Sigarayı bırakıp koşu sporuyla ilgilenen Müstakil Bayrak, Türkiye’nin ender ultra trail maratoncularından oldu

Denizli’birlikte 21 sene tiryakisi olduğu sigarayı bırakan afiyet görevlisi Hür Bayrak, spora adadı hayatında başarıdan başarıya konuşuyor. 165 kilometre koşarak Türkiye’nin ender ultra trail maratoncularından birisi haline gelen Alem, Fransa’üstelik yapılacak 170 kilometrelik Mont Blanc Dağı Koşusu’nda Türk bayrağını dalgalandırmak istiyor.

Denizli Ihtişam Hastanesi’nde anestezi teknikeri olarak etkin Müstakil Alem, yaşadığı sağlık sorunlarının ardından 21 yıl tiryakisi olduğu sigaradan boşanmak için sporla tanıştı. Aldığı bisikletle spora başlayan Sancak, günde 2 paket tükettiği sigarayı 2011 yılında tamamen bıraktı. Bisikletin ardından atletizmle ilgilenen Öncü, önceki koşun deneyimi amacıyla Afyon’da planlı 55 kilometrelik Frenk Ultra Maratonu’na katıldı. Burada aşama elde fail Simge, elan bilahare Türkiye’da planlı iri maraton koşularına gestalt gösterdi. Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan İznik’teki iri maratonda 165 kilometre koşan Bayrak, elde etiği ikincilik ile Türkiye’nin birkaç sayıdaki sporcuları arasına duhul başarısına ulaştı. Temmuz ayında serencam katıldığı Uludağ Ultra Trail 100 kilometre parkurunu de 12 saat 41 dakika koşarak ikinci olan Bayrak, deminden ise elverişsiz dışında düzenlenen dünyanın sunma büyük yarışmalarına hazırlanıyor. Sembol, sunu balaban hedefinin Türkiye ve Denizli’yi başarıyla anlatmak.

“Sağlık problemleri yaşamaya başladığım için sigarayı bırakmaya değişmeyen verdim”

Velespit hevesiyle başladığı sporda nısıf maraton, sprint, olimpik ve triatlon yarışmalarıyla sürdürdüğünü tamlayan Mutlak Sancak, 11 yıldır içmediği sigara yardımıyla yaşam kalitesinin attığını belirtti. Sembol, birçok nazik maraton yarışmaları için tehlikeli icraat yaparak katıldığını ve dereceler elde etmeyi başarabildiğini tabir ederek, “Ben 21 yıl süresince sigara kullanıcısıydım. Bilahare keyif problemleri yaşamaya başladığım amacıyla sigarayı bırakmaya değişmeyen verdim. Amma birçok yöntem denememe rağmen sigarayı bırakamamıştım. Henüz sonradan bisikletle tanıştım ve derrace bana kendimi haddinden fazla dolgunca hissettirdiği için sigaradan kurtuldum. 2011- 2012 yıllarında sigarayı bıraktıktan sonradan yavaş anlamda bisiklete başladım. 3-4 yıl evvel koşuyla tanıştım ve elan önce tek koşmamıştım. Bana 2018 yılında Afyon’birlikte 55 kilometrelik Frig Vadisi Ultra Maratonu diyerek bire bir konkur olduğunu söyledi. Bana bu yarışmada koşturmak imkansız gibi gelmişti. Biraz programlı hazırlıklar yaptıktan sonraları o koşuya katılıp birinciliği elde ettim. Bodrum Ultra Maratonu’nda 100 kilometre koştum ve orada kademe aldım. Bilahare ciğerlerim açıldı muhtemelen ve birazda ruhsal yerine koşma isteği üstelik oluştu. Kul sınırları zorlayıp baskı olan İznik’teki iri maratona katılmaya karar verdim. Bu maratonda 160-165 kilometre koşuyorsun ve çokça pres tıpkısı yarış. Bu yarış üzere çok ince müddet hazırlanman geçişsiz. 2 ay henüz çalıştıktan sonraları İznik Ultra Maratonuna katılarak merhale elde ettim” dedi.

“Ultra maraton yarışmaları ego bile benzeri hırslı haline geldi”

Sabah güneş doğmadan kalkıp, hazırlanarak karanlıkta alıştırma yaptığını anlatan Bağımsız Sancak, kendisinin birlikte bu büyüklüğünde uzun mesafeler koşmasına şaşırdığını aktardı. Sembol, ultra maratonlarının kendisinde benzeri dinamit haline geldiğini vurgulayarak, “İlk koşumda 23 saat 23 an koşmuştum. Tabi bu ise 2019 yılındaydı. Daha sonradan ultra maratonları ben de bir korkunç haline geldi ve ultra maraton yarışmalarında devamlı koşmaya başladım. Geceleri gelip sahada idman yapıyorum. Alelumum akşam saat 03.00 – 04.00 kabilinden kalkıyorum. İşe gitmeden evvel 3-4 saat alıştırma yapıyorum. Bu koştuğumuz mesafeler insanın aklını alamayacağı mesafeler. Benzeri insana deseniz kim 20-30 saat yahut 100-200 kilometre koşacaksınız diyerek, buna insanın zihni idrak edemiyor” diye niteleyerek konuştu.

“Türkiye’yi ve Denizli teşhir etmek istiyorum”

Sunu nazik hedefinin ülkesini ve Denizli’yi göstermek olduğunu açıklanan Hür Bayrak, etraflı saatler süren yarışmalarda bir nice vatandaşın kendilerine zahir hayatta kalabildiğini sorduklarını söyledi. Sancak, yarışmada yanlarında bulunması lazım mecburi gereçlerin olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Uludağ’birlikte ve İznik’te yapılan 2 ayrımlı ultra maratonunda ikinci oldum. 20 saat 36 dakika koşarak ikinci derecesi elde ettim. Demincek ise az buçuk henüz programlı çalışıp bir numara tutmak ve parkur rekorlarını kırmak istiyorum. Hedefim o yetersiz dışındaki Fransa’bile düzenlenecek Ultra Trail du Mont Blanc’ta bir tane hamlede 170 kilometre süresince Montgomer Blanc Dağı’nı dolaşmak. Yaklaşık 11 bin metre üstünlük kazanımı var. Bu gibi büyük yarışmalarda katılıp dereceler alarak, Türkiye’yi ve Denizli benzemek istiyorum. Bize sunu çokça sorulan sorular ‘Hiç muttasıl mı koşuyorsunuz. On Paralık acıkmıyor musunuz. Tün karanlıkta kuşkusuz koşuyorsunuz’ oluyor. Bu kalem sorular bize haddinden fazla geliyor. Bizim ultra maraton koşarken yanımızda taşımamız lazım zorunlu malzemeler var. Bunlar bire bir nüsha yalın çantası, evgin uzanım battaniyesi, suluklarımız ve tıpkı malzemeleri yanımızda taşımak zorundayız” – DENİZLİ



Share: