Seyhan Kırsal Kalkınma Meclisi kuruldu

Seyhan Belediyesi, Seyhan Kent Konseyi işbirliği ile “Seyhan Rustik Kalkınma Meclisi”ni kurdu.

Seyhan Belediyesi’ne kırsalda aktif vatandaşların sorunlarını çözme üzerine delalet yapacak olan Kırsal Kalkınma Meclisi, Seyhan kırsalındaki mahalle muhtarları, sivil sosyete örgütleri, kamu gurur ve kuruluşlarının temsilcileriyle tahminî 100 kişiden oluştu.

Seyhan Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen bünye toplantısında konuşan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Rustik kalkınmada öncelikle tarımsal üretimin bir planlama çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Planlama olmamasının getirdiği haddinden fazla pahal sıkıntılar var. Benzeri yıl tıpkısı mahsulün çok fazla olması, tıpkı yıl on paralık olmaması kabilinden sorunların kaynağında de bu kusur yatıyor. Bu nedenle bunaltıcı aynı envanter çalışması yapılması ve üretimin dahi buna göre planlanması gerekiyor” dedi.

Yılda üç ayrımlı ürünün alınabildiği Çukurova’nın ekincilik geliri bakımından Türkiye’de 8., 9. sıralarda olduğuna bel eden Akay, “Bu çok dokunaklı benzeri sıkıntı. Bunları gidermenin yolu benzeri taraftan planlama yaparken, tıpkısı taraftan de ürünün niteliğini ve çeşitliğini artırmaktan geçiyor. Antrparantez ürünlere ek derece katacak unsurların bu sürece dahil edilmesi lüzumlu. Üreticilerin girdi maliyetlerini azaltacak destekleri sağlayıp, ürünlerin üreticiden tüketiciyle doğrudan doğruya ulaştırmanın yollarını bile bulmalıyız” dedi.

Kırsalı güçlendirmek zorunluluk haline geldi

Kırsal kesimi güçlendirmenin zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Akay, “Kırsalda yaşayanların kente göçünü önleyip, kırsala dönüşü ulaşmak zorundayız. Kırsalda okulun dahi, esenlik tesisinin de, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanların birlikte olması lüzum. Bunları yapabilirsek insanların rustik kesimde insancasına yaşamasını sağladığımız üzere, onların haddinden fazla tehlikeli benzeri şekilde üretime yardım koyacağı tıpkı süreci de başlatmış olacağız” diye niteleyerek konuştu.

“Beslenme ve tarım elzem, stratejik ayrımsız alan” diye niteleyerek sözlerini sürdüren Başbuğ Akay, “Biz bu alanlarda yurttaşlarımıza uray kendisine öncülük yapacağız. Onlarla alay malay öğreneceğiz ve birbirimize öğreteceğiz. Başarabileceğimize inanıyorum. Zira genlerimizde var ve imkanlarımız akıbet basamak açık. Bunların üzerine biraz aklımızı, az buçuk bilgilerimizi ekleyip fiilen başaracağız” ifadelerini kullandı.

Yürütme yerleşmiş ve mesai grupları oluşturuldu

İlk olağan umumi kurulda seçilen icra kurulunun Rustik Hizmetler Müdürlüğü yerleşkesindeki geçmiş toplantısında say grupları belirlendi.

Sedir, kırsal alanlarda oylumlu şekilde karşılaşılan sorunlara odaklanıp, aşağılık üreticilerin ve sülale çiftçiliğinin desteklenmesi, tarımsal sulama olanaklarının arttırılması ve sorunlarının çözümü, üretici kooperatiflerinin hele avrat merkezli kooperatiflerin kurulması ve motivasyon edilmesi, yerel ürünlerin muamele olanaklarının arttırılması ve nakil-nakliye kabilinden lojistik desteklerin sunulması, hayvancılığın sorunlarının ortaya konulup engelleyici keyif hizmetlerinin yanında, hayvancılığa ağızotu desteği ve hayvani ürünlerin pazarlara ulaştırılması, tarımla birlikte dirimlik getirici konuşu faaliyetlerin çeşitlendirilmesi çerçevesinde kırsal turizm olanaklarını ortaya koyup desteklenmesi, rustik kesimin terbiye, afiyet, enfrastrüktür vb. hayat koşullarının yerinde iyileştirilmesi, dezavantajlı grupların hayat koşullarının iyileştirilmesi, kadınlara müteveccih iş alanları, eser geliştirme terbiye ve fırsatları, gençler amacıyla eğitim- iz programları, yenilenebilir enerjinin kırsala yayılması, kırsalda yaşamı kolaylaştırıcı tesislerin yaygınlaştırılması, gıda güvenliği ve güvenilir gıdaya ulaşım konusunda stratejiler belirlenmesi, kentteki sosyal olanakların kırsala taşınması kabilinden tıpkı sıra sıklet alanlarına yönelik faaliyetleri Rustik Hizmetler Müdürlüğü sorumluluğunda yapacak. – ADANA

Share: