Sibirya’dan barhana fail yeşilbaşlı ördekler Bayburt’u renklendiriyor

Sibirya’dan kafile fail yeşilbaşlı ördekler Bayburt’u renklendiriyor

Şiirlere ve türkülere konu olan yeşilbaşlı ördekler Çoruh Nehrini renklendiriyor

BAYBURT Sibirya ve Rusya’dan göç fail, türkülere bahis olan yeşilbaşlı ördekler, 10 yıldır kış aylarında Bayburt’tan sabık Çoruh Nehrini ev tuttu. Bayburt’a mevrut yeşilbaşlı badi sayısında temas sabık sene çoğalma yaşanırken, vatandaşlar yem yaparak haris bırakmıyor.

Mescit Dağları’ndan doğan ve Türkiye’nin bildirme acul akan nehirlerinden olan Çoruh Nehri, kış aylarının gelmesiyle gelişigüzel yeşilbaş ördeklerin yol uğrağı noktası oldu. Ana vatanı Asya, Şimal Amerika, Kuzey Afrika olan bu ördekler, temas sene Açıklık ayında Bayburt’a göç ederek Çoruh Nehri’ni mesken tutuyorlar. April ayının ortalarına doğru ise muhacir kuşlar kategorisindeki yeşilbaş ördekler elan sevimsiz yerlere göç etmek üzere Çoruh’u metrukiyet ediyorlar. Bayburt’un simgesi haline gelen yeşilbaş ördekler, Bayburtlu vatandaşların nehre bıraktığı yiyeceklerle besleniyorlar. Bayburtluların ilgi odağı olan ördekler, Çoruh’un buz tutmuş kısımlarında suya dalıp çıkarak görenleri kendilerine hayran bırakıyor. Ekmeğini, yemini alıp Çoruh’a koşan vatandaşlar ise ördekleri besleyerek, sevinçli vakit geçiriyorlar.

“Bayburt Belediyesi Çoruh’un mihman ördeklerini unutmuyor”

Bayburt Şehremini Hükmü Pekmezci, kısaca 10 yıldır yeşilbaş ördeklerin Çoruh’a geldiklerini belirterek uray namına mihman ördekleri besleyip, unutmadıklarını söyledi. Bayburtluların birlikte ördeklere aheste ilgi gösterdiğini vurgulayan başkan Pekmezci, vatandaşlar aracılığıyla ördeklerin benimsendiğini ve beslendiğini ifade ederek “Bayburt, 10 yıla mümasil beş on diliminde ördeklere aile sahipliği yapıyor. Özellikle Sibirya’dan, Rusya’dan, Kafkaslardan mevrut bu ördeklerimiz buraya göçerek Çoruh’a akın ediyorlar. Bu hayvanat burada daha çok herhangi bir yıl konuk olarak kalıyorlar. Bayburtlular bu hayvanlarımızı besliyorlar, Bayburt insanının konukseverliğini benzeri sefer elan burada görmekteyiz. Yeşilbaş ördeklerimiz sunu fena hâlde şekilde Çoruh’un sularında yüzüyor, dirimlik fonksiyonlarını bitmeme ettiriyorlar. Herhangi Bir geçen sene birlikte sayıları artıyor çünkü gidenler bir dahaki yıl eksantrik dostlarıyla, arkadaşlarıyla geliyorlar. Bayburt, sayıları giderek kalan bu ördekleri bağrına basıyor, sahipleniyor” dedi.

Yeşilbaş ördeklerin avlanmasının haram olduğuna özen çekici Pekmezci, “Esbak yıllarda avlanma konusunda sıkıntılar vardı amma çıktı avcıların bu hayvanları avlanmaları ağız ağıza yasak, ördeklerimiz Bayburtluların koruması altında. Gördüğünüz kabil ördekler burada rahat benzeri şekilde Çoruh’un sularında yüzüyorlar, elan uzaklara gitme ihtiyacı hissetmiyorlar” ifadelerini kullandı.

“Hayvan sever vatandaşlar gövel ördeklere gözü kadar bakıyorlar”

Çoruh Nehri’nin Kaleardı Mahallesi geçişini ev markajcı yeşilbaş ördekleri beslemeye mevrut Bayburtlu efsanevi sever Eksiksizlik Ziyalı, ördekleri beslemekten mutluluk duyduğunu anlatım ederek, “Yaklaşık 10 yıldır bu ördekler buraya geliyorlar. Fırtınalı ayrımsız günde buraya indiler ve buraya alıştılar. Kışın birlikte sürekli gelirler. Cuma Namazı günleri burada bir güruh koca evet, savmak atıp, besleyerek ördekleri seyrediyorlar. Mahallemiz için çokça domuzuna aynı kaynak. İnşallah hassas vatandaşlarımız bunları avlamazlar, ürkütmezler bu zooloji da her yıl buraya gelirler. Bizler üstelik ördeklerimizi seyretmekten, izlemekten bahtiyar oluyoruz” şeklinde konuştu.

Ördekleri beslemeye mevrut bir sair vatandaş Bilgelik Azaphan üstelik adeta Bayburt’un simgesi haline gelen yeşilbaş ördekleri haddinden fazla sevdiğini söyleyerek, “Ördeklerimiz buraya şita mevsiminde, suların antipatik olduğu zamanlarda geliyorlar. Rusya tarafında sular ısındığından ekolojik ortam buraya göç ediyorlar. Ördekler Bayburt’u seçtiler yıllardır dahi gitmiyorlar. Ördeklerimizi çokça seviyoruz doğayı, nehrimizi güzelleştiriyorlar. Çoruh Nehrimize daha ayrımlı ayrımsız gelgel katıyorlar. Tümce ekmeğini, yemini getirip atıyor, ördekleri besliyorlar” diye niteleyerek konuştu.

Evdeki bayat ekmekleri çöpe atmayarak ördeklere getiren Rahmi Aydemir ise ekmekleri bu şekilde değerlendirdiklerini belirterek, “Bayıla Bayıla besliyoruz ördekleri. Gelişigüzel şita gelirler. Herhangi Bir antlaşma gelip bu hayvanları besliyoruz. Günü Geçmiş ekmekleri alıyoruz, ağızotu alıyoruz getirip buradan köprüden atıp hayvanları besleyip, gidiyoruz” sözlerini kullandı.

Share: