Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı tamamlandı

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) marifetiyle birleştirme edilen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın 34’üncüsünde, genel sınıflama erkekler kategorisinde birinciliği 48 zaman 13 saniye süreyle Doğukan Ulaç ve kadınlar kategorisinde dahi 48 dakika 14 saniye ile Itır Naz Çerden Çöpten elde etti.

Asya’de Kanlıca Vapur İskelesi’nde başlayıp, Avrupa’bile Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda sonuç bulan 6,5 kilometrelik yarışa 5 kıtadan 1198’i ecnebi 2441 yüzücü katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu’nun startını verdiği ve sporcuların İstanbul Boğazı’nı serin sularında savaş verdiği yarışın tamamlanması yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Yarış sonuçları

Yarış sonunda umumi bölümleme erkekler kategorisinde birinciliği Doğukan Zarf-Fiil, 48 zaman 13 saniye süreyle elde ederken, Volodymyr Voronko 48 zaman 23 saniye süreyle ikinci, Atakan Ercan ise 48 dakika 52 saniyeyle üçüncü oldu.

Genel klasman kadınlar kategorisinde ise bir numara, 48 an 14 saniyelik süreyle Itır Naz Dayanıksız’in olurken, 48 zaman 59 saniye süreyle yarışan Ece Saika ikincilik, 51 zaman 01 saniyeyle yarışan Nara Eliz Üstündağ ise üçüncülük elde etti.

Her gözyaşı kategorisinden tamamlanan ve dereceye girenlerin ödüllendirildiği yarışta, 60-64 yaş kategorisinde kulaç atan ve daha ilk katıldığı yarışlarda da dereceye giren sakat Ululuk Bakanı Kürşat Tüzmen, yarışı üçüncülükle itmam başarısı göstererek podyuma artık.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin da aralarında vadi aldığı özel sportmen kategorisinde ise bir numara Turgut Aslan Yaraman (53 an 59 saniye) olurken, ikinciliği Uğurcan Özer (54 an 5 saniye) ve üçüncülüğü birlikte Ufuk Muammer Özkan (55 zaman 12 saniye) elde etti.

Dereceye giren yarışmacılara ödül ve madalyalarını, Bakan Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu’nun yanında, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, İstanbul Deneyimsizlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Arsıulusal Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi Karl Stoss, IOC Umumi Direktörü Christophe da Kepper, Beşiktaş Kaymakamı Önder Bakan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş arz etti.

Doğukan Zarf-Fiil: “Sabık seneye bakarak akım biraz elan fazlaydı, az buçuk zorlandım”

Yarışta umumi klasman koca ve kadınlar kategorilerinde birincilik başarısı gösteren Doğukan Ulaç ve Burcu Şımarıklık Zayıf, matbuat mensuplarına yarışı anlattı.

Bu yarışa 7. defa katıldığını anlatan Doğukan Ulaç, “2018’de birlikte bir numara olmuştum burada. Çokça mutluyum. Sabık seneye bakarak hareket az buçuk elan fazlaydı, az buçuk zorlandım, fakat birincilik üzere çokça mutluyum.” dedi. Yarışa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden geldiğini birlikte belirten Ulaç, orada her daim antrenmanlarına bitmeme ettiğini dile getirdi.

Burcu Zenginlik Narin ise evvel yarışması olduğunu çok coşkulu geçtiğini aktararak, bu dereceyi kaldırmak amacıyla günde koşa antrenmanla çokça ceht harcama ettiğini, çokça mücahede verdiğini söyledi.

Yarışı özel sporcu kategorisinde tümler Avcılar Belediye Reisi Turan Hançerli dahi yarışa ikinci kez katıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bittabi dünyanın sunma prestijli yarışlarından biri. Dünyanın birçok ülkesinden müsabık katılıyor. Asya’dan Avrupa’ya geçiş yapılan yegâne konkur ve biz bugün Asya’dan Avrupa’ya yüzerek geçtik. Kulaçla geçtik. Bu prestijli yarışta düzlük ahzetmek ve eski başlamak benim amacıyla çok kasırga, alım verici.”

Çarkıt Icra Vekili Tüzmen’den “boğaz” değerlendirmesi

Yarışta kendi yaş kategorisinde üçüncülük elde eden bozuk bakan Kürşat Tüzmen ise 27 yarışa katıldığını ve bütün merhale elde ettiğini kaydederek, “İnsanlar gelsin burada yüzsünler tığ nihai dahi olmaya razıyız. Bilcümle acun buraya gelsin, derdimiz o.” ifadelerini kullandı.

Tüzmen, boğazla ait şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bura dünyanın arz heybetli ticaret koridorlarından aynı tanesidir. Deminden acun hububat krizi bu Türk boğazları sebebiyle çözülüyor. 100 sene ilk dahi acun hububat krizi vardı. İngilizlerin gelip Çanakkale boğazına dayanması dünya tahıl krizi nedeniyleydi. Tığ boğazı kapatınca dünya hububat alamadı. İngiliz ve Yunan tüccarlar yolcu kaldı. O yüzden geldiler Çanakkale’ye dayandılar, biz dahi geçirmedik. Amma bundan sonra görüyorum ki buradan akan temas akarsu, bizim tecim akışımıza bir gravite yapıyor. Bunu hep kabul etmek lazım. Sıhhatli kulacınızı atıyorsunuz Avrupa, sol kulacınızı atıyorsunuz Asya. Hakeza bire bir yer ve beni haddinden fazla bahtiyar ediyor.”

Yarışa katılanlardan Spor İstanbul Genel Müdürü İ.Renay Saygınlık, yarışın İstanbul’u sürmek talip herkesin yapması gereken etkinliklerden bir tanesi olduğuna dikkati çekerek, “Etkinliklerden birisi köprüyü koşarak artırmak diğeri üstelik boğazı yüzerek bırakmak. Haddinden Fazla oturmuş tıpkısı kombinezon. Bizim de spor İstanbul adına paydaşı olmaktan çekicilik duyduğumuz tıpkısı etkinlik. Pandemi sonrası seyircinin sporcuya yaklaşmasını özlemiştik.” diye niteleyerek konuştu.



Share: