Şehitlerin hatırası “Şüheda Müzesi”nde yaşatılacak

Çankırı’de kurulan Şüheda Müzesi ile şehitlerin hatırasının yaşatılmasının yanında ati nesillere vatan sevgisinin aşılanması da hedefleniyor.

Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Çankırı Şubesi, şehitlerin unutulmaması, hatıralarının yaşatılması, yurt ve kavim sevgisinin ati nesillere aktarılması üzere müze kurmaya değişmeyen verdi.

Çankırı Belediyesi yoluyla Recep Tayyip Erdoğan Parkı’ndaki alanın tahsisinin ardından nakit yoluyla şehitlerin emanetleri toplanmaya başlandı.

Çankırı’daki martir ve gazilere ilişkin eşyalar ile şehit oldukları tam üzerinde kâin emanetlerin tıpkısı araya getirildiği müze, ziyaretçilere fert anlar yaşatıyor.

Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Çankırı Şube Başkanı Mehmet Uçan, AA muhabirine, Şüheda Müzesi yapmanın herhangi bir antlaşma hayallerinde olduğunu söyledi.

Müzeyi halkın gösterişli kullandığı bir parkın içine kurduklarını belirten Uçan, “Martir emanetlerini almaya başladık. Türkiye’üstelik nüfusuna göre genişlik çok şehit veren illerden biriyiz. Çankırı’ya geldiğinizde şehitleri görebileceğiniz bir mekan namevcut. Dernekler evet de evkaf var. İnsanlar birlikte buralara gelmiyor. Hakeza tıpkı saha olduğunda insanlar mülakat edebilecek, öğrenciler gelecek.” dedi.

Gençlerin akıbet yıllarda sosyal medyada çokça aralık geçirdiğini, milli manevi duygularını yunak sancımak, ati nesillere emmek amacıyla böyle bir mesai yaptıklarını anlatan Uçan, şunları kaydetti:

“Öncelikle şehitlerimizin emanetleri olacak burada. Martir olduğu esnada üzerinde olan tespihidir, silahının kabzası, kemeri, o kabil şeyler olacak. Gazilerimizin da emanetleri olacak. Cumhuriyet döneminden evvel bile çok şehitlerimiz var. Çankırı hele onları on paralık bilmiyor. Onları da tanıtacağız. Burası ayrımsız otopark, hafta sonu biraz elan ağırbaşlı oluyor. Haddinden Fazla fena hâlde tepkiler alıyoruz. Gelen, şehidimize tıpkı Fatiha okuyor. İstediğimiz şeylerden biri bile bu. Öğrenciler, ati nesillerimiz bizim. Gelecek nesiller buradan etkilenip vatan sevgisini yunak tutsunlar istiyoruz. Amacımız bu doğrusu.”

Şehit aileleri müzenin oluşturulmasından memnun

Çankırı’üstelik 1999’birlikte dönemin Valisi Ayhan Çevik’e yapılan saldırıda hayatını kaybeden ortaöğretim öğrencisi Emrah Ersoy’un babası Yenmiş Ersoy da şehitlerin unutulmamasını istediğini dile getirdi.

Müze ile şehitlerin anılarının yaşatılacağına dikkati çekici Ersoy, “Apayrı illerde görmüştük, tığ üstelik elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Şehitlerimizin anılarını anımsatmak istiyoruz. Şehidimizin emanetlerinin burada durmasından daha gururluyum. İnsanlar tanısın. Olayın hangi olduğunu, kimin ne yaptığını, vatan ulus amacıyla neler yapıldığını görsün istiyorum gençlerimiz.” ifadelerini kullandı.

Erzurum’da 2004’te martir olan Astsubay Yüksel Kaya’nın ağabeyi İsa Kaya bile müzenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkürname etti.

Çankırı’dahi bu konuda şaibe olduğuna işaret eden Kaya, “Şehidimizin emanetlerini, eşi Nigar Kaya teslim etti. Kendisinin giymiş olduğu elbiselerini, fenomen anındaki silah kılıfını, çakmağını, tespihini… Bununla alım duyuyoruz. Çünkü Çankırı’evet mevrut çoluk çocuk, öğrenciler, milli manevi duyguları kabartacak mekanlar on paralık namevcut. İnşallah çıktı gençlerimiz bu müze kurulduktan, değişik ailelerimiz bile şehitlerimizin eşyalarını getirip buraya verdiği ant çıktı mutlu olacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Müzeyi musahabe fail Ulu Çipo üstelik çokça duygulandığını, yapılan kahramanlıkları gördüklerini kaydetti.

Share: