Sakat 2. Kalaba Komutanı Yokluk Huduti’nin yargılanmasına baştan başlandı

Fetullahçı Yıldırı Örgütü’nün (FETÖ) 15 Orak Ayı 2016’daki darbe girişimi sırasında 2. Kargaşa Komutanlığındaki eylemlerle ilişkin davada domestik mahkemece verilen hükmün Yargıtay aracılığıyla bozulmasının peşi sıra dönemin 2. Cıvıl Cıvıl Komutanı Hiçlik Huduti ile 4 sanığın yargılanmasına baştan başlandı.

Malatya 1. Korkulu Ukubet Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Fıkdan Huduti mevkuf bulunduğu cezaevinden Patırtılı ve Kaynak Bilişim Sistemi tarafından katılırken, sanık Murat Bahtiyar mahkemede amade bulundu. Farklı sanıklar Eyüp Özcan, Hasan Ayaz ve Fatih Gürcan ise duruşmaya katılmadı.

Duruşma savcısı, Huduti’ye sunulan 15 yıl delik cezasının “gani nakız” indirimi ile uygulanmasını, sair sanıkların davaları için ise tecezzi kararı verilmesini istedi.

Kesat Huduti, elan geçmiş savunmalarını esasen ettiğini belirterek beraatini ve tahliyesini istek etti. Huduti’nin oğlu ve avukatı olan Ersü Oktay Huduti ise mütalaaya alın defans üzere müddet isteyerek müvekkilinin tutuksuz yargılanması talebinde bulundu.

Ayrıksı sanıkların avukatları dahi beraat irade etti.

Cumhurbaşkanlığı avukatı Meze Katmerli ise mütalaaya itiraz ettiklerini, sanıkların iddianame doğrultusunda cezalandırılmasını istediklerini belirtti.

Huduti’nin tahliye talebini reddeden duruşma heyeti, sanıkların ve avukatlarının asıl hakkında defans hazırlaması amacıyla süre vererek duruşmayı 16 Aralık’a erteledi.

Süreç

Malatya 1. Okkalı Ceza Mahkemesince, dönemin 2. Kargaşa Komutanı Orgeneral Ihtiyaç Huduti’ye “cebir ve çabukluk kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya denemek” suçuna yardımdan 15 sene mahbes cezası verilmişti. Huduti’nin esirgeme astsubayları Fatih Gürcan ve Eyüp Özcan ile yüzbaşı Garaz Mutlu ve gedikli Hasan Ayaz ise beraat etmişti.

Yargıtay 16. Ukubet Dairesinin maznun Huduti hakkındaki 15 yıl hapis cezasını onaması sonrasında Yargıtay Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca karara itiraz edilmişti. İtiraz konusunda kararı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Müesses, sanık Huduti’ye ukubet verilirken kanuncu ve yeterli esbabımucibe gösterilmeksizin takdiri tenzilat uygulanmadığı üzere kararı bozmuştu. Daha önceki haklarında beraat kararı sunulan gayrı 4 maznun amacıyla da FETÖ üyeliği ve darbe girişimine müzaheret etme yönünden tetkik kararı verilmişti.

Share: