Samsun’da 6 bin 783 dekar alanda 8 bin 240 ton marul üretiliyor

Samsun’bile 6 bin 783 dekar alanda 8 bin 240 ton marul üretimi yapılırken, üreticilere 75 mevhibe destekli marul fidesi dağıtıldı.

Çarşamba İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlüğü bahçesinde marul fidesi temini gerçekleştirildi. Konuyla ilgili ayrımsız izah işleyen Samsun İl Ekincilik ve Orman Müdürü İbrahim Akva, “İlimizde 6 bin 460 dekar alanda 7 bin 800 ton kıvırcık koyun, 243 dekar alanda 310 ton göbekli marul ve 80 dekar alanda ise 160 titrem iceberg marulu atılmak için toplamda 6 bin 783 dekarda 8 bin 240 ton marul üretimi bulunmaktadır. Yalnız Çarşamba ilçemizde ise bin 925 dekar alanda 2 bin 888 titrem Kıvırcık Marul üretimi mevcuttur. İlimizde üretimi gerçekleştirilen marulun 2 bin 202 dekarı seralarda yetiştirilmekte ve ser kaynaklı kısaca 3 bin 414 titrem istihsal sağlanmakta olup, bu rakam toplam üretimin yüzde 42’sini oluşturmaktadır. Serada marul üretimi bakımından Çarşamba ilçemiz ise bin 825 dekar alan ve 2 bin 738 titrem üretimiyle kısaca yüzde 82’lik dilimi külah etmektedir” dedi.

İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü olarak, Çarşamba ilçesi başta olmak üzere Terme, Vezirköprü, Bafra, 19 Mayıs, Kavak, Alaçam ve İlkadım ilçelerinde en az 500 m2 ve cisim yüksel tünel seracılık faaliyeti gösteren 122 çiftçinin yaklaşık 111 dekar ser alanına 555 bin nüsha olarak (üreticilerin talebi üstüne) kanaryole ve avalode çeşidi olmak için bir tane soy marul fidesi temini sağladıklarını açıklanan Sağlam, “TAKEP destekli Marul Yetiştiriciliğini Ihya Projesi kapsamında temini gerçekleştirilen söz konusu materyalin teslimi ile üreticilerimizin fide ihtiyacının yüzde 75’i atıfet ve yüzdelik 25’i müstahsil katkısı kendisine karşılanmıştır. Fide temini ile kalmayıp, sahada yetişek ve neşir çalışmaları ile desteklenerek kışlık sebze yetiştiricilerimizin üretim, verim ve gelirlerinin artırılması ile lehçe- rustik kalkınma amaçlanmaktadır. Zaman teslimini gerçekleştirdiğimiz bu marullarımızın hasadının nasipse Ramazan ayına denk gelmesi planlanarak üreticilerimizin bu projede daha fazla ürem kazanması planlanmıştır. Projeden yararlanacak yetiştirici sayısı ilkin birlikte ifade ettiğimiz kabilinden 122 can ve bütün bütçe 355 bin 350 TL olup, bunun 266 bin 513 TL’si (yüzdelik 75) bakanlığımız ve 88 bin 837 TL’si üstelik (yüzde 25) yeniden bir iki önceki ifade ettiğimiz gibi üreticilerimiz marifetiyle karşılanmaktadır” diye niteleyerek konuştu.

İbrahim Kuvvetli, farklı kışlık sebze destekleri karşı şu bilgileri verdi:

“Göveri üreticilerimize andıran zamanda muteber 625 bin nüsha brokoli fidesi ve bu bahsi sabık 555 bin nüsha marul fidesi ile alay malay yüzde 75 finansmanı bakanlığımızca karşılanmak amacıyla toplamda 1 milyon 180 bin sayı kışlık sebze fide desteği sağlanmış olacaktır. Malumunuz, esasen sabık sene Çarşamba ilçemizdeki seralarımıza sayeban ve ağ desteği birlikte tıpkı şekilde sağlanmıştır. Antrparantez seracılarımıza DOKAP kaynaklı yüzde 70 atıfet desteği ile 9 nüsha çağdaş camekân desteği verilmiş ve gine bakanlığımızın Kazançlı Yatırımların Desteklenmesi Politikası kapsamında bu yıl yüzde 50’si atıfet kalkmak amacıyla üreticilerimize sera desteği bile verilecektir.”

Fide doğrulama törenine ayrıca; Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Sebep, Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, Kültür Odası Başkanı Yaşamış Aygün, Çarşamba İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Örtüaltı Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Kişmiri ve Çarşambalı üreticiler katılma sağladı. – SAMSUN

Share: