Rize’de şifalı aşina suda arsenik oranı 27 ikmal fazla artık

RİZE’üstelik ‘şifalı ıIıca suyu’ yerine bilinip, kâh kesimlerce hayır olduğuna inanılarak tüketilen suda yapılan analizlerde, faziletli miktarda sıçanotu belirleme edildi. İl Afiyet Müdürlüğü ekipleri suyun bulunduğu yere, “Bu suyun içilmesi sağlık açısından makul değildir” ihtar tabelası astı.

Merkeze kapalı Küçükçayır köyünde mevcut ve bazen kesimlerce yararlı olduğuna inanılarak geçer not Ilıca suyunda, çözümleme amacıyla İl Esenlik Müdürlüğü ekiplerince 7 Haziran’üstelik göstermelik alındı. Trabzon Halk Sağlığı laboratuvarlarına gönderilen numunelerin incelenmesi sonucunda suyun sıçanotu değerinin litresinde 10 mikrogram olması gerekirken, 27 intaç fazlası 273,43 mikrogram olduğu ölçüldü. Analizlerde litrede 250 miligram olması gereken sülfat değeri birlikte 496,37, 200 miligram olması müstelzim sodyum oranı ise 373,12 miligram ve 50 mikrogram olması müstelzim manganez oranı üstelik 624,17 mikrogram çıktı.

Suyun içmeye makul olmadığının belirlenmesi konusunda İl Esenlik Müdürlüğü ekipleri sâdır analizler doğrultusunda içmece suyunun bulunduğu yere ‘Bu suyun içilmesi afiyet açısından akıllıca değildir’ mukayyet uyarı levha astı.  ‘BELLİ PERİYOTLARLA YENİDEN TAHLİL VE TETKİKLER YAPILACAK’İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuya ilgilendiren yapılan kayıtlı açıklamada, suyun halihazırda içilmesinin akıllıca olmadığının belirleme edildiği belirtilerek, şöyle denildi: “Bu sebeple ilgilendiren kurumlarımız ivedilikle bilgilendirilmiş, akabinde üstelik vatandaşımızın suyu kullanmaya devam etmesi üzerine suyun içilmesinin sağlık açısından akıllıca olmadığını belirtir yazının ilişik yere asılmasına gerek duyulmuştur. Halkımızın gönül ettiği bahis konusu suyumuz ile ilişkin gene galiba periyotlarla baştan tahlil ve tetkikler yapılacak olup, düzelmesi durumunda halkımız bilgilendirecektir. İlimiz genelinde nüfusunun iri bire bir çoğunluğu aracılığıyla içmece suyu kendisine geçer Andon şebeke suyu ile ilişkin ise temas ağırlık olmayıp, uyumlu tetkikleri yapılmakta ve güvenle içilebilir durumdadır” denildi.’BİZ BU SUYU ŞİFALI BİLİYORDUK’Ilıca suyundan içmeye gelen ve tabelayı görünce sangılık faal Meliha Özdemir “Biz bu suyu şifalı biliyorduk. Ne oldu de şimdi hakeza oldu? İstanbul’de yaşıyorum, Rize’ye rastgele geldiğimde bu sudan içmeye gelirim. Tabelayı görünce şaşırdım. Şimdiye büyüklüğünde hep içerdim, hiçbir sıkıntısını yaşamadım” dedi.Tabelayı görünce erinçsiz olduklarını tamlayan Hatice Fil, “Şifalı biliyorduk, yıllardır bu suyu içiyorduk. Gelişigüzel yıl 1-2 defa geliyoruz buraya. Demin asılan tabelayı görünce korktuk biraz bozuk olduk. Gine su aldık ama bu el içmeyip ayaklarımıza kullanırız” diyerek konuştu.’SUYUN YERİNDE TAHLİL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Sedat Balaban ise “Çocukluğumuzdan beri buraya gelirdik. Bir Vakitler buranın girişinde üstünde nelere bol geldiğini yazan şişman tıpkısı resim olurdu. Buranın 150 yıllık tıpkısı mazisi var. Vaktiyle insanlar buraya iflah bulmaya gelirdi. Deminden yapılan tarihlerde suyun bozuk olduğunu söylüyorlar. Biz buna katılmıyoruz çünkü bu su, aynı dönme durduğu devir bozuluyor. Bu sudan camekân aldılar, birçok günde analiz ettiler muhtemelen değil. Biz bu suyun yerinde analiz edilmesini istiyoruz. Burada işletmelerdeki insanlar ekmek yiyor. Bu suyun kapanması eylemek, işletmelerin namevcut olması emretmek. Madem ‘esenlik için makul değildir’ diye bu yazıyı yazdılar o zaman buraya gelip suyu mühürleseydiler. Mevrut insanlar inanmayıp yeniden suyu alıp içiyor” dedi.



Share: