi, ondan sonraları proses bu şekilde gelişti. Bana ‘Gel, seni merkeze götüreceğiz’ dedi. Ego bile ‘Bu pekâlâ benzeri uygulamadır’ dedim, ‘Niye götürüyorsun beni, nedir?’

“AZMETTİRİCİSİ İYİDERE BELEDİYE BAŞKANI SAFFET METE’DİR”

Orada, şahısların ikisinin yumruklu saldırısına uğradım. Ben ‘polis beni niçin darp ediyor’ düşüncesindeyken dal taraftan tıpkısı emanet elan, -bunu üstelik azrail kayıtlarında görüyorum- Ömer Mete ile gelişigüzel iki hayat beni orada sopalarla zedelenmek ediyorlar, onlarla gitmediğim üzere. Arabalarına binip gitsem başımıza hangi gelecekti bilemiyorum. Ben, arabanın içine atıyorum kendimi, bir iki hasar alayım diye niteleyerek. Bu posta arabanın içre da sağlı sollu gene zedelenmek etmeye başladılar beni. Bu nöbet arabanın dal koltuğuna attım kendimi. O tam tabii vücudumun mütenevvi yerlerinde kanamalar oldu, zaten bunlar azrail kayıtlarında de mevcuttur. Polise şikayet ettim, ambulans geldi, aldı beni oradan. Proses esasta o kadar eğlenceli kim şikayet veriyoruz, eşhas polis kimliği göstererek beni kaldırmaya çalıştı. Şahıslardan biri 20 periyot ocak hapsi alıyor. Burada bu olaya azmettirici olan kişiyi söylüyorum; azmettiricisi, İyidere Belediye Reisi Arılık Mete’dir. İş yerinde yaşadığım sorunlarla dayalı kendisinin yanına gittim, burada huzursuzluklar olduğunu, rahatsız edici boyutta olduğunu söyledim. Kendisiyle paylaştığımda, ‘Tamam Yusuf, bakacağız onlara’ dedi. Ama hal odaklı tıpkısı süreç olmadı. Tıpkı da hisse senedi durumunda öğrendiğim kadarıyla yaşanan süreçte benim aleyhime şehadet etmeyen ilkokul arkadaşımı bile işten çıkartmışlar. ‘Siz neden burada bu âdem üzere bizim tarafımızda olmadınız’ diye işten çıkartmışlar.

“KOLLUK KUVVETLERİNE NASIL İTİMADIM OLSUN”

Olaydan iki ahit geçmiş İyidere Belediye Reisi Katışıksızlık Mete, abimi arıyor, diyor ki ‘Yusuf tutulmak mı istiyor? Ömer Abi’m onu evinin altında bekliyor’. Savcıya birlikte söyledim; ‘Benim deminden manşet kuvvetlerine kuşkusuz itimadım olsun?’. Benim güvenimi niçin sarstınız? Bana demincek polis kimliğini göstereceksin, ferda bir çevrim polis uygulamasına düştüm diyelim, burası bile Rize, 8 yaşında çocuğun belinde tabanca peki. Koca geldi, ‘acaba beni vuracak mı’ diyerek beni ne erinçsiz ediyorsun. Saldırganlardan 2 sevimli halen elan beyninde namevcut, bu zahir bire bir tahkik? Bu eşhas, kombinasyon şekilde gelmişler. Ego itimat değilim amma zat imkanlarımla öğrendiğim kadarıyla bu şahısların 3’ü Samsun İlkadım ilçesinden geldiler. Bu kişiler, burada kısaca benzeri hafta taharri yaptılar; ego hakeza düşünüyorum, bu benim iddiam. Bire Bir tanesi (Ömer Mete) 20 bölüm ocak hapsi aldı. Aynı tanesinin (Recep Kapıcıoğlu) Samsun’de ifadesi alınıp bırakıldı, bana polis güçleri kimliği gösterip polis güçleri olduğunu belirten. Olayı basitleştirmeye çalıştılar. Ego bağıra bağıra söylüyorum ki ego evimden çıktım, evimin ayrımsız kilometre ötesinde, saat 09: 45 sularında evden çıktım, bunlar o tam, saat 10: 03’te Rize’bile benzeri esnaf lokantasında çorba içiyorlar. Onların görüntülerini birlikte aldım, kişi imkanlarımla yaptım bunları. Emniyete söyledik, onlar gidip 09: 00’la 10: 00 arası aldılar, amma kişiler saat 10: 00’dan sonra çorbacıya girmişlerdi. Hangi tesadüftür kim ego evden çıkıyorum, bu eşhas oradan bana doğru dönüyorlar, geliyorlar bana gösteri yapmaya.

“AKP’Lİ RİZE MİLLETVEKİLİYLE RESMİ VAR”

2 kişinin ifadesini avukatımız aracılığıyla değerlendirdik. Tıpkı tanesi diyor ki ‘Bu 2 kişiyi, yolda otostop çektiler ve aldım. Darülfünun öğrencisi zannettim.’ Bir gayr diyor kim ‘Ego onları tanımam’. Verdikleri ifadeler, birbiriyle çatışık ifadeler. Ego kendi imkanlarımla gâh icraat yaptım. Bu insanların, baktığımız zaman Rizeli milletvekilleriyle, Rize İl Umumi Meclisi üyeleriyle resimleri olduğunu gördüm. Bana hücum özne bu şahısların Saflık Mete ile resimleri olduğunu gördüm. Şikayetçi kalkmak için bir nice avukatla görüştüm; olayı anlatınca, işin zarfında AKP’li şehremaneti başkanın ismi geçtiği amacıyla davayı kabul etmek istemediler. Ayrımsız bilinen yoluyla ancak avukat bulabildim.

“AİLEMİN HUKUKA BAKIŞ AÇISI HANGI OLACAK”

Fakirin, parasızın adaleti değil bu. Adaletin herkese kıymet olması lazım. Tığ, aynı adalet arayışı içerisine girdiğimiz devir eksiklikler olduğunu gördük. Bununla ait üstelik İHD’ye (İnsan Hakları Derneği) tıpkısı dilekçe verdim. Sürecin burada yavaşlatıldığını düşündürüyorlar, bana. Benim üç kızım var. Eşim, ailem; bunların hukuka açılım ne olacak? Hukukun işlemesi, bu sürecin bitmeme etmesi lazım. 20 dolaşma oldu, bir sürü MOBESE kamerası var. Bir tanesini aldığın ahit sorguya bunu bulabilirsin, bulamazsın diye niteleyerek bir öz bulunmayan.

“EVİME 15 ŞERHA POLİS GÖNDEREN ÜLFET, BANA SALDIRANLARA BOZUKLUK UYGULANMIYOR”

Ben hareket durumunda Katışıksızlık Mete’nin teyzesinin oğlu Hüseyin Avni Mete ile bir düşmanlık yaşadığımda sabahleyin saat 04: 30 sularında evime 15 lime polis güçleri gönderen hukukla aktüel hukuk niye bir işlemiyor? Dalgündüz çıkmaz ortasında yaşanan olaya ünsiyet işlemiyor, münasebet? Olaya anca benzeri yapılış katıyorlar ki olaya budun engelleme etmeye çalışıyor, bağırıp ‘Bu hak yolu meselesidir’ diyorlar. Anca tıpkı mecmu kullanıyorsun, namus meselesi olacak ne etmişim? Herhangi Bir tür çirkinlik var olayın içerisinde.

“HUKUKİ MÜCADELEYİ SONUNA BÜYÜKLÜĞÜNDE VERECEĞİM”

Günahsızlık Mete’den şikayetçi oldum, azmettirici olduğu için. İyidere Şehremini Katışıksızlık Mete, abimi arıyor, ‘Evinin önünde bekliyorum, meftun olmak mı istiyor’ diyor. Azmettirici, İyidere Belediye Başkanı Temizlik Mete’dir. Gelen dört şahıstan, sonraları arabadan inen güç Ömer Mete’dir. Öz imkanlarımla öğrendiğim, kendini polis güçleri olarak tanıtıcı erkek, Recep Kapıcıoğlu’dur. Farklı iki şahsı tanımıyorum. Bu şahıslara da ne hikmetse güven ulaşamıyor. Ego şikayetçiyim, hukuki mücadeleyi sonuna büyüklüğünde vereceğim. Bu çabucak benim şahsıma yapılmadı; adam haklarını, demokrasiyi zedeleyecek bir cereyan yapıldı. Kamuoyunun meselesidir diye niteleyerek düşünüyorum.”

SAFFET METE: HAKKIMDA YAPILAN AZMETTİRİCİ SUÇLAMASINI REDDEDİYORUM

AKP’li İyidere Belediye Başkanı Temizlik Mete ise ANKA muhabirlerine yaptığı açıklamada, görüntülü röportaj vermeyeceğini, fakat söylediklerinin yazılabileceğini anlatım ederek şunları söyledi:

“Bu ilçede kime sorsanız beni sever ve kat sayı gösterir. Siyasi fikir, kült, dil ayrımı yapmadan İyidere halkına hizmet ediyoruz, zira bu dirlik İyidere halkına ilgilendiren. İddiaları kabul etmiyorum. Bu iddialar üs dışıdır. Savcılık bilgime başvurdu, ben de gidip ifade verdim. Türel süreçte şahit değilim, adıma açılmış tıpkı soruşturma namevcut. Savcılık yoluyla hakeza tıpkısı suçlamayla çağrılmam onurumu zedeledi. Mete Ailesi açık tıpkı ailedir, cürüm etkin birileri çıkabilir ancak bunların sorumlusu ben değilim, benimle ayrımsız alakası yoktur. Madem arayıp gözdağı ettim evet birlikte niyet gönderdim, illet tez niteliğindeki olan bu doneleri telefonlarından sildiler? İddialar töz dışıdır. Ego, Yusuf Sandıkçı’ya aksiyon üstüne apotr olmuştum. Kendisinin sicilinde 30 kita olayı var, sicili akman değil. Hakkımda yapılan azmettirici suçlamasını reddediyorum.”

İHD: HAK BAKANLIĞI’NA KITAP YAZACAĞIZ

İHD Umumi Başkanı Öztürk Türkdoğan ise “Saldırıya uğrayan Yusuf Sandıkçı yurttaşımızla ilgili bilcümle tutanaklar ve atak anının görüntüleri elimize ulaştı. Saldırganların alıcı görüntüleri az çok açık. Bugüne kadar firari sanıkların kim oldukları ve yakalanmamaları berenarı kısık bire bir soru işareti oluşturuyor. Tığ, Rize’deki bu hücum olayı ile ait Adalet Bakanlığı’na bir mektup yazacağız ve olayın takipçisi olacağız. Rize’bile dalgündüz, sokak ortasında elleri sopalı 4 kişinin polis güçleri olduklarını iddia ederek aynı yurttaşımızı öldürürcesine dövüp elini kolunu sallayarak kaçması ve bugüne büyüklüğünde yakalanmamaları az çok sakil aynı durumdur. Bu atılım, insan haklarına müteveccih münhal tıpkısı saldırıdır. Saldırganlar yakalanana kadar saldırıya uğrayan yurttaşımızın birey güvenliği bile tehlikededir. Olayın takipçisi olacağız” dedi.

FOTOĞRAFLAR

1. Ömer Mete-Recep Kapıcıoğlu

2. Rize İl Umumi Meclisi Başkanı İbrahim Türüt-Recep Kapıcıoğlu-Arılık Mete

Share: