Rizeliler kuzinesinden ne olursa olsun vazgeçemiyor

Tıpkısı Rizeli’nin kemirmek olgunlaştırmak yahut alışmak üzere olmazsa olmazlarından olan kuzineler kışın vazgeçilmezleri beyninde yer alıyor.

Kış aylarının gelmesi ile yurt dışından da talepler aldıklarını tamlayan kuzine ustaları bu durumun kendilerini mutlu ettiğini söylüyor. Yıllardır kuzinecilik fail ustalar kuzineye olan talepten bahtiyar olsa bile mesleklerini devredebilecekleri gençlerin yetişmemesi noktasında yoğun kaygılar taşıyor.

“Kuzineye rağbet şu zaman eskisinden henüz aşkın”

Sektörün arz canlı ustalarından biri olan ve 25 yıldır kuzine ustalığı yaptığının altını çizen Salih Cebbar, “Kuzineye istek şu zaman eskisinden daha çok. 20 yıl önceki 7-8 garip kuzinemiz vardı ama şu dakika 65-70 soy sobamız. Kuzineler vaktiyle rastgele ocak amacıyla bir esas ihtiyaçtı. Ancak şu an eskiye bakılırsa gözede hitap etme ile alay malay birçok kuzine türü de oluştu. Normalde Rize sobası diyerek mazbut ancak devlet dışı ve sıkıntılı dışından gelen talepler de arttı. Göz çabucak yükseliyor ancak alttan mevrut şakirt olamadığı için çevrimli yetişmiyor. Biz akıbet nesiliz ve 35 yaşın altında ustamız bulunmayan. Öğrenmek isteyen, ustalığı murat eden gençler de yok” şeklinde konuştu.

“Sanatla uğraşan sevimli haris kalmaz”

Gençlerden kuzinecillik mesleğine rica göstermediğini belirten Cebbar, “Gençlerden gelişigüzel departman kadar bunlarda rica bekleniyor amma gençlerde arzu yok. Çıktı gençlerde imdi masa başı amal rantablı geliyor bu sektörde az buçuk zor. Sanatla uğraşan kişi açgözlü kalmaz. Elinin emeğinin niyetini yiyorsun sonuçta” ifadelerini kullandı.

“Maliyetler arttığı için kuzinelerin fiyatları bile arttı”

Maliyetler arttığından ekolojik ortam Kuzinelerin fiyatlarında da tıpkı artış yaşandığını tabir eden kuzine ustası Ergün Kazmaz, “Geçtiğimiz yıla bakarak bu yıl elan de satışlar arttı zira pandemi zamanında köylere çıkanlar köylerde kaldı. Bundan yağlık da kuzineye iştiyak elan fazla. Geçen yıl bin TL’ye sattığım kuzine maliyetlerimizin birlikte artmasından belde 4 bin TL’ye satıyorum. Maliyetler arttığı üzere kuzinelerin fiyatları de arttı” dedi. – RİZE

Share: