Rusya-Ukrayna savaşında Butça’da kurşunlandıktan bilahare yanan çevirici Berlin’de sergileniyor

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta Butça kentinde Zalim birlikleri vasıtasıyla kurşunlandıktan sonradan yanan ve içre 4 kişinin hayatını kaybettiği tıpkısı açar, Almanya’nın başkenti Berlin’bile sergileniyor.

“Butça’nın vasiyeti” adlı proje kapsamında kent merkezindeki Kürfüstendamm Caddesi üzerindeki George-Grosz Meydanı’nda sergilenen araçla, Moskof saldırısında Butça’üstelik yaşananlar ile savaşın azılı ve cani yönünün gösterilmesi amaçlanıyor.

Zalim askerleri yoluyla Butça’ya düzenlenen saldırıda kurşunlanan ve arkası sıra yanan söz konusu araçta kentten bakmak talip 3 kadın ile 14 yaşındaki bire bir kız çocuğu hayatını kaybetmişti.

Projenin organizatörlerinden Andriy Radnyuk, AA muhabirine, bu proje ile Alman ve Avrupa toplumunun ilgisini Ukrayna’daki savaşa fethetmek istediklerini belirterek, birçok Ukraynalının bunun kabil araçlarda ölü bulunduğunu tabir etti.

Radnyuk, bu araçta bile Acımasız birlikleri marifetiyle aralarında benzeri çocuğun bile bulunduğu 4 kişinin öldürüldüğünü hatırlattı.

Savaşın nesep olduğunu izhar etmek amacıyla savaşın aynı parçasını Avrupa’nın ortasına getirdiklerini anlatan Radnyuk, “Kimse buna duruluk koyamaz. Bu hep için bire bir sorun.” dedi.

Bu savaşın 24 Şubat’ta değil yıllar öncesinde başladığını ifade fail Radnyuk, bunu Avrupa’nın anlaması gerektiğini dile getirdi.

Andriy Radnuyk, Berlinlileri ve Avrupalıları Ukrayna’nın yanında durmaya ve Ukrayna’ya yardım etmeye çağırdı.

Sergilenen aracı görmeye mevrut Ina Prokopez bile araçta 4 yazıksız kişinin hayatını kaybettiğini bilmenin haddinden fazla dehşet donör olduğunu belirterek, “(Öldürülmeyi) Tek hak etmediler. Bunun tekrarlanmasını istemiyorum.” açıklamasında bulundu.

Prokopez, Almanya’birlikte bu cins sergilerin yapılmasını zahir bulduğu şeklindeki soruya birlikte “Peki, bu cins şeyleri görmüyorsunuz. Araçtan 4 ceset çıkarıldığında oranın nasıl göründüğünü oranlama edebiliyorsunuz. Bura çok akman. Çabucak bu açacak orada bittabi göründüğünü gösteriyor. Bunu çakmak lazım.” yanıtını verdi.

Udo Wannike adlı yurttaş birlikte aracın Berlin’da sergilenmesinin çok delici ve savaşın ne büyüklüğünde uzak, fakat hangi kadar üstelik mümasil olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, “Orada durumun elbette olduğunun ve bizi çaresiz bıraktığının farkına vardırıyor.” görüşünü paylaştı.

İtalyalı Vera Silveri ise uzlaştırıcı gördüğünde, dünyanın değişik bölgelerinde savaşları görmüş kadar hissettiğini aktardı.

Butça’dan getirilen çevirgeç, 15 Eylül’e kadar George-Grosz Meydanı’nda sergilenecek.



Share: