Sakarya’da itfaiyeci adayları metanetli eğitimden geçiriliyor

Üniversitelerde Sivil Savunma ve İtfaiyecilik ile Ivedi Genişlik ve Facia Yönetimi bölümünde okuyan öğrenciler, stajlarını Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Kat Başkanlığı’nda yapıyor.

Yıl içerisinde okudukları üniversitelerden gelen 60 öğrenci Sakarya’dahi anne itfaiyecilik eğitimi alıyor, yeterlilik ve peklik testlerine tabi tutuluyor.

Öğrencilere, yangın yapısı ve gelişimi, teorik ve kılgı trafik kazalarına engelleme, iplerle erişim ve kurtarma eğitimi veriliyor.

Eğitimlerde öğrenciler, kıran, cuşuhuruş, koşu, ağırbaşlılık taşıma, hortum silkeleme, yerde sürünme, yüksekten halatla alçalma, halatla sedye indirme, tünelden geçme gibi takatli parkurlarda arak döküyor.

Sakarya Büyükşehir Şehremini Ekrem Kocaman, AA muhabirine, İtfaiye Ofis Başkanlığının Türkiye’nin mütenevvi üniversitelerinden gelen öğrencilere terbiye verdiğini söyledi.

Öğrencilerin dokuz canlı eğitimden geçtiğini belirten Heybetli, “Ülkemizin sivil savunmaya, itfaiyeye ve afetle ilişkin eğitim bilimi almaya ve uzmanlaşmaya ihtiyacı var, bu ihtiyaçlar birlikte temas güzeşte periyot artmaktadır. Şehremaneti adına bu kadar eğitimlere yardım seçmek amacıyla çalışmalarımıza cevvaliyet kesmeden bitmeme ediyoruz.” dedi.

İtfaiye Eğitim Bilimi Amiri Mehmet Enes Sezen bile 60 öğrenciye 5 dönüş temel itfaiye aracı eğitimi verdiklerini, 1 ahit dahi sürücü belgesi ve dayanıklılık testine bağımlı tuttuklarını dile getirerek, “Bu itfaiye aracı leşker eğitimi içeriği yangına engelleme, gidiş geliş kazalarına müdahale, iplerle muvasala ve kurtarma şeklinde tamamlanıyor, serencam günde üstelik öğrencileri ehliyet ve metanet testine tabi tutuyoruz. Geleceğin itfaiyecilerini elimizden geldiği kadar burada yetiştirmeye gayret gösteriyoruz. İnşallah bu arkadaşlarımız geleceğin itfaiyecileri olacaklardır ve ülkemize bakım edecekler.” diye niteleyerek konuştu.

Veli Üniversitesi öğrencisi Arda Aladağ üstelik kuramsal eğitimin peşi sıra uygulamalı eğitim birlikte aldıklarını belirterek, “Açar yangınları kuşkusuz söndürülür eğitimini aldık, hortum atmasını ve bağlamasını öğrendik. Yangına nasıl engelleme etmeli, bunların hepsini bizlere öğrettiler.” şeklinde konuştu.

Düzce Üniversitesinden Bahir Gönal da eğitim alırken bir zamanda vakalara da gittiklerini dile getirerek, “Terbiye alırken yangınlara, orman yangınlarına gittik. Bina yangınlarına ve gidiş geliş kazalarına gittik ve deneme sahibi olduk. Eğitimlerimiz esnasında kullanışlı yerine bilcümle uygulamaları gördük ve yaptık. Bizler avrat itfaiyeciler kendisine fariza almak istiyoruz.” ifadesini kullandı.



Share: