Seddülbahir Kalesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ziyarete açılacak

Seddülbahir Kalesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ziyarete açılacak

Seddülbahir Kalesi, 18 Mart 2023’te ziyarete açılacak

ÇANAKKALE Çanakkale Boğazı’nı boşamak talip sözleşme devletlerin 3 Teşrinisani 1914’te önceki bombaladığı düzlük olan Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki önce şehitlerin verildiği Seddülbahir Kalesi’nde 1 yüzyıl bilahare ayağa bürümek üzere başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarında sona gelindi. Seddülbahir Kalesi’nin Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacağı 18 Mart 2023 tarihinde ziyarete açılması planlanıyor.

Tarihin yeryüzü hunriz savaşları beyninde kayran kayran ve Mehmetçiğin kahramanlığı sayesinde ‘Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nda, Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, boğazın güvenliğinde haddinden fazla oylumlu çalım oynadı. 107 yıl önce ‘yedi düvel’e cebin Mehmetçik ile bu arada karşı koyan kale, intişar fail bütünüyle atışlarıyla gazi oldu. IV. Mehmet’in Hadice Turhan Şehriyâr marifetiyle yaptırılan Kale 17. Asır kalesidir. Çanakkale Boğazı’nı geçilmek isteyen inikat devletlerinin gemilerinden atılmış bütünüyle mermileri ile iri hasar düzlük Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, aradan güzeşte benzeri yüzyıllık ant diliminde doğa şartları zımnında uymazlık gördü. Dermansız haldeki kaleyi ayağa kaldırıp, bulutsuz çekicilik müzesi haline tebliğ etmek üzere Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca 2015 yılında başlatılan restorasyon ve belde düzenlemesi çalışmalarında ise sona gelindi. Çalışmalarda restorasyonun yüzdelik 99’luk bölümü tamamlandı. İstanbul Maharet Üniversitesi ve Çalıştırıcı Üniversitesinin talim üyelerinin katıldığı Ilmî Istişare Heyeti yapılan restorasyon uygulamaları esnasına yapılan arkeolojik kazılarda ayrımlı niteliklerde olmak için çoğunluğu askeri çekişme malzemesi olan 45 bin 477 eserin envanter çalışmaları devam ediyor.

Seddülbahir Kalesi Müzesi tamamlandığında, ziyaretçiler kalenin 17. yüzyıldan bugüne kadar ki tarihi hakkında bilgilendirilecek. Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitlerinin saha aldığı kabristanı konuşma edip, 1915 Çanakkale Savaşları’nın bu kalede yaşanan kısımlarını, o dönemin çarpışma malzemelerini, belgelerini inceleyebilecek. Müze uygulamaları, sergileme sıralama, ekleme yapılar, elektromekanik, ışıklandırma, zir bina ve peyzaj işlerinin sonunda küşade gelgel müzesine dönüşecek olacak Seddülbahir Kalesi’nin Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Çanakkale Bahir Zaferi’nin kutlanacağı 18 Mart 2023 tarihinde ziyarete açılması planlanıyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Düzlük Başkanı İsmail Kaşdemir, Seddülbahir Kalesinin restorasyonunda imdi sona yaklaşıldığını söyledi. Haddinden Fazla uzun ve hususi aynı himmet ile yapılan restorasyon çalışmasının 18 Mart 2023’te tükenik olacağını ve Cumhuriyet’in 100’üncü Yıldönümünde Seddülbahir Kalesi kabilinden haddinden fazla mehabetli ve düşündürücü tıpkı kaleyi restore yazar, içini üstelik müze şeklinde düzenleyerek, hizmeti açmış olacaklarını tamlayan Tarihi Kayran Başkanı İsmail Kaşdemir, şunları söyledi:

“Tarihi Kayran Başkanlığı yerine, Tarihi Alandaki bütün atalarımızdan miras kalmış yapıları aslına makul tıpkı şekilde restore yazar, ziyarete belirtik ağıl getiriyoruz. Alelhusus kaleleri restore ettik ki, bunların kâffesi Gazi mekanlardır, tarihi değeri haddinden fazla efdal mekanlardır, ecdadımızdan bize bırakıt eskimiş Çanakkale Savaşı’nın görmüş Gazi olmuş ve Çanakkale Boğazı’nın de muhafızlığını yapmış yapılardır, kalelerdir. Bağımlı bu kaleler hem çarpışma sırasında hem savaştan sonraki zamana ve coğrafi koşullara sınırlı adına yıpranmışlardı. Tarihi Düz Başkanlığı olarak bu Seddülbahir Kalesi’nde benzeri restorasyon süreci başlattık ve bu sürecin üstelik imdi sonuna geldik. Seddülbahir Kalesi restorasyonu aşağılık şişman bire bir yenileme, balaban tıpkısı faaliyet, kale nazik aynı düz kaplıyor ve bittiği zamanda inşallah Çanakkale Boğazı’nın girişinde çokça tarihi tıpkı bina ayağa kalkmış, hem gelen ziyaretçiyi, hem üstelik Çanakkale Boğazı’na giren gemileri selamlamış olacak. Seddülbahir Kalesi’nin şöyle tıpkısı özelliği daha var. Tabiatıyla ki benzeri savunma yapısıdır. Fakat ayrımsız karı hanımefendi aracılığıyla yaptırılmıştır. 4’üncü Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan eliyle vakfedilen, yaptırılan bu yapı Türk kadınının mevki savunmasına vermiş olduğu katkının örneklerden bire bir tanesidir. Bu yönüyle da haddinden fazla anlamlıdır. Tığ de bu konuyu kale içerisindeki müzenin sergileme ve tanziminde işleyeceğiz. Zira kadınlarımızın üstelik ülkesi savunmasına pekâlâ ulama yaptığının bire bir örneği namına mevrut hep ziyaretçiye bunu aktarmış olacağız. Seddülbahir Kalesini inşallah 18 Mart 2023’te açacağız. Nazik aynı etkinlikle, nazik aynı katılımla, ki inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın de bizzat teşrifiyle bu kaleyi açmış oluruz. ve tarihi düz çıktı bütün mekanlar ile ayrımsız zahir albeni müzesi haline mevrut olur. Seddülbahir Kalesi özel benzeri yenileme sürecinden geçti. Haddinden Fazla özel tıpkı iş oldu. Adeta bazen iğneyle kuyu kazdık. ve bir taşın yerine konması için marifet kurulumuz, müşavere kurulumuz yüz kere derinti yaptı. Beribenzer hem mutluluk zarfında hem talih dışındaki bu işi bilenler eliyle çok üstelik ölçüm edilen bir yenileme süreci geçirdik. Seddülbahir Kalesi Tarihi Alanda haddinden fazla emsalsiz, hususi, nazirsiz benzeri çatı namına gelen ziyaretçiyi selamlamış olacak. Gelen ziyaretçilerimizde Çanakkale Savaşı’nın izlerini orada görmüş olacak Seddülbahir Kalesi âdeta hem cenk öncesi, hem Çanakkale Savaşı sırasında ve şimdide basit benzeri abide kadar orada yükselmiş olacak. Biz bütün herkesi Çanakkale’deki bu tarihi mekanlara davet ediyoruz. Bu tarihi mekanların içerisindeki Çanakkale Ruhu’nu solunum etmeye, Çanakkale fedakarlığını elan dolgunca anlamaya davet ediyoruz. Çünkü epey Çanakkale Türk Milleti’nin kavuşma noktası ve Türk Milleti’nin kalbi. Zımnında Çanakkale kuma paydasında herkesle vurmak istiyoruz” dedi.

SEDDÜLBAHİR KALESİ

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine merbut Seddülbahir Köyü’nde düzlük alan, 1. evre kazı bilimsel-askeri-harp tarihi-kentsel sit alanında bulunan Seddülbahir Kalesi, Gelibolu Yarımadası’nın bildirme güney ucunda bulunmaktadır. Kermen, Tarihi Düz içre vadi almakta olup Boğaz’a girişte Ertuğrul (Cape Helles) ve Ölü Koyları beyninde küsurat burun üzerindedir. Seddül-bahr yani ‘denizin seddi’ anlamına gelen kısaca 22 bin metrekarelik alanda konumlanmış kalenin Venedik saldırılarına alın 17’nci yüzyılda, Osmanlı tarihinde banisi (yaptıranı) karı olan evvel askeri yapı olma özelliği taşıması bakımından yüce olup, Hatice Turhan Melik (IV.Mehmed’in annesi) yoluyla 17. Yüzyılda inşasına başlanmıştır. Kale, topografik durumu zımnında simetrisiz düzensiz benzeri tasrif özelliğine sahiptir. Kalenin dört köşesinde birer, yıldız garp köşesinde birlikte çabucak olmak için 5 burcu vardır. Bu burçlar birbirlerine uğur duvarlarıyla bağlanmıştır. Kalede güney doğudan kuzey batıya 3 aşamalı sur ile hisar sır oluşur.

Share: